Menu
‘Mentaal moeilijk duel’ goed afgesloten

‘Mentaal moeilijk duel’ goed afgesloten

Zonder tot groots voetbal te komen, heeft Ajax de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo gewonnen. Na een doelpuntloze eerste helft, scoorde Derk Boerrigter direct na rust de openingstreffer. Zes minuten voor tijd volgde de bevrijdende tweede Amsterdamse goal. Danny Hoesen, die zijn competitiedebuut maakte, trok de zege over de streep, 2-0.

Ajax wilde de nare smaak van de vorige thuiswedstrijd, toen er met 0-2 werd verloren van Vitesse, wegspoelen met een mooi duel tegen VVV-Venlo. Dat moest dan wel gebeuren zonder de zieke doelman Kenneth Vermeer, Toby Alderweireld (liesblessure) en Ryan Babel (schouderblessure). Jasper Cillessen mocht aantreden voor zijn vijfde competitieduel in het Ajax-shirt en Joël Veltman nam de plaats centraal in de verdediging in. Viktor Fischer mocht vanaf links de back van VVV-Venlo het leven zuur maken.

De Boer liet in zijn voorwoord in het programmablad Ajax Kick Off al weten dat hij niet dacht dat het eenvoudig zou worden tegen VVV. ,,Omdat het vandaag op papier de gemakkelijkste wedstrijd is in de rij die gaat komen, vind ik het voor onze jonge groep mentaal gezien de moeilijkste. Ik zal dan ook trots op de spelers zijn als ze vanavond met drie punten het veld af stappen.”

Ontlading bij Derk Boerrigter na de 1-0. Ontlading bij Derk Boerrigter na de 1-0.

En trots kon hij na negentig minuten dus zijn. Al namen zijn Ajacieden in de eerste helft nog geen voorschot op de zege. De Limburgers vouwden als een harmonica met de – te trage - Ajax-aanvallen mee en het lukte het Deense middenveld nauwelijks om Boerrigter, Fischer of de opkomende backs Van Rhijn en Blind te bedienen. Het grootste gevaar kwam uit dode spelmomenten via Christian Eriksen. In de dertiende minuut schoot hij een vrije trap net naast en in de 24e minuut draaide hij de bal uit een corner bijna het doel in. De Finse doelman Niki Mäenpää, misschien geïnspireerd door zijn beroemde landgenoot Jari Litmanen op de tribune, tikte de bal knap over. Cillessen had, na een actie van Ricky van Haaren in de vierde minuut, ook niet al te veel moeilijk werk hoeven te verrichten. Daardoor was de amusementswaarde laag. ,,Voor een leuke avond heb je twee ploegen nodig", gaf De Boer na afloop aan. ,,In de rust heb ik gezegd dat je meer uit de dode spelmomenten moet halen als je er voetballend niet doorheen komt. Ik denk dat Derk Boerrigter goed geluisterd heeft."

Want toen Boerrigter snel in de tweede helft tegen de grond werd gelopen en een vrije trap kreeg, eiste de flankaanvaller de bal zelf op. Met een timmermansoog vond hij het gaatje in de muur en naast Mäempää waardoor hij op prachtige wijze zijn eerste competitiegoal van het seizoen en de eerste sinds 22 april 2012, 1-0. ,,Gezien zijn reactie viel er een last van zijn schouders", had De Boer opgemerkt.

En met die goal van Boerrigter, waren de seizoensnoviteiten nog niet ten einde. Want in de 72e minuut maakte Danny Hoesen, na zijn basisplaats tegen ONS Sneek en een invalbeurt tegen Real Madrid, nu ook zijn eerste opwachting in de competitie. De spits, die plaats maakte voor Eriksen, zorgde in de 84e minuut voor opluchting in het Amsterdamse kamp door de 2-0 binnen te schieten na een prima pass van De Jong. Tot dat moment was het nog spannend in de ArenA, want acht minuten voor die goal leek invaller en oud-Ajacied Yanic Wildschut zijn ploeg naast Ajax te zetten. De lage schuiver werd echter uitstekend gepakt door Cillessen die zichzelf iets later, in het bijzijn van VVV-topschutter Uche Nwofor, verslikte in de bal. Gelukkig liep het goed af en scoorde Hoesen dus twee minuten later, tot grote vreugde van de technische staf die er een groepsknuffel aan wijdde, en alle andere Ajacieden in het stadion de bevrijdende goal.

Ajax kwam daardoor de generale repetitie voor het belangrijke Champions League-duel van aanstaande woensdag met Borussia Dortmund schadevrij door. Het was niet fraai geweest, maar zonder tegengoals en met drie punten, was De Boer uiteraard toch tevreden over zijn ploeg. ,,Ik ben niet ontevreden", sprak de trainer na afloop. ,,De laatste fase moet beter. We hebben nu drie keer tegen zulke tegenstanders gespeeld. Van Vitesse verloren we, maar van PEC Zwolle en VVV-Venlo hebben we gewonnen."


Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Oud-Ajacied Jari Litmanen was aanwezig in de ArenA zaterdagavond. Oud-Ajacied Jari Litmanen was aanwezig in de ArenA zaterdagavond.
Een mooi spandoek van VAK410 voor erelid Wim Schoevaart. Een mooi spandoek van VAK410 voor erelid Wim Schoevaart.
Derk Boerrigter probeert zijn tegenstander van de bal te houden. Derk Boerrigter probeert zijn tegenstander van de bal te houden.
Daley Blind had aan het einde van de eerste helft een kleine kans. Daley Blind had aan het einde van de eerste helft een kleine kans.
Niki Mäenpää hield zijn doel schoon in de eerste helft. Niki Mäenpää hield zijn doel schoon in de eerste helft.
Viktor Fischer in actie. Viktor Fischer in actie.
Frank de Boer kijkt geconcentreerd naar de verrichtingen van zijn team. Frank de Boer kijkt geconcentreerd naar de verrichtingen van zijn team.
Het middenveld bestond uit de Denen Lasse Schöne, Christian Poulsen en Christian Eriksen. Het middenveld bestond uit de Denen Lasse Schöne, Christian Poulsen en Christian Eriksen.
Siem de Jong speelt vooruit. Siem de Jong speelt vooruit.
Viktor Fischer laat zich niet stoppen. Viktor Fischer laat zich niet stoppen.
Competitiedebutant Danny Hoesen scoorde vijf minuten voor tijd de 2-0. Competitiedebutant Danny Hoesen scoorde vijf minuten voor tijd de 2-0.