Menu
Met Ajax O9 mee naar Arnhem: 'Dromen en scoren'

Met Ajax O9 mee naar Arnhem: 'Dromen en scoren'

Het is nog donker, maar op sportcomplex de Toekomst klinkt het gelach en geklets van de voetballers van Ajax O9. Om kwart over 7 vertrekt de bus naar Arnhem, om de wedstrijd tegen Vitesse te spelen. Maar eerst komt iedereen bij elkaar in de kleedkamer. Een high five en een knikje bij binnenkomst. ,,Wij willen dat de spelers elkaar én de staf begroeten door een hand of box te geven’’, legt trainer Rik Verhage uit.

Iedereen heeft een eigen plek, zodat er geen groepjes ontstaan. ,,Wij willen dat de spelers goed met elkaar omgaan en dat onze kleedkamer een veilige omgeving is. Wij noemen het ook wel ons huis'', weet Verhage. Met een A4-papier is aangegeven wie waar zit, en wat de toekomstdromen zijn. Ook staat er een grote foto van het idool van de spelertjes. ,,Ik wil net zo worden als Buffon'', glimlacht O9-keeper Mike Hoppenbrouwers.

Plan
Ook hangt 'Het Plan' in de kleedkamer. Vanaf de eerste dag hebben de jonge Ajacieden een gezamenlijk plan gemaakt. Ongeslagen kampioen worden, dat is het einddoel. De afgelopen 2 jaar werd Ajax O9 dat al, de huidige selectie wilt zich graag met deze teams meten. Maar, hoe realiseer je dat? En: hoe ga je met elkaar om? Respect is een sleutelwoord wat meerdere malen voorbij komt. En communiceren is belangrijk; goed luisteren naar elkaar, aldus de coach.

De nationaliteiten van alle spelers, een onderdeel van Het Plan.
De nationaliteiten van alle spelers, een onderdeel van Het Plan.

Samen met Ajax O10, die ook tegen Vitesse speelt, stappen de jeugdspelers in de bus. Trainers en staf voorin, dan O10 en achterin O9. Zo nu en dan lopen de trainers of fysiotherapeuten naar achteren om even polshoogte te nemen. Ook worden er flesjes water uitgedeeld. Er wordt gelachen en zo nu en dan gezongen, maar de regel is duidelijk; iedereen blijft netjes op zijn stoel zitten. En in de riem, voor de veiligheid van de spelers. ,,Wat een energie op de vroege ochtend, hé'', aldus de fysio.

Respect
,,Ik denk dat we op het hoofdveld spelen'', klinkt het vanuit de bus. En inderdaad: op het scorebord staat het Ajax-logo. Maar voordat het zover is, spreekt de trainer de groep toe in de kleedkamer. Hij herinnert het 16-koppige team aan het plan. Iedereen luistert aandachtig. Verhage deelt een compliment uit hoe er voor schooltijd wordt geoefend.

,,Het is belangrijk dat wij elkaar helpen, in én buiten het veld. Ook moeten we elkaar aanspreken op ons gedrag. Zo komen wij weer een stapje dichterbij ons droomdoel, toch?'' De spelertjes knikken instemmend. Naar elkaar luisteren en respectvol met elkaar omgaan; daar draait het om.

Er wordt aandachtig geluisterd.
Er wordt aandachtig geluisterd.

Twin Games
Ajax O9 speelt volgens het principe van de Twin Games. Bij deze wedstrijdvorm worden er 4 wedstrijdjes van een kwartier gespeeld, op een oppervlak dat minder dan een kwart van het gehele veld beslaat. Iedereen komt in actie, aangezien er 2 wedstrijden van 6 tegen 6 tegelijk worden gespeeld, naast elkaar. Ook is er geen scheidsrechter aanwezig en mogen de spelers indribbelen bij een uitbal. Zo gaat het spel sneller en heeft iedereen speelminuten.

De teams worden onderverdeeld. Trainer Verhage neemt het ene team onder zijn hoede, leider Joop Leeuwendaal leidt het andere duel. De coach kijkt zorgelijk; zijn eerste wedstrijd wordt met 1-0 verloren. ,,Wat wij net lieten zien, is niet het niveau wat wij als team kunnen behalen'', klinkt het na het eerste kwartier. ,,Wat willen wij de komende blokjes aan het publiek laten zien?'' De spelers geven aan meer acties te willen maken naar de zijkanten en sneller de wisselpass te spelen.

Ommekeer
En dat gebeurt! De duels zijn fel, maar wel sportief. Uiteindelijk winnen de Rood-Witten met 9-35, de jongens zijn blij. ,,Hoeveel heb jij gescoord?'' en ,,Wij hebben net gewonnen!'' klinkt het over en weer. Ook trainer Verhage is tevreden. ,,Ze hebben zich in de laatste twee wedstrijdjes goed herpakt, gelukkig''. In de kleedkamer wordt alles nabesproken en dan staat de bus alweer klaar voor de terugreis.

Handjes schudden na de wedstrijd.
Handjes schudden na de wedstrijd.

Feest
En in de bus is het een groot feest. Je zou verwachten dat de jongens uitgeput zijn na al het harde werk, maar niets is minder waar. Er wordt gelachen, maar ook gezongen. ,,Trainer Rik, Rik, Rik bedankt'', en zo komt de hele staf voorbij. Als bijzondere afsluiter is er een ode aan Abdelhak Nouri. ,,Appie, Appie, Appie, Nouri, Nouri, Nouri''. Er wordt geklapt, de trainers kijken met een glimlach achterom. ,,Bijzonder, toch?'', zegt Verhage.

En zo komen de jonge Ajacieden om 1 uur weer aan op de Toekomst. De ouders staan klaar en de jongens nemen afscheid van elkaar. Als ze het plan volgen, zou het einddoel behaald kunnen worden. Wie weet!

De kleedkamer van Ajax O9.
De kleedkamer van Ajax O9.
De fysiotherapeute is ook mee!
De fysiotherapeute is ook mee!
Veters strikken; een taak voor de trainer ��
Veters strikken; een taak voor de trainer 😄
Trainer Rik Verhage spreekt zijn team toe.
Trainer Rik Verhage spreekt zijn team toe.
Warming up!
Warming up!
De fysio leidt de groep.
De fysio leidt de groep.
Ook is er nog tijd voor wat techniekoefeningen.
Ook is er nog tijd voor wat techniekoefeningen.
Redding ��
Redding 👐
Tijd voor actie!
Tijd voor actie!
❌❌❌
❌❌❌
Even pauzeren.
Even pauzeren.
Komt dat schot!
Komt dat schot!
Op naar huis ��
Op naar huis 🚌

Lees ook: Heitinga selecteert Sierhuis en gebroeders Maduro
Bekijk ook:
150 keer de 'Hunter' in het Ajax-shirt

Tekst en beeld: Ajax.nl/Celine de Graaff