Menu
'Mensen helpen geeft een fijn gevoel'

'Mensen helpen geeft een fijn gevoel'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een column voor de Ajax Nieuwsbrief. Lasse Schöne, Ricardo van Rhijn, Tessel Middag en Liza van der Most wisselen elkaar telkens af. Deze week is dat Liza van der Most.

In tegenstelling tot de mannen kunnen de vrouwen van Ajax (nog) niet van het voetbal leven. Dat betekent dat vrijwel iedereen in onze selectie naast het voetballen nog werkt of studeert. Zelf studeer ik maatschappelijke zorg en dan de richting jeugdzorg. Ik loop maandag tot en met woensdag stage en op donderdag en vrijdag zit ik in de schoolbanken.

Ik loop momenteel stage bij Amsta, een grote naam in de zorg. Amsta is gevestigd door heel Nederland, maar ik zit in Amsterdam. Ik begeleid op een besloten afdeling mensen met een lichte verstandelijke beperking. Het is heel erg leuk en variërend werk en geen dag is hetzelfde. Ik vind het leuk om mensen te helpen. We proberen ondanks de beperking het beste uit ze te halen. Veel cliënten hebben geen stabiele thuissituatie, maar door ze structuur te geven, proberen wij ze rustiger te maken. Als dat lukt, geeft dat een fijn gevoel.

Op mijn stage weten sommigen dat ik voor Ajax speel. Ik krijg daar positieve reacties op en er zijn zelfs cliënten met Ajax-tattoo’s. Anderen geven weer niets om voetbal en zijn er niet in geïnteresseerd, maar dat is niet erg.

Omdat het een 24 uurs-instelling is, kan ik mijn werktijden op het voetbal afstemmen. Ik ben als stagiaire boventallig en hoef dus nooit alleen voor een groep te staan. Op maandag trainen we bij Ajax twee keer en loop ik stage van tot vier uur ’s middag tot tien uur ‘s avonds. Op dinsdag en woensdag zijn we om twaaf uur klaar met trainen en werk ik van één tot negen.

Studeren en stage lopen in combinatie met voetbal is zwaar, maar ik klaag niet. Ik wil namelijk heel graag voetballen én ook heel graag naar school. Ik heb hier bewust voor gekozen en wist vooraf dat het zwaar zou worden. Als je het echt graag wilt, is het goed te combineren. Als je alles maar goed plant en regelt en de juiste contactpersonen zoekt.

Op mijn school is er een topsportcoördinator. Dat is prettig. Je loopt geregeld tegen dingen aan en dan is het fijn dat je zijn hulp kunt inroepen. Door de middagtraining op donderdag en vaak de wedstrijden op vrijdag moet ik noodgedwongen wel eens lessen laten schieten. Die probeer ik dan op andere momenten in te halen. Ik heb dit jaar al in vier verschillende klassen gezeten.

Ik zit nu in het laatste jaar van niveau vier. Aan het einde van het schooljaar hoop ik mijn MBO-diploma binnen te hebben. Het liefst ga ik daarna verder studeren, maar ik kan niet met zekerheid zeggen of het ook gaat gebeuren. Voetbal staat voor mij op nummer één. Ik weet ieder jaar pas in juni waar ik op voetbalgebied aan toe ben. Ik moet het van jaar tot jaar bekijken.

Bovendien ga ik alleen iets studeren als ik het echt leuk vind. Willekeurig een sportopleiding kiezen omdat die beter te combineren is met voetbal is geen optie voor mij. Ik ga afwachten wat er op mijn pad komt. In principe wil ik zo lang mogelijk blijven voetballen. Ik hoop op termijn een baan te vinden die daarop aansluit. Maar wie weet krijg ik wel last van blessures en houdt mijn carrière snel op. We moeten het afwachten.