Menu

Met 'nieuw' elftal zet Ajax goede stap

Of de zo gewenste ommekeer er is, zal volgende week tegen Feyenoord moeten blijken, maar met de 3-1 overwinning bij Willem II heeft Ajax een goede stap gezet. Met een elftal dat op acht plaatsen was gewijzigd ten opzichte van afgelopen woensdag tegen Maccabi Tel-Aviv, pakte de zege in Tilburg nog laag uit. Na de 1-0 achterstand kwamen de Amsterdammers nauwelijks in gevaar. ,,Ik ben opgelucht'', gaf trainer Ronald Koeman na afloop toe. ,,Dat is iedereen wel bij Ajax.''

Dat er iets gebeuren moest, stond na de laatste magere resultaten als een paal boven water. Maar dat Ronald Koeman zijn elftal zo om zou gooien, zal zelfs de meest revolutionaire supporter niet hebben verwacht. Van keeper tot spits, in elke linie vielen slachtoffers. Zes spelers die woensdag tegen Maccabi Tel-Aviv nog in de basis stonden, moesten nu vanaf de bank of zelfs vanaf de tribune of voor de televisie de wedstrijd volgen.

Maarten Stekelenburg, Nigel de Jong, Wesley Sneijder en Nicolae Mitea behoorden nog tot de selectie van achttien. Maar Johnny Heitinga en Anthony Obodai vielen helemaal buiten de boot. Obodai moest zijn selectieplaats weer aan de bijna herstelde Tomás Galásek afstaan die op de bank begon. Wesley Sonck, Tom Soetaers en Stanley Aborah, nog mee naar Israël, konden thuisblijven terwijl spits Ryan Babel aan de groep werd toegevoegd.

,,We zitten in een moeilijke situatie. Er is een gebrek aan vertrouwen en een gebrek aan leiding. De jonge jongens vechten momenteel tegen zichzelf. Maar het is een algeheel probleem. We hebben ervaring nodig en die behoefte begint bij je keeper”, verklaarde Koeman zijn opstelling. ,,Dat Johnny Heitinga niet speelt, komt omdat hij in een mindere periode zit en we speelden al langer met het idee hem even rust te geven. Daarom hebben we ervoor gekozen hem buiten de selectie te laten.”

Terug in de basis was John O’Brien. Het optreden in Tilburg was zijn eerste van het seizoen. Het laatste eredivisieduel speelde de Amerikaan in de Amsterdam ArenA op 8 februari 2004 tegen PSV. Voordeel van het terugkeren van de linksback was dat Maxwell eindelijk kon worden doorgeschoven naar de favoriete positie van de Braziliaan, linkshalf. Maar jammer genoeg haalde O’Brien het einde niet. In de 77ste minuut ging hij weer geblesseerd naar de kant. Ook Maxwell had het veld toen al geruimd. ,,O'Brien speelde goed", complimenteerde Koeman zijn pupil. ,,Maar nu kampt hij weer met een hamstringblessure. Het is jammer dat hij zo vaak geblesseerd is."

Inherent aan het grote aantal wijzigingen, alleen Hatem Trabelsi, Steven Pienaar en Mauro Rosales stonden op dezelfde plaats als woensdag, was dat Ajax in de beginfase zoekende was. Vaste patronen waren er natuurlijk nog niet bij de Amsterdammers waardoor het spel slordig oogde. Veel balverlies was daarvan het gevolg. In de dertiende minuut zorgde ruis in de communicatie bij Ajax voor de openingsgoal van Willem II. Doelman Hans Vonk wilde de kopbal van Jos van Nieuwstadt oppakken, maar werd daarbij gehinderd door de achteruitlopende Zdenek Grygera en prompt viel de bal via het achterwerk van de Tsjech precies in het hoekje binnen, 1-0.

Na een half uur leken de Ajacieden aan elkaar gewend en wisten ze ook hoe Willem II, dat in Reuser een soort valse spits in het team had, bespeeld moest worden. Ze vonden elkaar zowel in aanvallend als in verdedigend opzicht en het middenveld leek ook de verbindingen te kunnen leggen die nodig zijn in het elftal. Dat resulteerde in de 36ste minuut (nadat eerder een rake kopbal van Julien Escudé was afgekeurd) in de gelijkmaker. Mauro Rosales schoot, na prachtig voorwerk van Rafael van der Vaart, voor het eerst raak namens Ajax, nadat hij op 12 september zijn debuut maakte tegen ADO Den Haag en vandaag zijn zesde comeptitieduel speelde.

Bij een gelijke stand bleef het niet in de eerste 45 minuten, want opnieuw Rosales scoorde op fraaie wijze de zo broodnodige 1-2. Ajax was waar het zijn wilde en kon na rust werken aan het doelsaldo.

Maar hoewel Willem II niet in staat was het niveau van de eerste twintig minuten te halen en Ajax heer en meester was, lukte het niet – zoals de laatste twee seizoenen – een hoge uitslag neer te zetten. Maxwell zorgde wel voor de verdiende 1-3 nadat Yannis Anastasiou vanaf de achterlijn het overzicht bewaarde. De Griekse spits sleurde net als Nourdin Boukhari op links het hele duel. Het door hem verdiende doelpunt bleef echter uit.

Met nog twintig minuten op de klok maakte Tomás Galásek zijn rentree na een rugblessure. Daardoor stond er nog meer ervaring in het veld en nadat Nigel de Jong (voor Maxwell) en Wesley Sneijder (voor de geblesseerde O’Brien) hun opwachting maakten, kwamen de bekende Ajax-patronen ook terug in het veld. Kansen kwamen er nog wel, maar treffers niet meer. Dat was ook niet echt nodig. ,,Het was noodzaak hier te winnen”, stelde een opgeluchte Koeman na afloop. ,,Want we zitten duidelijk in een moeilijke periode, zeker na afgelopen woensdag. Er was een schokeffect nodig. Als je dan zulke beslissingen neemt, zoals ik vandaag heb gedaan, moet je wel winnen. Dat besefte ik ook en het is gebeurd. Je moet het herstel niet van een wedstrijd laten afhangen maar dit is een ruggensteuntje voor de wedstrijd tegen Feyenoord. We speelden goed maar kwamen toch achter uit een standaardsituatie en dat geeft het vertrouwen geen opleving. Maar Rosales keerde de wedstrijd, terecht, want we waren beter. In de tweede helft scoorden we met een doelpunt te weinig, maar we wonnen. En alleen met resultaat kan je de mensen in het wereldje de mond snoeren. Dat is gebeurd.”