Menu

Mercimek naar Sunderland

SUNDERLAND (RTR) - Zonder ook maar een wedstrijd te hebben gespeeld in het Nederlandse betaalde voetbal, stapt Baki Mercimek de Engelse premier league binnen. Mercimek liep begin mei nog stage bij Ajax en speelde met het tweede elftal de oefenwedstrijd tegen Racing Genk.

De 18-jarige verdediger van de A-jeugd van Haarlem heeft een vijfjarig contract getekend bij Sunderland. De Britse media hebben hem nu al omgedoopt tot de nieuwe Jaap Stam.

Mercimek, van Turkse afkomst, leerde voetballen in de jeugdopleiding van Ajax. Enkele jaren geleden stapte hij over naar Haarlem. Daar ontwikkelde hij zich goed. Voor het komende seizoen had Mercimek, die in Amsterdam opgroeide, zijn eerste contract bij Haarlem aangeboden gekregen.

De sterke en snelle verdediger was een week op proef bij Sunderland. Daarna kreeg hij van trainer Peter Reid meteen een vijfjarig contract onder zijn neus geschoven. ,,Ik was zeer onder de indruk wat ik bij Sunderland meemaakte'', liet Mercimek weten. ,,Ik denk dat mijn manier van spelen goed past in de Engelse competitie.''

Mercimek beschikt zowel over een Turks als een Nederlands paspoort. Hij kan in principe voor beide landen uitkomen in het vertegenwoordigend voetbal. Hij geeft daarbij de voorkeur aan Turkije. ,,Ik heb Turks bloed en ik zou het prachtig vinden om eens voor mijn land te mogen spelen.''