Menu
Metamorfose competitie Beloften

Metamorfose competitie Beloften

De Beloftencompetitie zal komend seizoen een gedaanteverwisseling ondergaan. In plaats van een hele competitie worden er drie poules geformeerd. Jong Ajax speelt in poule A van augustus t/m oktober een halve competitie tegen de zeven groepsgenoten. Daarna vormen de bovenste vier teams van de drie poules een nieuwe competitie van twaalf deelnemers en zij spelen een hele competitie in de periode medio oktober t/m mei 2013. Jong Ajax-coach Gery Vink omarmt het initiatief, maar baalt dat het bekertoernooi verloren gaat.

,,De nieuwe opzet is prima. Het zal natuurlijk nog wel moeten blijken of het beter is dan het vorige", zegt Jong Ajax-trainer Gery Vink over de veranderingen van de Beloftencompetitie waarin Ajax afgelopen seizoen als tweede eindigde. Het Jong FC Twente van trainer Patrick Kluivert werd kampioen. Jong Ajax won het bekertoernooi van de beloften van Jong FC Utrecht en blijkt daarmee volgens de nieuwe opzet voorlopig de laatste bekerwinnaar.

Gijs de Jong, manager competitiezaken KNVB reageert als volgt: ,,De KNVB is tevreden over de totstandkoming van de nieuwe opzet. Tussen mei 2011 en nu hebben diverse bijeenkomsten plaatsgevonden met het Technisch Platform en met de zogenaamde Denktank Beloften. Resultaat is dat er nu een opzet gerealiseerd is waarbij het gemiddelde weerstandsniveau is verhoogd, alle clubs gelijke kansen hebben en een volwaardige competitie spelen. Verder hebben we ervoor gezorgd dat we voor de poulefase zoveel mogelijk rekening houden met de geografische spreiding. Kenmerkend voor het hele traject is dat alle partijen hun inbreng gehad hebben en dat het uiteindelijke resultaat door zowel het Technisch Platform als de Denktank gedragen wordt.”

Jong Ajax gaat voorlopig als laatste bekerwinnaar de boeken in. Jong Ajax gaat voorlopig als laatste bekerwinnaar de boeken in.

Vink ziet eveneens de voordelen in van de nieuwe opzet, maar zet ook zijn vraagtekens bij de geografische keuzes van de KNVB. ,,Doordat de bovenste vier ploegen samen een nieuwe competitie vormen, zal het niveau meer gelijk zijn en krijg je dus zwaardere wedstrijden. Maar als je kijkt naar onze poule dan zie ik dat in de geografische indeling niet terug. Naast Jong FC Volendam zitten wij ook bij Jong NEC, Jong FC Den Bosch en Jong FC Zwolle. Daar zit Jong Utrecht bijvoorbeeld nog tussen, maar die zit dan juist weer niet bij ons. Dat is toch apart."

Alle teams spelen in deze opzet in totaal 29 (7 plus 22) competitiewedstrijden. ,,Die opzet is prima. Het is belangrijk dat jonge voetballers goede wedstrijden spelen en dat krijg je met zo'n competitie wel. We moeten zorgen dat we bij de bovenste vier eindigen, want dan kom je in een sterke competitie. Dat moet geen discussie zijn. We hebben de kwaliteiten en je moet bij Ajax altijd om de bovenste plaatsen meedoen. Wel vind ik het erg jammer dat het bekertoernooi is geschrapt."

Vink start de voorbereiding op het volgend seizoen op 9 juli. Een kleine maand later (6 augustus) staat de Super Cup op het programma uit bij Jong FC Twente. ,,Het past prima in de trainingsopbouw. Een week later start dan de competitie."

Poule A: Jong AZ, Jong Ajax, Jong sc Heerenveen, Jong FC Groningen, Jong NEC/FC Oss, Jong FC Volendam, Jong FC Zwolle, Jong De Graafschap.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees