Menu

Met Westerhof keert Ajax-systeem terug

Onder grote belangstelling van de media betrad Hans Westerhof donderdagochtend het trainingsveld, met assistent-trainer Jan Olde Riekerink aan zijn zijde.

,,Ik vind het lekker om op het veld te staan. Dit is altijd beter dan op kantoor zitten", begon Hans Westerhof (foto) zijn verhaal na de eerste training die hij als hoofdtrainer (ad interim) gaf bij Ajax. ,,Daar ben ik eigenlijk wel klaar mee." Dat betekent niet dat hij zijn taken als directeur opleidingen laat versloffen. ,,Ik doe bij het eerste elftal de trainingen, ik maak de opstelling en ik doe de coaching. De rest van de tijd ben ik op De Toekomst." Wel heeft Westerhof de beslissing genomen weer twee keer per dag te gaan trainen. Onder Wouters was dat slechts een keer.

Met die drukke werkzaamheden is het zeer belangrijk duidelijk te zijn. Dat streven heeft de nieuwe trainer dan ook. ,,Ik heb de opstelling in mijn hoofd zitten. Op donderdagmiddag speel ik elf tegen elf en weet iedereen de opstelling voor het weekeinde. Ik vind het persoonlijk ook raar als dat niet zo is.'' Spreekbuizen

De training begon met handen schudden en een kort kennismakingsgesprek. ,,Normaal ga ik met elke speler uitgebreid praten, maar daar is nu geen tijd voor. Ik heb dinsdag even kort met iedereen gesproken, maar ben niet uitgebreid met iedereen om tafel gaan zitten. Ik heb Fred Grim, Aron Winter en Richard Witschge als spreekbuizen binnen de selectie."

Met het vertrek van Wouters is er ook een einde gekomen aan het fel bekritiseerde 4-4-2 systeem. ,,Ik speel het Ajax-systeem", liet Westerhof. stellig weten. ,,Dat heeft niets te maken met het afwijzen van het andere systeem. Ik doe het op mijn manier en dat is de ouderwetse Ajax-opstelling. Ik kan nu alleen wedstrijd- en positiegericht bezig. Iedereen speelt vanuit zijn eigen positie. Nu (donderdagochtend) lag de nadruk op de aanval, maar ook de verdedigers kwamen vanuit hun eigen positie."

Op de vraag of er wel genoeg kwaliteit in de groep zit, antwoordt de dubbele portefeuillehouder positief. ,,Deze aanvallers en verdedigers zijn beter dan de aanvallers en verdedigers met wie ik ooit heb gewerkt", aldus de oud-PSV trainer. ,,De afstemming met elkaar is heel belangrijk", stelde Westerhof. ,,Pas als ze er onderling niet uitkomen, grijp ik in."

Dat deed hij de eerste training dan ook regelmatig. ,,Maar ik loop er ook tussendoor en geef aanwijzingen." Zo sprak hij even kort met Nikos Machlas, werd John O'Brien gemaand meer snelheid in de bal te leggen omdat de ballen die hij nu gaf wel erg simpel te verdedigen waren en kreeg Tijjani Babangida nog wat bruikbare tips. Witschge terug bij groep

Richard Witschge (foto) trainde voor het eerst sinds maanden voluit mee met de groep. De middenvelder onderging woensdag nog de hersteltraining met Bobby Haarms.

Gunstig voor Westerhof is dat Richard Witschge voor het eerst met de groep meetrainde. Enkele dagen geleden zag het er nog niet naar uit dat Witschge een groepstraining aanstaande was. Maar er geschiedde een klein wondertje, want de middenvelder leek donderdag nergens last van te hebben en trainde zelfs twee keer. ,,En het ging heel goed", aldus de jongste Witschge die zijn broer Rob op het tweede trainingsveld als stagiair in actie zag.

De jongens van het tweede team hadden overigens tijdens het inlopen vooral oog voor de gebeurtenissen op het veld naast zich. Met Shota Arveladze ging het 'een beetje' goed. Beiden scoorden tijdens de training overigens heel erg fraai. Westerhof. ,,Shota en Richard horen bij de kern van het team. Of ze spelen weet ik niet. Ik weet niet eens of Richard de middagtraining wel mee kan doen."

Dat kon hij en Witschge bleef de gehele training in de gele hes gehuld waaruit op te maken viel dat hij een basisplaats heeft. Verder werd er nog niet veel duidelijk, want in het eerste deel hadden Chivu en Knopper een gele hes aan en in het tweede deel Verlaat en Dani. Over die posities is Westerhof er kennelijk nog niet uit. Ook speelde Wamberto met hes, maar dat kwam waarschijnlijk vanwege de afwezigheid van Brian Laudrup die vanwege een overstrekte achillespees slechts een training per dag aan kan. 'Niets gemerkt van aangeslagen jongens'

Westerhof is het zelf niet eens met de keuze Wouters op non-actief te zetten. ,,Maar ik ben, hoewel ik in het directieteam zit, buiten de besluitvorming gehouden en dat vind ik wel zo netjes van het bestuur." Ook de spelers lieten dinsdag tijdens de persconferentie weten niet achter het besluit te staan dat Wouters werd ontslagen.