Menu
'Met vertrouwen richting PSV'

'Met vertrouwen richting PSV'

Ruim vijftien uur na het laatste fluitsignaal in Camp Nou meldde Frank de Boer zich donderdagmiddag op zijn wekelijkse persconferentie in Amsterdam. Naast de wedstrijd tegen FC Barcelona en het overlijden van oud-speler Gerrie Mühren kwam uiteraard ook de topper van komend weekend tegen PSV aan bod. De Boer: ,,Ik denk dat wij favoriet zijn.”

Enkele uren voordat Frank de Boer zich donderdag op de Toekomst meldde, kwam het bericht door dat Gerrie Mühren op 67-jarige leeftijd was overleden. ,,Het kwam niet heel onverwacht aangezien hij al een tijdlang ziek was. Maar het blijft toch altijd een schok als zo’n bericht binnenkomt. We zullen Gerrie herinneren als een groot sportman en een fantastisch mens”, aldus De Boer, die twee weken geleden samen met assistent-coach Hennie Spijkerman een laatste bezoek bracht aan de man die in totaal 298 officiële duels voor Ajax speelde en in die jaren alles won wat er maar te winnen viel. ,,Dat kunnen maar weinig mensen zeggen.”

Daags na de 4-0 nederlaag tegen FC Barcelona was het gevoel dat De Boer aan het optreden tegen de Spaanse grootmacht had overgehouden nog hetzelfde. ,,Vooraf heb ik gezegd dat ik durf en lef wilde zien bij de spelers. Dat is gebeurd. Bij vlagen hebben we goed gespeeld. Volgens mij hebben we zelfs meer kansen gecreëerd dan tegen PEC Zwolle. De belangrijkste conclusie is echter dat je altijd 90 minuten lang geconcentreerd moet zijn. Er moet altijd een bepaalde spanning in je lichaam zijn zodat je alert blijft. Kijk bijvoorbeeld naar die derde goal (kopbal Pique, red.). Door op zo’n moment andere keuzes te maken was die treffer wellicht te voorkomen geweest. In ‘optima forma’ hadden we uiteindelijk misschien zelfs wel twee goals kunnen voorkomen. Dat verlies je in zo’n geval 2-0 in plaats van 4-0.”

De Boer over de wedstrijd tegen FC Barcelona: ,,Vooraf heb ik gezegd dat ik durf en lef wilde zien bij de spelers. Dat is gebeurd." De Boer over de wedstrijd tegen FC Barcelona: ,,Vooraf heb ik gezegd dat ik durf en lef wilde zien bij de spelers. Dat is gebeurd."

In aanloop naar de wedstrijd tegen PSV zal De Boer vooral de positieve punten van de ontmoeting met Barcelona aanstippen. ,,We hebben in Camp Nou slechte momenten gehad, maar zeker ook goede fases beleefd. Daar moeten we ons aan vasthouden. We gaan dan ook met vertrouwen richting PSV.” Of Bojan na zijn goede optreden in Barcelona ook in Eindhoven in de spits zal staan is volgens De Boer nog geen uitgemaakte zaak. ,,Maar het is zeker voor herhaling vatbaar. En ja, in dat geval zal Kolbeinn Sigthórsson dan waarschijnlijk weer op de rechterflank terechtkomen. In zijn jaren bij AZ heeft hij daar ook gespeeld. Dat heeft hij toen aardig ingevuld.” Een nieuw optreden van Nicolai Boilesen als (verkapte) linksbuiten zit er volgens De Boer niet zo snel in. ,,Zoals ik er nu over denk zal ik voor iemand anders op die positie kiezen. Bovendien heeft Nicolai al weer aardig wat wedstrijden gespeeld sinds hij van zijn blessure hersteld is. We moeten voorzichtig met hem zijn.”

De Boer kan tegen PSV over een fitte selectie beschikken. Ook Niklas Moisander, woensdag uit voorzorg gewisseld wegens kramp, is inzetbaar. Datzelfde geldt voor Siem de Jong, die na zijn invalbeurt tegen PEC ook zijn basisoptreden tegen FC Barcelona goed heeft verteerd. ,,We zijn nu op het moment aanbeland dat hij zondag zelf moet aangeven hoe hij zich voelt in de tweede helft. Op basis daarvan kunnen we dan bepalen hoeveel minuten hij uiteindelijk zal maken.”

Tot teleurstelling van velen zullen er zondag geen Ajax-fans bij de topper in Eindhoven aanwezig. Een kort geding dat Ajax samen met de SVA en AFCA Supportersclub tegen de gemeente Eindhoven had aangespannen, bracht niet de gewenste oplossing om de Ajax-fans alsnog per buscombi naar het Phillips Stadion te vervoeren. Doordat er wegens spoorwerkzaamheden geen treincombi inzat, hoopte Ajax op een oplossing met bussen. De rechter besliste donderdagochtend echter anders met zijn uitspraak. De Boer: ,,Het is zonde dat er zondag tegen PSV geen supporters van ons in het stadion kunnen zijn. Gisteravond tegen FC Barcelona heb je kunnen zien dat ze ons buitenshuis een kick kunnen geven. Ze kwamen af en toe zelfs boven de aanhang van Barça uit. Ik kan me voorstellen dat veel fans nu teleurgesteld zijn dat ze hun club niet kunnen aanmoedigen in Eindhoven. Het is vooral vervelend omdat ze nu de dupe zijn van iets waar ze zelf niets aan kunnen doen. Op deze manier beleven ze zo’n weekend rondom een topwedstrijd van hun club toch heel anders. Dat is jammer.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst