Menu
Met Vitesse moet men rekening houden

Met Vitesse moet men rekening houden

Vitesse leeft al het gehele seizoen onder zijn stand, maar toch zal niemand bij Ajax de uitwedstrijd in Arnhem als een makkelijke klus beschouwen. Ondanks de twaalfde plaats in de Eredivisie blijft Vitesse een ploeg om rekening mee te houden.

Het spelerspotentieel van Vitesse is groot, maar gek genoeg wordt daar dit seizoen maar weinig blijk van gegeven. In de competitie werd pas vijfmaal het zoet der overwinning geproefd. Werd er gewonnen, dan vaak overtuigend overigens. FC Dordrecht kreeg eind september in eigen huis een voetbalshow voorgeschoteld (2-6). Een week later moest ADO in het Gelredome, de thuishaven van Vitesse, ook zes treffers incasseren (6-1).

In de categorie galavoorstellingen kon ook de uitwedstrijd bij Ajax geschaard worden, in de vierde ronde van de KNVB-beker. De Arnhemmers zegevierden in december in de ArenA met liefst 4-0. Speeldecor was de vierde ronde van de KNVB-beker. Alle puzzelstukjes vielen die avond ineen voor Vitesse.

Vitesse klopte vervolgens ook Heracles Almelo met 3-0 en ging zodoende met een goed gevoel de winterstop in. Van het opgewekte humeur is een kleine anderhalve maand, na drie officiële wedstrijden in 2015, weinig meer over.

Vitesse begon de tweede seizoenshelft met een kleine nederlaag tegen PSV (0-1). De Arnhemmers kregen in dat duel – zoals vaker dit seizoen – eigenlijk te weinig. Vitesse heeft het hoogste percentage balbezit van alle teams in de Eredivisie, maar weet een veldoverwicht doorgaans maar moeizaam te vertalen in doelpunten. De afgelopen twee duels gingen voor Vitesse ruim verloren. Zaterdag bij Heerenveen werd het 4-1 en donderdag in de KNVB-beker ging de ploeg van Peter Bosz in Groningen zelfs met 4-0 ten onder.

Guram Kashia kreeg in het Euroborg een directe rode kaart en is geschorst voor de dertigste Vitesse - Ajax uit de historie. De Ajacieden trokken in Arnhem het vaakst aan het langste eind: twaalf keer. Vitesse trakteerde de recordkampioen voor eigen publiek negen maal op een nederlaag. Acht keer stapten beide ploegen met een status quo van het veld.

Ajax lijkt in het bijzonder twee spelers van Vitesse in de gaten te moeten houden. Marko Vejinovic is met acht goals de doeltreffendste Vitessenaar van dit seizoen. Hij vond even vaak het net als de topscorer van Ajax: Arek Milik. Daarnaast is Bertrand Traoré een potentieel gevaar. De spits nam vijf van de laatste negen Vitesse-treffers voor zijn rekening. Bij de bekerontmoeting ontsnapte Traoré nog tweemaal aan de aandacht van de Ajax-defensie.

Traoré miste de eerste duels na de winterstop door zijn deelname aan de Afrika Cup. Hij werd met Burkina Faso in de groepsfase uitgeschakeld. Traore deed vrijdag voor het eerst weer aan de groepstraining mee en is inzetbaar voor het duel van zondag. ,,Ik ben heel blij dat hij weer terug is”, vertelt Peter Bosz op de clubsite.

Vitesse zint na de oorwassing in Groningen op revanche. Iets dat zeker ook geldt voor Ajax. De Amsterdammers zullen de zure nasmaak van de bekernederlaag willen wegspoelen. Bovendien is Ajax na twee mindere competitiewedstrijden gebaat bij een goed optreden. Ajax kwam de duels tegen Groningen (2-0) en Feyenoord (0-0) cijfermatig redelijk door, maar het spel liet ruimte voor verbetering.

Ajax mag zich in de achtervolging op PSV geen fouten meer permitteren. De achterstand bedraagt zes punten. ,,Het kampioenschap is nog lang niet uit zicht. Het nadeel is alleen dat wij zelf niet veel averij meer mogen oplopen. Aan de andere kant: als wij winnen en PSV verliest een keer, dan is het verschil nog maar drie punten”, zei Frank de Boer vrijdag op de persconferentie.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees