Menu
'Met goed gevoel naar Cambuur'

'Met goed gevoel naar Cambuur'

Ajax neemt het zondag in Leeuwarden op tegen SC Cambuur. Voor het eerst in veertien jaar brengt Ajax in competitieverband weer een bezoek aan de hoofdstad van Friesland. Frank de Boer: ,,Met name thuis kan Cambuur het iedere tegenstander lastig maken.”

Direct na terugkomst uit Milaan liet Frank de Boer donderdagmiddag zijn licht schijnen over Ajax’ volgende tegenstander Cambuur. Met een vrije vrijdag in het vooruitzicht schakelde de 112-voudig international razendsnel tussen de wedstrijd in San Siro en het aankomende duel in het Cambuur Stadion. Toch knaagde de uitschakeling in de Champions League nog wel aan de coach, zo kort na de vlucht vanuit Milaan. ,,De boosheid van woensdagavond is inmiddels wel weg, maar de teleurstelling is nog wel aanwezig in mijn lichaam. Dat moet deze donderdag en vrijdag langzaam een plaats krijgen. Aan de andere kant heb ik ook tegen de spelers gezegd: als je vijf van de zes groepsduels in de Champions League domineert, mag je best trots zijn.”

De Boer realiseert zich als geen ander dat Ajax het uiteindelijk aan zichzelf te wijten heeft dat het na de winterstop in de Europa League actief is. ,,We hebben de uitwedstrijd tegen Celtic onnodig verloren. En in de thuiswedstrijd tegen AC Milan hebben we in de laatste seconde twee punten weggegeven. Uiteindelijk kost ons dat de kop. De Europa League is nu gevoelsmatig nog even ver weg, maar als we aanstaande maandag gaan loten voor de zestiende en achtste finales zal het wel weer gaan leven. Op dit moment baal ik echter nog dat we niet overwinteren in de Champions League. Dat was immers toch een van onze doelstellingen dit seizoen.”

Frank de Boer kan tegen Cambuur geen beroep doen op Siem de Jong, Lerin Duarte en Nicolai Boilesen. Danny Hoesen is een twijfelgeval. Frank de Boer kan tegen Cambuur geen beroep doen op Siem de Jong, Lerin Duarte en Nicolai Boilesen. Danny Hoesen is een twijfelgeval.

Ajax treft in Cambuur de minst scorende ploeg in de Eredivisie. De Boer onderschat de Friezen echter allerminst. ,,Cambuur heeft een goed voetballende ploeg. Vanuit een aanvallend 4-3-3-systeem hebben deze competitie al een aantal aansprekende resultaten behaald. Met name thuis kunnen ze het elk team lastig maken.” De Ajax-coach verwacht niet dat CL-uitschakeling een negatieve invloed zal hebben op de goede flow waarin Ajax de laatste weken zit. De afgelopen vier competitieduels leverde de regerend landskampioen immers twaalf punten en doelsaldo 14-0 op. ,,We hebben zeker niet slecht gevoetbald tegen Milan. Ik haal dan ook veel meer positieve dan negatieve punten uit die wedstrijd. Ik zie daarom niet in waarom we met een slecht gevoel naar Leeuwarden zouden afreizen. We gaan zoals altijd van onze eigen kracht uit. Dat was zo tegen Barcelona en Milan en dat geldt ook tegen Cambuur.”

Frank de Boer kan in de wedstrijd tegen de promovendus niet beschikken over aanvoerder Siem de Jong (hamstring), Nicolai Boilesen (hamstring) en Lerin Duarte (bovenbeen). Danny Hoesen is een twijfelgeval. De spits heeft aan de Champions Leaguewedstrijd tegen AC Milan een pijnlijke voet overgehouden. ,,Danny heeft een schop onder zijn zool gekregen. Daardoor blijft hij deze donderdag in ieder geval binnen. We zullen zaterdag zien hoe hij ervoor staat, maar ik verwacht dat hij wel inzetbaar is. Al blijft het afwachten.” Net als Boilesen zullen ook De Jong en Duarte dit kalenderjaar niet meer in actie komen. Met name met De Jong wil Ajax geen haast maken. ,,We nemen geen risico met Siem. Dit is zijn tweede blessure kort achter elkaar. In de voorbereiding op de tweede seizoenshelft kan hij weer vol aan de slag. Dan is hij naar verwachting weer klaar voor de hervatting van de Eredivisie.”

Bij tegenstander Cambuur treft Ajax dit weekend een bekende. Jody Lukoki speelt dit seizoen op huurbasis voor de promovendus. ,,Het is mooi dat Jody nu iedere week op het hoogste niveau speelt. Daardoor wordt hij uiteindelijk een betere speler. Hij heeft dit seizoen heel goede wedstrijden gespeeld, maar ook een paar mindere. We volgen hem wekelijks en zijn tevreden over zijn ontwikkeling.”

Het Eredivisieduel Cambuur - Ajax begint zondag om 12:30 uur.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst