Menu
Met onbekende Duitser in de Kuip

Met onbekende Duitser in de Kuip

Daar kwam hij, vandaag exact 37 jaar geleden, voor het eerst in het veld bij Ajax. Sjaak Swart baalde, hij moest plaatsmaken. De West-Duitser Horst Blankenburg kreeg in zijn debuutwedstrijd direct een tegenstander van formaat, Willem van Hanegem.

Horst Blankenburg in actie.

Omdat aanvoerder Velibor Vasovic had aangegeven na het seizoen 1970-1971 te zullen vertrekken bij Ajax, was het Amsterdamse bestuur naarstig op zoek naar een opvolger. Ze kwamen uit in München waar een 23-jarige ausputzer bij regionalligaclub 1860 speelde. Voordat hij echter naar Amsterdam kon vertrekken, moest de West-Duitse voetbalbond Blankenburg vrijstelling verlenen om tijdens het lopende seizoen München te mogen verlaten voor een buitenlandse club. De bond ging akkoord.

Dat Blankenburg was Ajax opgevallen, was opvallend. De jonge Duitser had immers nooit zijn land vertegenwoordigd in nationale teams. Wel had hij zijn sporen bij de club verdiend en ook in Amsterdam zou hij spoedig onmisbaar blijken. Op woensdag 16 december 1970 arriveerde hij in de hoofdstad. Een paar dagen en trainingen later kon hij al volop aan de bak in de wedstrijd van het jaar.

Toen Feyenoord en Ajax om 14.00 uur aan de aftrap verschenen, zat Horst Blankenburg nog op de bank. Maar omdat Ajax met slechts 1-0 voor stond - een goal van Cruijff werd afgekeurd - , wilde trainer Rinus Michels meer zekerheid inbouwen. Dat betekende in de praktijk dat Sjaak Swart naar de kant werd gehaald. De nieuwe, volstrekt onbekende Horst Blankenburg mocht Willem van Hanegem in toom zien te houden. ,,Van Hanegem was voor mij niet zo erg nieuw'', zou Blankenburg na afloop zeggen. ,,Ik heb veel over zijn manier van spelen gehoord en de jongens hebben mij ingelicht.'' Wel moest het hele team door elkaar geschud worden door die tactische vondst van Michels. Barry Hulshoff nam de plaats van Swart in aan de rechterflank, Johan Neeksens stond in het centrum en daar kwam Blankenburg als middenvelder bij.

Spijtig genoeg voor Michels en Ajax haalde de omzetting weinig uit. Feyenoord bleef druk zetten en Ajax moest gokken op de counters met Johan Cruijff en Piet Keizer. Cruijff scoorde opnieuw, maar dit keer stond Dick van Dijk hinderlijk buitenspel en dus bleef de voorsprong een benauwde 1-0.

Het zou, wat iedereen al vreesde, inderdaad gelijk worden door een goal van de Oostenrijker Franz Hasil. Daarna was de wedstrijd gespeeld. Beide ploegen koesterden het punt. Ajax vierde het gelijkspel als een overwinning. Bovendien was het historisch nog een hoogtepunt; voor de vijftigste keer was Ajax in de Kuip ongeslagen gebleven! En dat tijdens het debuut van Horst Blankenburg.

Horst Blankenburg zou 188 officiële wedstrijden spelen voor Ajax en vijf keer scoren. Zijn laatste duel was op 27 april 1975, Ajax - PSV 2-4.