Menu
'Met eigen spel beste kans op resultaat'

'Met eigen spel beste kans op resultaat'

De perskamer van de Amsterdam ArenA stond maandagmiddag vol met tien grote en iets minder grote camera’s. Ook de journalisten hadden de weg naar het stadion in groten getale weten te vinden. Reden van alle drukte was de aanloop richting de eerste thuiswedstrijd in de Champions League van het seizoen, dinsdagavond tegen AC Milan.

Iets na kwart over één stapten Frank de Boer een aanvoerder Siem de Jong de perszaal binnen, waarna persvoorlichter Miel Brinkhuis het gehoor welkom heette in de ArenA, waarna de Italiaanse tolk het welkomstwoord vertaalde en na de persconferentie de paar Italiaanse journalisten het hele verhaal voorschotelde.

Voor trainer Frank de Boer een tegenstander die op zijn palmares meermalen voorkomt. Het grootste succes boekte hij als speler immers tegen die club door in 1995 de Champions League met Ajax te winnen. En zijn eerste optreden als trainer van Ajax 1 was uitgerekend in Italië tegen AC Milan. Ook dat duel won Ajax, verrassend, met 0-2. ,,Toen stond er voor hun niet veel meer op het spel. Maar toen hebben we getoond hoe we uit en thuis willen spelen. Ik hoop dat we tegen AC Milan net zo attent zullen zijn als in de tweede helft tegen Go Ahead, al weet ik ook wel dat die tegenstander van een ander kaliber is als AC Milan. Maar het gaat erom dat je altijd je organisatie in de gaten houdt, zeker als je de bal hebt. Daarin hebben we stappen gemaakt en ik denk dat we dat morgen ook kunnen laten zien.”

Mocht het team de speelwijze van afgelopen zaterdag kunnen opbrengen, dan ziet De Boer kansen voor zijn ploeg. ,,We weten dat AC Milan goede spelers in de selectie heeft. Tegen PSV hebben we kunnen zien dat er mogelijkheden zijn, zowel uit als thuis. Met een beetje geluk had PSV meer doelpunten gemaakt. Bij Milan heb ik eigenlijk hetzelfde gevoel als bij Madrid. Je hebt het gevoel dat je beter bent en opeens ligt er een goaltje achter je. Daar moeten we attent op zijn. Het belangrijkste is dat we proberen drie punten te halen. Als we tweede willen worden, dan moet dat wel. De beste kans op een goed resultaat hebben we als we ons eigen spel spelen.”

Ajax heeft dan wel af te rekenen met de goede spelers van AC Milan, die hun wedstrijd in de Champions League met 2-0 van Celtic wonnen. De Boer gooide er tijdens de persconferentie ook nog een aardige vergelijking uit: Mario Balotelli met Lionel Messi. ,,Je weet dat spelers als Messi en Balotelli een wedstrijd uit het niets kunnen beslissen. Het is lastig om dat te controleren. Ze krijgen altijd wel een keer de bal. Je moet ten koste van alles de restverdediging in de gaten houden. Niet denken dat je wel een risico kan nemen. Je kan niet in voorwaartse richting staan, want ze kunnen er flitsend uitkomen. Daar moeten we voor oppassen.”

De Boer: ,,Het belangrijkste is dat we proberen drie punten te halen." De Boer: ,,Het belangrijkste is dat we proberen drie punten te halen."

Ook oud-Ajacied Nigel de Jong kreeg de complimenten van De Boer: ,,Hij is het slot op de deur, geeft simpel ballen af en altijd aan de goede kleur. Hij is de motor op het middenveld, die naast hard werken ook een goede voetballer is.”

Een belangrijke pion bij Ajax is aanvoerder Siem de Jong, die na zijn longblessure weer helemaal terug is. ,,Ik was de eerste wedstrijd meer met mezelf bezig, omdat ik net terug was van een blessure. Maar nu kan ik weer meer bezig zijn met het team, dat zag je zaterdag. Samen met Poulsen lukte het goed om tegen Go Ahead druk te zetten. Drie van de vier goals in die periode kwamen daardoor. Dat moet automatisme worden.”

Ajacied De Jong schat in dat ook dinsdag tegen AC Milan een goed resultaat mogelijk is. ,,We hebben het een aantal jaren geleden ook vrij aardig gedaan tegen AC Milan. Dat was wel een ander team en een andere periode. Maar met dit team moet dat ook kunnen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De Jong: ,,We hebben het een aantal jaren geleden ook vrij aardig gedaan tegen AC Milan." De Jong: ,,We hebben het een aantal jaren geleden ook vrij aardig gedaan tegen AC Milan."