Menu

Met twintig spelers naar dubbele confrontatie

Ajax begint weer aan een druk programma. Zondag moet de formatie van trainer Ronald Koeman de inhaalrace richting de top inzetten met winst tegen NEC en een dag later vertrekken de Amsterdammers naar Israël voor de belangrijke UEFA Champions-Leaguewedstrijd tegen Maccabi Tel-Aviv. Koeman heeft de groep voor die dubbele confrontatie teruggebracht tot twintig spelers.

Hoewel Ajax pas woensdag tegen Maccabi Tel-Aviv speelt, reizen de Amsterdammers maandag al af naar Israël. Doorgaans vertrekt de selectie pas een dag van te voren. ,,We maken een uitzondering omdat de reis naar Israël erg lang duurt'', verklaarde Koeman. ,,En zo hebben we ook een extra dag om aan het weer te wennen, want het is er nog steeds tussen de 25 en dertig graden.''

Koeman heeft twintig spelers geselecteerd die bij de groep zitten voor de beide duels. Voor het duel tegen NEC moeten er daarvan twee op de tribune plaatsnemen. De afvallers trainen met Jong Ajax en een gedeelte zal met de reserves spelen maandag. Tomás Galásek, Tom de Mul, John O'Brien, Bogdan Lobont, Thomas Vermaelen en Filipe blijven in Amsterdam achter.

Koeman hoopt dat Galásek maandag in staat is wat minuten te maken bij Jong Ajax. Als de revalidatie van de Tsjech zo voorspoedig gaat, dan is de uitwedstrijd tegen Willem II volgend weekeinde een goede gelegenheid voor de rentree van de reserve-aanvoerder.

Tom de Mul ontwikkelt zich nog steeds prima, volgens Koeman. ,,Nu het bij ons wat moeilijker draait, hou ik hem bewust er buiten. Het idee was dat hij af en toe wat minuten kon pakken. Alleen hadden we in het begin van het seizoen Mauro Rosales nog niet, dus toen moest hij wat meer spelen. Nu gaan we gewoon terug naar wat we eerst van plan waren.'' Rosales speelt vanaf nu weer vanaf de rechterkant. Zijn positie op de linkervleugel tegen PSV was een uitzondering. ,,We dachten dat hij op dat niveau wat 'vaster' was dan Mitea'', aldus Koeman.

De trainer maakt zaterdag, na de laatste oefensessie, bekend wie het doel van Ajax verdedigt. Dat hang af van hoe Maarten Stekelenburg de laatste training doorkomt. ,,Als Maarten fit is, speelt hij zondag'', liet Koeman weten.

Ajax staat momenteel zevende op de ranglijst in de Holland Casino Eredivisie. ,,Dat baart mij geen zorgen'', liet de trainer weten. ,,Ik kijk alleen maar naar het verschil in punten.'' Met de wedstrijden FC Utrecht - PSV en AZ - Feyenoord deze speelronde, is het dan ook een zekerheid dat enkele van de teams die nu boven Ajax op de ranglijst staan, punten zullen laten liggen. ,,Aan het einde van het seizoen staan we gewoon weer bij de eerste drie'', was Koeman stellig. ,,Het gat met PSV is natuurlijk wel groot, maar die gaan ongetwijfeld nog een moeilijke periode doormaken, want zij hebben ook een zwaar programma. Het is aan ons om de inhaalrace in te zetten. Zondag moeten we daarmee beginnen door een goed resultaat te behalen tegen NEC. Dan kunnen we weer naar boven kijken. Er is nog genoeg talent en kwaliteit in deze selectie om niet al te somber te zijn.''