Menu

Met open vizier naar Rotterdam

Na de prima wedstrijd in Glasgow, die helaas zonder beloning bleef, wacht zondag Feyenoord in Rotterdam op de Ajacieden. Het zelfvertrouwen dat bij sommige spelers weg leek na de teleurstellende resultaten in de thuiswedstrijden tegen Celtic en Roda JC, zal door het gedurfde charismatische spel van woensdagavond in Schotland opgekrikt zijn. Of Ajax Feyenoord net zo in de tang kan nemen als Celtic, zullen we vanaf zondagmiddag 13.00 uur zien.

De goede wedstrijd tegen Celtic geeft de ploeg, volgens Adriaanse, weer vertrouwen voor de topwedstrijd van zondag. Adriaanse:"Tegen Celtic hebben we een goede wedstrijd gespeeld, maar we zijn wel uitgeschakeld, dus opgelucht ben ik niet. Wel geeft de wedstrijd de ploeg vertrouwen op een goed resultaat in de topwedstrijden van dit seizoen. En dat is belangrijk. Ik heb vorig jaar al eens aangegeven dat we in deze wedstrijden te veel punten hebben laten liggen. We hebben slechts 1 punt gehaald en dat is veel te weinig. Wil je dit veranderen dan moet je soms wanneer de stand op de ranglijst of in de wedstrijd dat noodzakelijk acht flexibel kunnen zijn in je spelconcept. De afgelopen tijd hebben we daar onder andere hard op getraind."

De competitiekraker tegen Feyenoord staat dit jaar vroeg op het programma en dat kwam bijna nooit eerder in de historie van het vaderlandse voetbal voor. Slechts twee keer eerder troffen de grootheden van het Nederlandse voetbal elkaar zo vroeg in het seizoen voor de competitie. Op 28 augustus 1960 won Feyenoord met 9-5 (!) in de Kuip en op 19 augustus 1981 bleef het 1-1 in Amsterdam. Zo'n merkwaardige uitslag als in 1960 kwam nog een keer voor. Ruim vier jaar na de 9-5 won Feyenoord met 9-4 in het eigen stadion. Ajax kon ook wel stunten op vreemde bodem, want in 1959, 1972, 1990 en 1995 liepen de Amsterdammers over de Rotterdamse formatie heen. De grootste overwinning was 0-5.

Hoe Ajax er competitiehalve uitziet, kan nog nauwelijks worden gezegd. De ploeg heeft alleen het duel tegen Roda JC in de benen. Adriaanse:"Wat veel mensen echter vergeten is dat Roda JC vorig seizoen 1 punt achter ons is geëindigd. Roda JC is gewoon een goede ploeg."

Feyenoord trof in eigen Kuip Sparta (5-0) en buitenhuis Roda (0-2), waardoor de Rotterdammers als enige ploeg in de eredivisie de volle buit uit twee duels heeft. Op zich al wonderbaarlijk, dat geen enkele andere club daarin slaagde. "Feyenoord heeft een goede ploeg die verdedigend uitstekend in elkaar zit. Daarnaast hebben ze een aantal spelers die individueel en creatief erg sterk zijn. Kalou en Leonardo zijn hier voorbeelden van. Maar ook bijvoorbeeld Paauwe en Bosvelt die een goed afstandschot hebben. Dit soort spelers, zijn spelers die een wedstrijd voor je kunnen beslissen", aldus Co Adriaanse.

Ajax moet het doen met 1 punt. Het was overigens dertien jaar geleden dat Ajax een openingswedstrijd niet kon winnen. Toen was Fortuna Sittard in Limburg met 2-1 te sterk. Een gelijkspel in de ouverture behaalde Ajax voor het laatst bij FC Utrecht in 1983.

De ontmoeting met Feyenoord in Rotterdam is de 46e sinds de invoering van het betaald voetbal. Van de 45 eerdere duels won Feyenoord zestien keer en Ajax veertien, vijftien keer eindigde de strijd onbeslist. Adriaanse heeft Feyenoord zelf nog niet aan het werk gezien."Ik heb de afgelopen twee weken slechts flitsen van Feyenoord gezien. Ik zal daarom de komende dagen uitvoerig overleggen met Jan Olde Riekerink. Hij heeft Feyenoord aan het werk gezien. Of Wamberto weer zal starten, weet ik nog niet. Wel vind ik dat hij erg goed heeft gespeeld. Hij heeft bijna geen balverlies geleden en heeft Lennon, een van de betere bij Celtic, uitgeschakeld."

Voor zondag kan Adriaanse nog niet beschikken over Lobont, Galasek, O'Brien, Cruz, Pique, Van der Meyde, Ikedia, Van der Gun, De Cler en Pasanen. De suggestie werd de laatste gewekt dat de vele blessures van nu een gevolg zijn van de te intensieve trainingen. Adriaanse is het hier niet mee eens. "Die blessures zijn puur pech en hebben niks met de intensiteit van de trainingen te maken. Het is puur toeval."

Bert van Marwijk moet voorlopig nieuwe aanwinst Ramon van Haaren nog missen.