Menu

Met zestien man richting Heerenveen

Ajax trainde dinsdagochtend met zestien fitte spelers, onder wie twee doelmannen. Voor de keepers was deze training vooral gericht op het wennen aan de bal, die bij Heerenveen van andere makelij is dan bij Ajax.

Tomás Galásek ging zondag tijdens het duel tegen NEC met lichte klachten aan het bovenbeen van het veld. Deels uit voorzorg, maar toch ook omdat hij iets voelde. De training van vandaag ging echter prima, zodat de Tsjech tegen Heerenveen hoogstwaarschijnlijk gewoon weer inzetbaar is. Ook Rafael van der Vaart deed voluit mee. Wesley Sonck daarentegen koos er voor binnen te blijven. Net als Tom Soetaers. Zdenek Grygera en Jari Litmanen trainden apart van de groep en ook apart van elkaar. Litmanen deed veel met de bal, Grygera zonder.

Keeperstrainer Wil Coort ging met Maarten Stekelenburg en Sander Boschker aan de slag. Zij hadden tussen de adidas-ballen wat vreemde ballen liggen. Zoals altijd tijdens een uitwedstrijd als er met andere merken wordt gevoetbald. Even wennen aan de grillen en eigenschappen van het andere soort.

De ballen ging vervolgens mee naar de overkant waar de Ajacieden de voorzetten nog eens doornamen. Koeman zelf had zich ook een rol als aangever toebedeeld. Met feilloze precissie liet hij zijn jonge buitenspelers zien hoe een bal op maat gegeven moest worden. Het sorteerde effect. De ballen kwamen vaak goed voor, maar het scoren was lastiger. Toch ging de bal regelmatig fraai tegen de touwen.

Aan het einde van de training gaf de voormalig recordinternational Ruud Krol nog een kleine masterclass aan John O'Brien en Nigel de Jong. Gretig luisterden de verdedigers en absorbeerden ze de kennis. Maxwell keert vanmiddag terug in Amsterdam na zijn verblijf met de Braziliaanse Olympische ploeg in Chili.