Menu
Met de tuimeling van Overmars begint de terugval van Ajax

Met de tuimeling van Overmars begint de terugval van Ajax

Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke maandag een blog over de geschiedenis van Ajax. Deze week gaan we terug naar 20 december 1995 wanneer Marc Overmars pijnlijk ten val komt op de bevroren grasmat van het Olympisch Stadion waarmee een eerste scheur in het hechte collectief van Louis van Gaal ontstaat.

Geknakt ligt de kleine, bliksemsnelle linksbuiten van Ajax tegen een reclamebord in de ijskoude betonklomp die het Olympisch Stadion op woensdagavond 20 december 1995 is. Marc Overmars is nogal lomp opgevangen door Rob Matthaei van De Graafschap en ten val gekomen op het bikkelharde veld. Het is het begin van lijflijke rampspoed die het ongenaakbare Ajax van Louis van Gaal tot een kwetsbare ploeg zal maken. De wereldkampioen gaat terrein verliezen en Overmars zal pas in een nieuw seizoen terugkeren binnen de lijnen.

Winters inhaalklusje
Ajax - De Graafschap is een winters inhaalklusje waarvoor het publiek niet echt warmloopt. Twintigduizend toeschouwers trotseren de kou en verwachten een monsterscore die uitblijft omdat de Amsterdammers de bal niet snel genoeg rond laten gaan zodat de Achterhoekers er meestal wel een verdedigend voetje tussen kunnen krijgen wanneer de thuisploeg aan het combineren slaat. Zo ook op slag van rust wanneer Finidi George zijn voorzet geblokt ziet worden, maar in tweede instantie krijgt de Nigeriaanse rechtsbuiten de bal toch bij Jari Litmanen en is het raak. Maar daar blijft het bij in het Olympisch Stadion wat het publiek aanzet tot een fluitconcertje en sommige spelers bij terugkeer in het kleedlokaal sorry tegen Van Gaal doet zeggen.

Met één goaltje verschil van De Graafschap winnen, is ver beneden de stand van Ajax dat eind 1995 op de toppen van zijn kunnen is. Winnaar van de UEFA Champions League op 24 mei in Wenen, winnaar van de Wereldbeker, al zeventien wedstrijden ongeslagen in de Champions League en maar liefst 51 wedstrijden in de Eredivisie, dan is 1-0 tegen De Graafschap een beetje een blamage. Vandaar die verontschuldiging.

Verzorger Pim van Dord en later ook clubarts Piet Bon (foto boven) helpen de zwaar aan zijn linkerknie geblesseerd geraakte Marc Overmars naar de catacomben van het Olympisch Stadion.
Verzorger Pim van Dord en later ook clubarts Piet Bon (foto boven) helpen de zwaar aan zijn linkerknie geblesseerd geraakte Marc Overmars naar de catacomben van het Olympisch Stadion.

Maar een compliment voor de tegenstander is ook op zijn plaats, want promovendus De Graafschap weet op de bevroren piste in Amsterdam aardig op de been te blijven. Het plan van trainer Fritz Korbach (‘Ajax tégen ons en niet mét ons te laten spelen’) is prima geslaagd. De beste ploeg ter wereld is aardig in toom gehouden, zonder al te vaak aan de noodrem te hoeven trekken.

Armzwaai
Alleen de armzwaai waarmee Matthaei na een uurtje spelen Overmars van de bal afhoudt, is een vervelende overtreding. En één met verstrekkende gevolgen, want de nummer 11, die zich met moeite langs Fabian Wilnis heeft gewerkt, wordt omver gekegeld en loopt bij zijn val grote averij aan de linkerknie op: buitenmeniscus beschadigd en voorste kruisband finaal afgescheurd.

Wanneer een eerste (kijk)operatie de schade in beeld heeft gebracht, zegt Overmars dat Ajax er verstandig aan doet meteen een spits er bij te kopen. De patiënt heeft die aanbeveling nog niet gedaan of zijn vervanger Martijn Reuser loopt in de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop tegen NEC (3-1), bij een botsing met keeper Wilfried Brookhuis, een dubbele beenbreuk op.

Er komt versterking: Peter Hoekstra, maar de PSV’er uit Assen kan in zijn eentje niet twee linksbuitens vervangen zodat Ajax het seizoen half januari 1996 vervolgt met een krappe selectie die prompt zijn eerste Eredivisienederlaag in ruim anderhalf jaar lijdt, bij de club die ook verantwoordelijk was voor het laatste Amsterdamse verlies: Willem II.

Landstitel
Ajax zal in 1996 nog wel een derde opeenvolgende landstitel binnenslepen en op zijn tandvlees zelfs nog de finale van de Champions League in Rome bereiken, maar tegen Juventus blijkt de rek er volledig uit en wordt met strafschoppen verloren.

Louis van Gaal heeft zijn kleine, jonge spelersgroep tot een hecht collectief van winnaars gekneed, maar na de pijnlijke val van Overmars op die vriesavond in een nog niet halfvol Olympisch Stadion zal blijken dat de reserves van de wereldkampioen niet toereikend zijn om overbelasting het hoofd te kunnen bieden.

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax-Encyclopedie]

AJAX ENCYCLOPEDIE

Foto's: Erfgoed Ajax