Menu
Michael Laudrup beste Deen

Michael Laudrup beste Deen

Michael Laudrup is in Kopenhagen uitgeroepen tot beste Deense voetballer aller tijden. De oudste van de voetbalbroers Laudrup, Brian is de jongste, beëindigde zijn imposante carrière met een prachtig seizoen bij Ajax.

Michael Laudrup werd geboren op 15 juni 1964. Hij speelde behalve bij Ajax ook voor KB, Brøndby, Lazio Roma, Juventus, FC Barcelona, Real Madrid en Vissel Kobe. De begaafde voetballer kwam in 104 interlands voor Denemarken in actie en scoorde 37 doelpunten.

In de lente van 1997 besloot Laudrup zijn carrière in Amsterdam af te sluiten; een carrière die hem in vijftien jaar tijd via Denemarken, Italië, Spanje en Japan naar Nederland had gevoerd. Bij Juventus won hij zijn eerste landstitel en de Wereld Beker voor clubteams. Maar de grootste successen vierde hij onder Johan Cruijff bij Barcelona. Vier keer werd hij Spaans kampioen, hij won in 1992 de Europa Cup I en de Europese Super Cup. Na vijf seizoenen Barcelona stapte de Deense ster over naar aartsrivaal Real Madrid. Daar werd hij in 1995 kampioen van Spanje. Een jaar later vertrok Laudrup naar Japan.

In de bekerfinale houdt Michael Laudrup tegenstander Jaap Stam op afstand. In de bekerfinale houdt Michael Laudrup tegenstander Jaap Stam op afstand.

Toch trok Europa hem zozeer, dat hij in 1997 koos voor een laatste avontuur, bij Ajax. Hij had er immers altijd spijt van gehad dat hij bij de Amsterdamse club niet was begonnen met zijn carrière. Onder trainer Morten Olsen beleefde hij een fantastisch laatste jaar als profvoetballer. Ajax werd landskampioen en won de beker. Het was voor het eerst dat Laudrup met een club de dubbel haalde. Voor een tweede jaar bij Ajax koos hij niet. In de persverklaring deelde hij onder andere het volgende mee: ,,Het voetbal heeft mij gebracht wat ik wilde. Ook in dit laatste jaar als speler van Ajax. Ik ben blij dat ik mijn carrière heb kunnen afsluiten bij een fantastische club en in een fantastisch elftal. Ik heb er kunnen genieten van het spel en wij hebben met spectaculair voetbal de landstitel gewonnen.’’