Menu
Merwedeschool geniet van Jong Ajax

Merwedeschool geniet van Jong Ajax

Bij de bekerfinale voor beloftenteams was donderdagavond een zeer jong publiek aanwezig. In navolging van de bekerwedstrijd Ajax - AZ werd de bekerfinale vanwege veiligheidsmaatregelen alleen voor kinderen tot 12 jaar gespeeld. Bussen en auto’s vol kinderen kwamen uit het hele land naar sportcomplex de Toekomst voor de bekerfinale Jong Ajax - Jong FC Utrecht (1-0). En dat leverde een avond vol vrolijkheid op.

De beelden van de inhaalwedstrijd tussen Ajax en AZ staan velen nog helder voor de geest. Na de gestaakte eerste ontmoeting werd de tweede poging begin dit jaar in een ArenA vol kinderen gespeeld. Een stadion vol spandoeken met namen van basisscholen en jeugdige aanmoedigingen sierden destijds het stadion van Ajax. Deze avond zijn kids tot 12 jaar opnieuw eregast bij Ajax. Net als in de ArenA ontstaat er daardoor ook op de Toekomst een kakafonie van geluid.

Tussen alle jeugdige voetbalfans vallen de leerlingen van de Merwedeschool uit Hardinxveld-Giessendam extra op. De 27 leerlingen, voor een deel in Ajax-shirts gekleed, maken al ver voor de aftrap de ene na de andere wave. Zo te zien hebben ze er zin in. Dat wordt bevestigd als de 11-jarige Sjoerd even later vertelt dat zijn klas speciaal voor deze wedstrijd is uitgenodigd. De jonge voetbalfan zou eigenlijk met zijn klas naar Ajax - AZ gaan, maar omdat er teveel aanmeldingen waren, kregen ze de finale van de beloftenbeker als alternatief aangeboden. ,,Ook leuk”, zo vindt Sjoerd. ,,Het is een mooie goedmaker van Ajax dat we nu hier vanavond bij mogen zijn. En van die bekerwedstrijd tegen AZ hebben we alsnog een leuk feestje gemaakt op school. We keken de wedstrijd 's middags op groot scherm en kregen chips en cola.”

De Toekomst zat vol jonge voetbalfans. De Toekomst zat vol jonge voetbalfans.

Samen met zijn klasgenoten Rieger, Luuk en Jeffrey maakt hij er deze zonnige lenteavond een wedstrijdje van wie de meeste spelers van Jong Ajax kent. ,,Eigenlijk kennen we ze allemaal”, zegt Jeffrey. Dat blijkt wanneer de spelers even later voor de warming-up het veld betreden. ‘Cillessen! Sigthórsson!’ klinkt het uit de kelen van de Merwedeschoolleerlingen. Even later gevolgd door: ‘Klaassen! Dijks!’ Inderdaad; ze kennen ze allemaal.

In de ruim twee uur voetbal die volgen is het lang wachten op een doelpunt. En omdat het zitvlees niet eeuwig durend is, bewegen veel kids zich over de tribunes en langs het veld. Als Joël Veltman uiteindelijk het winnende doelpunt in de verlenging maakt, veranderen de gezangen in ‘kampioenen!’ Na een lange avond vol voetbal en feest is het avondje Ajax voorbij. De terugreis naar Hardinxveld-Giessendam zal ongetwijfeld een stuk sneller gaan dan de heenreis. Tijd om lang na te feesten is er niet. Vrijdagochtend vroeg wacht er immers gewoon weer een nieuwe schooldag.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Vrolijke Ajax-fans. Vrolijke Ajax-fans.
De tribune zat helemaal vol kinderen bij de bekerfinale voor beloften. De tribune zat helemaal vol kinderen bij de bekerfinale voor beloften.
De kinderen werden in de rust verrast met een optreden van Ralf Mackenbach. De kinderen werden in de rust verrast met een optreden van Ralf Mackenbach.
Joël Veltman maakte in de verlenging de winnende goal. Joël Veltman maakte in de verlenging de winnende goal.
Feest op de tribune. Feest op de tribune.
De handtekening van Kolbeinn Sigthórsson was gewild. De handtekening van Kolbeinn Sigthórsson was gewild.
De handtekening van Jasper Cillessen is binnen. De handtekening van Jasper Cillessen is binnen.
De kids waren getuige van de bekerwinst van Jong Ajax. De kids waren getuige van de bekerwinst van Jong Ajax.