Menu
'Mentaal sterker dankzij Jong Ajax'

'Mentaal sterker dankzij Jong Ajax'

Mike van der Hoorn (21) is dit weekend precies een jaar Ajacied. In het trainingskamp in Oostenrijk blikt hij aan de hand van vijf momenten terug op zijn eerste seizoen in Amsterdam.

Ajax - AC Milan, 1 oktober 2013
,,Een kwartier voor tijd loste ik Niklas Moisander af. Vol spanning en verwachting maakte ik mijn eerste minuten in de UEFA Champions League. We stonden op dat moment met 1-0 voor. Het was dus zaak om alles achterin dicht te houden. Dat lukte aanvankelijk aardig, want er kwam niets meer doorheen. Tot die laatste minuut. Mario Balotelli pakte me vast waarna we allebei naar de grond gingen. Een vreselijk moment. Op het WK zie je nu ook dat er continu geduwd en getrokken wordt. De bal gaat echter niet op de stip. Ik heb me de afgelopen weken dus wel eens afgevraagd: waarom gebeurde het dan wel bij mij? Achteraf zie ik als een duur leermoment. Natuurlijk zou je het misschien wel willen vergeten, maar het hoort gewoon bij mijn eerste jaar bij Ajax.”

Ajax - FC Utrecht, 6 oktober 2013
Kort na de wedstrijd tegen AC Milan kreeg ik gelukkig de kans om me te revancheren. En dat uitgerekend tegen mijn oude club. Ik stond in de basis en het ging die middag heel soepel. We wonnen met 3-0. Het was lekker dat we de nul hadden gehouden. Die goede wedstrijd gaf me veel vertrouwen. De wedstrijd tegen Milan verdween daardoor langzaam een beetje naar de achtergrond.”

Mike van der Hoorn is dit weekend precies een jaar Ajacied. Mike van der Hoorn is dit weekend precies een jaar Ajacied.

Wedstrijden Jong Ajax
,,De wedstrijden met Jong Ajax hebben we vooral mentaal sterker gemaakt. Ik had wel even tijd nodig om dat te beseffen. Zowel bij FC Utrecht als Ajax had ik inmiddels al in de Eredivisie gespeeld. Dan moet je even de knop omzetten. De trainer zei dat ik voor mezelf speelde en dat ik op die manier de wedstrijden met Jong Ajax moest ingaan. Na de winterstop ging het uiteindelijk steeds beter en heb ik een aantal goede wedstrijden gespeeld. Vanaf dat moment is de stijgende lijn ingezet. Achteraf gezien is de Jupiler League een prima competitie om in te groeien. Het is toch van een ander niveau dan de beloftencompetitie. De ervaring van twaalf wedstrijden in de Jupiler League neem ik allemaal weer mee in mijn bagage als voetballer.”

Heracles Almelo - Ajax, 27 april 2014
,,Een mooier slot van mijn eerste seizoen bij Ajax had ik niet kunnen bedenken. Het kampioenschap hing al een aantal weken in de lucht en werd tegen Heracles eindelijk feit. Toen Lasse Schöne de 0-1 maakte, voelde ik dat het goed zou komen. Na die 1-1 van Heracles werd het toch nog even spannend, maar ik merkte aan iedereen om me heen dat het die wedstrijd zou lukken. De landstitel kon ons niet meer ontgaan. Voor mij was het allemaal nieuw, maar gelukkig hadden we in het team veel jongens die al eerder kampioen zijn geworden. Zij bleven heel rustig en dat straalde uiteindelijk op de ploeg af. Hoewel ik slechts drie competitiewedstrijden heb gespeeld, voelt het ook als mijn kampioenschap. Mijn aandeel zit hem immers niet alleen in de wedstrijden, maar ook in de trainingen. Iedere dag heb ik honderd procent gegeven, waardoor ook de basisspelers steeds boven zichzelf moesten uitstijgen. Je doet het uiteindelijk samen met elkaar. Zo houd je elkaar ook scherp.”

Trainingskamp Oostenrijk
,,Vorig seizoen werd ik tijdens het trainingskamp in Oostenrijk gecontracteerd. Ik ben er nu dus voor het eerst vanaf het begin bij. Dat is prettig, want ik hoef nu niet meer te wennen. Het is nu vooral een kwestie van conditie opbouwen en ritme opdoen. Alles gaat wat makkelijker. Ik ken de oefeningen zo onderhand uit mijn hoofd. Aan alles merk ik dus dat ik een jaartje verder ben. Mijn doel voor dit seizoen is om meer aan spelen toe te komen. Ik heb nu de hele voorbereiding de tijd om de trainer te laten zien wat ik kan.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst