Menu
'Met frisse moed naar Roda'

'Met frisse moed naar Roda'

Ajax neemt het woensdagavond in de derde ronde van de KNVB Beker op tegen Roda JC. Het duel in Kerkrade is onderdeel van een tweeluik met Roda, aangezien drie dagen later de competitiewedstrijd in Limburg op het programma staat. Frank de Boer blikt vooruit op de eerste ontmoeting met Roda waarin hij geen beroep kan doen op de geblesseerde Miralem Sulejmani (lies).

Ajax hoopt deze week tegen Roda de negatieve reeks van de afgelopen weken te doorbreken. Op de uitzege bij Dinamo Zagreb na, overheersen de afgelopen weken vooral gelijke spelen de uitslagenkaart van Ajax. Ook afgelopen zondag tegen Feyenoord hield Ajax ‘slechts’ een punt aan het duel met de aartsrivaal over. ,,De kater van dat gelijkspel is er nog steeds wel”, sprak De Boer dinsdag. ,,Daarom is het goed dat we het resultaat van de Klassieker al binnen drie dagen kunnen rechtzetten in de bekerwedstrijd tegen Roda. We gaan dan ook met frisse moed naar Roda.”

De oplossing in het verbeteren van de vorm en resultaten schuilt volgens De Boer niet in een groepsactiviteit als paintballen. ,,We denken overal over na om het groepsproces te bevorderen. Maar als je dan ineens gaat paintballen prikken de spelers daar snel doorheen. Bovendien: aan het groepsproces ligt het helemaal niet. De homogeniteit binnen de groep is goed.”

De Boer moet het woensdag zonder de geschorste Vermeer en geblesseerde Sulejmani (lies) stellen. De Boer moet het woensdag zonder de geschorste Vermeer en geblesseerde Sulejmani (lies) stellen.

Om die reden is er afgelopen maandag alleen een gesprek geweest tussen staf en spelers geweest, zo vertelde De Boer. ,,Dat was een goed en verhelderend gesprek waarbij iedereen zijn zegje kon doen. Laten we hopen dat het iets teweeg brengt zodat we de zaak weer op de rails krijgen. Het is moeilijk om een verklaring te zoeken waarom het niet loopt. We hebben dit seizoen immers ook wedstrijden gespeeld waarin we hebben we laten zien dat we het wel kunnen. Ook toen Theo Janssen met de punt naar achter speelde. Tegen FC Twente, sc Heerenveen en Vitesse hebben we aardig tot goed gespeeld. Daarna is er alleen een kentering gekomen met heel veel gelijke spelen. Ook het spel liet te wensen over. We moeten er keihard aan werken om dat om te draaien. Het moet beter.”

De Boer moet het woensdagavond zonder de geschorste Kenneth Vermeer en geblesseerde Miralem Sulejmani (lies) stellen. Ook de langer uitgeschakelde Bruno Silva, Nicolai Boilesen, Thulani Serero, Aras Özbiliz, Lorenzo Ebecilio en Kolbeinn Sigthórsson zijn niet inzetbaar. De coach van Ajax verwacht dat Roda zowel in de beker als in de competitie met het sterkste elftal zal aantreden. ,,Voor Roda is het bekertoernooi de kortste weg naar Europa. Daarom is een goed resultaat van heel groot belang voor ze. Dan ga je ook met je beste team spelen. Bovendien is Roda normaal gesproken altijd een cupfigther”, aldus de 112-voudig international, die verder aangaf dat Roda net als Ajax tot dusver een wisselvallig seizoen kent. ,,Maar het blijft een lastige ploeg om te bestrijden. Zo hebben ze het koploper AZ afgelopen zondag ook vrij lastig gemaakt.”

Dat Ajax deze week zowel woensdag als zaterdag de gang naar Kerkrade moet maken, ziet De Boer als een gegeven. ,,Lekker is anders natuurlijk, maar hier hebben we nu eenmaal mee te maken.” De coach van de verliezend bekerfinalist van vorig seizoen ziet zelfs een voordeel van de dubbel tegen Roda. ,,We hebben al een goed beeld van ze, maar na woensdag weten we nog beter hoe ze spelen. Daar kunnen we conclusies uittrekken zodat we richting de wedstrijd van zaterdag alles nog meer kunnen perfectioneren. Het heeft dus ook voordelen. Temeer omdat de competitie voor ons verreweg het belangrijkste is.”

Bekijk ook de voorbeschouwing op Ajax TV. Daarin komt Frank de Boer onder meer aan het woord over de huidige vorm, Roda JC en Sesamstraat.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst