Menu
Met zijn bravoure inspireert tiener Seedorf Ajax

Met zijn bravoure inspireert tiener Seedorf Ajax

Deze week gaan we terug naar 28 maart 1993, wanneer de nog net geen 17-jarige Clarence Seedorf op Monnikenhuize uit zijn slof schiet.


Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.


De Surinaamse tiener ziet eruit als een kerel en hij kan praten als Brugman. 'Opa' wordt hij wel eens door zijn leeftijdgenoten genoemd, omdat hij zo serieus uit de hoek kan komen en graag discussies aanzwengelt.

'Voetballer van 2000'
Louis van Gaal heeft hem 'de voetballer van 2000' genoemd, maar met de veelzijdige jongen Seedorf zal het zo snel gaan, dat hij zich bij de eeuwwisseling al een routinier zal kunnen noemen, op z’n 24ste.

Bergkamp en Jonk hebben vertrek bekendgemaakt

Ajax begint klungelig aan de uitwedstrijd tegen Vitesse, zoals het wel vaker klungelt in het seizoen na het winnen van de UEFA Cup. Het zal de Amsterdammers uiteindelijk ook de landstitel kosten.

Dennis Bergkamp verlaat balend het veld, hoewel Ajax bij Vitesse vlak voor tijd toch nog op 2-2 is gekomen. Links Martin Laamers, achter Bergkamp Clarence Seedorf en rechts Michel Kreek en Sonny Silooy. Beeld: Ajax Erfgoed
Dennis Bergkamp verlaat balend het veld, hoewel Ajax bij Vitesse vlak voor tijd toch nog op 2-2 is gekomen. Links Martin Laamers, achter Bergkamp Clarence Seedorf en rechts Michel Kreek en Sonny Silooy. Beeld: Ajax Erfgoed

Dennis Bergkamp en Wim Jonk hebben bekendgemaakt dat zij naar Inter zullen vertrekken en Van Gaal zal zo nu en dan suggereren dat de doelpuntenmaker en zijn eersteklas aangever al met het hoofd in Milaan zijn. En dat terwijl Bergkamp en Jonk toch echt uit alle macht proberen om met Ajax nog eens kampioen te worden. Dat zij daarin niet slagen, komt vooral omdat Ajax niet weerbaar genoeg is en het elftal niet helemaal in balans.

Paradepaardjes vergalopperen zich

Van Gaal is nog zoekende en heeft als opvolger van Jonk de spelmaker van Vitesse op het oog: John van den Brom. Die opent op Monnikenhuize de score uit een strafschop die het gevolg is van een verkeerde inschatting van Frank de Boer.

Na een kwart wedstrijd is het al 2-0 door Phillip Cocu, die zich eveneens mag verheugen in Amsterdamse belangstelling. Ook deze treffer wordt ingeleid door een paradepaardje van Van Gaal dat zich vergaloppeert, Edgar Davids ditmaal.

#OnThisDay in 1993, Seedorf became the youngest goalscorer for #Ajax!

Nowadays...
�� Ryan Gravenberch (16 years, 133 days)
�� Clarence Seedorf (16 years, 361 days)
�� Matthijs de Ligt (17 years 40 days) pic.twitter.com/2eRjcw6kCl

— AFC Ajax (@AFCAjax) 28 maart 2019

Dergelijke kostbare missers zijn illustratief voor het onevenwichtige Ajax dat zo mooi kan voetballen. De 2-0 blijft in Arnhem lang op het scorebord, totdat Seedorf een combinatie met Marciano Vink besluit met een ziedend schot.

Waarom die Van den Brom halen?

Seedorf is na de rust in het veld gekomen voor Robbie Alflen en zal zich meteen gaan roeren op het middenveld. Hij legt veel risico in zijn dynamische spel en er mislukt nog wel eens wat wanneer hij vol bravoure de middenlijn oversteekt. Maar Seedorfs enthousiasme en ijver werken aanstekelijk, waardoor Ajax er weer een wedstrijd van weet te maken, zeker na de rake knal van het gespierde zondagskind.

Pettersson maakt op valreep 2-2
Nadat Stefan Pettersson er op de valreep 2-2 van heeft gemaakt, verzucht Van Gaal dat Ajax weliswaar een punt heeft gewonnen, maar toch ook weer een nederlaag heeft geleden in de titelstrijd met Feyenoord en PSV. En Seedorf? Die vraagt zich 4 dagen voor zijn 17e verjaardag af waarom Ajax zo nodig die Van den Brom moet halen.

Fotobijschrift (boven): Clarence Seedorf ontmoet John van den Brom op het middenveld van Monnikenhuize.
Beeld: Ajax Erfgoed

Ajax Encyclopedie

Dit artikel verscheen ook in De Echo. Bekijk hier alle digitale uitgaves van de krant