Menu

Michael van Praag: 'Ik wil het gevoel terug brengen dat Ajax een club is en geen kille NV'

Ajax-voorzitter Michael van Praag antwoordde openhartig op de vragen die supporters via de Ajax-site aan hem stelden. De preses vertelde dat het bestuur het afgelopen seizoen wel met de spelers wilde praten om hen te wijzen op hun verantwoordelijkheden, maar dat Jan Wouters dat niet zag zitten. Ook onthulde Van Praag dat er aan plannen wordt gewerkt om een deel van de faciliteiten naar de Toekomst te verhuizen. Daar zal dan ook eventueel een supportershome worden gebouwd. Wat de voorzitter belangrijker vind, is dat hij het gevoel terug wil brengen dat Ajax een club is en geen kille NV. De redactie zocht hem op in zijn werkkamer.

Wat is de taak van de voorzitter en die van de algemeen directeur. Bij supportersrellen bijvoorbeeld komt de voorzitter op televisie en wanneer er aankopen worden voorgesteld staat de algemeen directeur in beeld. Hoe is de verdeling gemaakt?

Sander Bierman (27) Alkmaar
De algemeen directeur is eindverantwoordelijk voor wat er bij Ajax gebeurt. De vereniging is groot-aandeelhouder van de vennootschap (70 procent, red.), de voorzitter van het bestuur van de vereniging Ajax is ook de voorzitter van de raad van commissarissen van de NV Ajax. De raad van commissarissen controleert en adviseert de algemeen directeur. Dat is wel wat anders dan we altijd hebben gedaan, maar het went.
In het kader van supporterszaken adviseer ik Frank waar nodig. Niet dat Frank het zelf niet kan, maar ik hak al twaalf dertien jaar met dat bijltje. En ik heb veel contacten in de supporterswereld, dus ik probeer met mijn Ajax-hart het Ajax-gevoel te vertalen naar supporters.

De aankopen zijn nu de zaak van de directeur betaald voetbal en van Frank. En niet meer van het bestuur, zoals voorheen. Ik vind het best moeilijk verantwoordelijk te zijn voor iets waar ik zelf geen directe invloed op heb.Wat is de stand van zaken met betrekking tot de commissie die een onderzoek zou doen naar de structuur binnen Ajax en komen de uitslagen van dit onderzoek nog in de publiciteit?

Rob Zijlmaker (38 Hoorn)
De stand van zaken is dat wij binnenkort een vergadering zullen hebben om daar de conclusies te bespreken. De raad van commissarissen doet dat met de directie van Ajax en het bestuur met de ledenraad. Daarna zullen we bepalen wat en wanneer we iets naar buiten brengen.


Heeft u niet een moment gedacht; wat zal ik dit seizoen 1999 - 2000 doen om het zo goed mogelijk te laten verlopen?

P. Jacobs (45) Horn
Wel afgevraagd, maar ik weet ook dat het niet aan het bestuur of de directie is om wat te doen. Je beperkt je tot gesprekken met de trainer, daar hebben wij ons bestuurslid technische zaken in eerste instantie voor, dat deed Hennie Henrichs. Je luistert naar wat hij rapporteert.
Voor de rest is het een zaak van de technische staf. Dat is heel moeilijk. We hebben in de twaalf jaar dat ik bestuurslid ben, slechts een keer rechtstreeks met de spelers gesproken over wat wij toen een wanprestatie vonden.

Dat was nog in de tijd van Louis van Gaal, na een onnodig verloren bekerwedstrijd tegen Groningen. Toen hebben wij met de spelers gesproken en gevraagd ' waar zijn jullie nou eigenlijk mee bezig?'. Dat is de enige keer geweest. Dat was een uitzondering.

Je doet het ook alleen maar in overleg met de trainer. Maar ik ben ook maar een mens van vlees en bloed en ik heb ook wel eens gedacht 'potverdorie' ze kunnen me allemaal wat, ik stap zo de kleedkamer in.

We hebben het afgelopen seizoen wel voorzichtig aan Jan Wouters gevraagd of het misschien zou helpen als wij ook eens zouden praten. Dat wilde hij op dat moment niet. Dat heb je te respecteren, maar in mijn bedrijf zou ik het niet zo ver laten komen.Heeft het bestuur dit seizoen overwogen niet de trainer te ontslaan maar de spelers op hun verantwoordelijkheden te wijzen?

A. Bierens (42) Eersel
Dat hebben we een aantal keren overwogen, maar om zelf op een officiele manier de spelers op hun verantwoordelijkheid te wijzen is toch echt het laatste redmiddel. Jan Wouters was nog steeds van mening dat hij het op de rit zou krijgen. Op dat moment is er voor het bestuur geen reden in te grijpen. Je kan niets anders dan de trainer ontslaan als je merkt dat de chemie tussen trainer en spelers verdwenen is. Het is uiteindelijk ook de trainer die de verantwoordelijkheid wil hebben, en eigenlijk niet wilt dat je je ermee bemoeit, terecht ook. Dan houdt het op.


U haalde zo enthousiast Jan Wouters als de geschikte trainer van Ajax binnen. Maar snel bleek dat Wouters niet de goede keus voor Ajax was. Hoe heeft u deze affaire zelf ervaren in een rampseizoen?

Usman Butt (19) Rotterdam
Als een persoonlijk dieptepunt. Ik heb heel veel vertrouwen gehad in Jan Wouters. Ik heb nog steeds veel vertrouwen in Jan Wouters. Ik denk ook dat hij een groot trainer wordt, maar ik denk dat het onze fout is geweest hem nu al te vragen Ajax te gaan leiden. Ik denk dat het te vroeg voor hem kwam. Zo denk ik daar over.
Ik heb hem niet meer gesproken na die tijd. Er is vanuit het bestuur door Arie van Os en Hennie Henrichs gesproken. Bij Ajax werken wij met een collegiaal bestuursmodel, dat betekent dat iedereen een soort voorzitter is van zijn eigen portefeuille. En als Hennie Henrichs gesprekken heeft met Jan Wouters dan doet hij dat namens het totale bestuur. Ik kom Jan vandaag of morgen gerust nog een keer tegen en dan drinken we een borreltje met elkaar.Heeft bij u de laatste tijd niet de vraag gespeeld; Stoppen of doorgaan?

Marlieke Janssen (14) Beringhe
Stoppen in een moeilijke periode vind ik onverstandig. Ik ben in een moeilijke periode gekomen en ik vind dat je in zo'n periode je tanden erin moet zetten. Ik heb wel de laatste tijd gedacht: Waar doe ik het voor? Ik doe het voor niets en in mijn vrije tijd. Dus dan heb ik wel eens een moment van "verdorie jongens, een beetje inzet mag wel." Ik heb wel gehad dat ik met tegenzin naar het voetballen ging.


Wat vindt u leuk aan Ajax?

Marloes Hellings (14) Schijndel
De mensen die lid zijn van Ajax, vormen samen een heel gezellig hecht groepje. Die hebben hetzelfde doel voor ogen: winnen, maar wel met mooi en technisch voetbal. Wat ik zo leuk aan Ajax vind is het feit dat wij de club heel kritisch benaderen en daardoor de succesvolste club van Nederland zijn geworden, in de afgelopen honderd jaar. Dan moet je niet alleen naar het laatste seizoen kijken. Wat ik ook leuk vind, is dat Ajax altijd met bescheiden financiële middelen hele ogen heeft gegooid in Nederland en Europa. Als je nu naar het Nederlands elftal kijkt, zie je daarin veel veel spelers, die hun carriere bij Ajax begonnen of een belangrijk gedeelte van hun carriere bij Ajax hebben doorgebracht.


Tijdens uw voorzitterschap is Ajax uit een diep dal omhoog gekomen. Er zijn inmiddels diverse hoogte- en dieptepunten geweest. Wat is voor u het absolute hoogtepunt en wat is voor u het absolute dieptepunt geweest?

Johan Kraaikamp (33) Amsterdam
Het winnen van de wereldbeker in Tokyo was absoluut het sportieve hoogtepunt. Het andere hoogtepunt heeft meer te maken met het Ajax-gevoel en alles daar omheen. Dat was de rondvaart die we hebben gemaakt na het winnen van de Europa Cup in 1995. Tienduizenden Ajacieden, jongens en meisjes, moeders en kinderen, ouden van dagen die op de been zijn om de jongens toe te juichen, dat vond ik fantastisch. Er zijn diverse dieptepunten. Een dieptepunt vind ik dat supporters in slechte tijden, Ajax de rug toekeren. Dat doe je namelijk niet. Een echte Ajacied blijft zijn club steunen. Een ander dieptepunt vond ik het staafincident in 1991. Eigenlijk vind ik een dieptepunt dat bij onvrede van supporters er hele negatieve krachten loskomen. Ze worden gelijk zo destructief.


Wat zijn uw ambities nog bij Ajax?

Mariska en Jasmijn Westbroek (Amsterdam)
Ik blijf maximaal tot september 2002 voorzitter van Ajax. In deze twee jaar wil ik Ajax sportief weer op de plek te krijgen die we horen te hebben. Wat ik belangrijker vind, is dat ik het gevoel terug wil brengen dat Ajax een club is en geen kille NV. Ik merk dat Ajax kil overkomt. Dat is fout, dat hoort niet. Mijn ambitie is om dat weer terug te draaien.


Welk besluit zou u het liefst, wanneer mogelijk, terugdraaien?

Fred Lekx (37) Rotterdam
Niet zo zeer een besluit, maar nog meer proberen voor het voetlicht te brengen, dat Ajax nog steeds die club is waar men zich mee associeert. Ik zeg er alleen wel bij dat we dat niet alleen kunnen. Ik sta achter de beslissing dat het een NV is geworden. Er zijn nu in Nederland al zes voetbalclubs NV's en in het buitenland komen er ook steeds meer. Je hoort wel 'zaten we nog maar in De Meer'. Dat was leuk, iedereen kende elkaar. Maar je kan wel romantiseren hoe het vroeger was, maar daarmee houd je AC Milaan en Barcelona niet bij.


Hoe denkt u zelf over het beleid bij Ajax van dit moment?

Desmond van Dam (23) Capelle aan de IJssel
Ik vind het beleid van Ajax uitstekend, maar ik heb alleen wel de indruk dat wij er niet in slagen het beleid duidelijk aan de buitenwereld en de Ajax-supporters over te brengen, waardoor het gevoel van kilheid ontstaat. Ik denk dat het intern ook nog wel eens een probleem is. Niet iedere medewerker is echt goed op de hoogte wat we nu willen bereiken. Ik denk dat het overbrengen van een stukje Ajax-gevoel ook daar nodig is.


Hoe denkt u de kloof te gaan dichten tussen de vereniging Ajax (de toekomst) en de NV Ajax?

Steef Roos (26) Gouda
Er is helemaal geen kloof tussen de vereniging en de NV. Er is nog nooit zoveel overleg geweest als nu het geval is. We moeten ons goed realiseren dat, Frank Kales zei dat laatst heel mooi: dat als de rivier laag staat, je alle rommel ziet liggen.
Dat is bij Ajax ook zo, er wordt slecht gevoetbald, we zijn ontevreden, dat richt zich ogenblikkelijk tegen de beleidsmakers en er wordt geroepen dat het roer om moet. Als je dan aan die personen die dat roepen vraagt wat moet er gebeuren, weten ze het ook niet.

Ik denk dat het belangrijk is dat er weer wat te juichen valt. Op het moment dat we bovenaan staan, is iedereen weer tevreden. Alles bij Ajax vindt zijn oorsprong op het veld.Wat verwacht U van de samenwerking met GBA. Is het de bedoeling om op lange termijn een topper van GBA in de Belgische competitie te maken?

Frank Gilissen (37) Antwerpen
Ik verwacht daar veel van. Antwerpen is een stad met een grote voetbalpotentie. In de stad is op voetbalgebied niets, behalve Germinal. Wij verwachten dat Germinal een belangrijke rol in de Belgische competitie gaat spelen. Waar het ons in de eerste instantie om te doen is, is de jeugdopleiding. En die is bij Germinal uitstekend, door de grootste eigenaar te zijn heb je een voet aan de grond in de jeugdopleiding in Belgie en dat is voor ons van groot belang.

'Ik denk dat de verwachtingen wel wat getemperd zijn'

Denkt u dat er voor volgend seizoen net zulke hoge verwachtingen van pers en publiek zal zijn als het voorbije seizoen?

Maarten D'Haese (18 jaar) Koewacht
Ik denk dat die verwachting wel wat getemperd zal zijn. De verwachtingen waren vorig seizoen heel hoog, de pers schreef ook dat Ajax de beste voorhoede van Europa had. Iedereen dacht, nu wordt het wat. Dat is zwaar tegengevallen. Ik denk dat men nu met de voeten op de grond terecht is gekomen.
Ik hoop dat we met een realiteitszin aan het nieuwe seizoen tegemoet gaan. Je kan niet in zes weken voorbereiding het tij keren. Dat is onmogelijk. Ik hoop wel dat men Co en zijn medewerkers blijft steunen, dat hen tijd wordt gegeven.

Dat de tekenen er op wijzen dat er weer meer met onze jeugd gewerkt gaat worden. Dat geeft mij een goed gevoel.Hoe is het mogelijk dat veel jonge Nederlandse talenten kiezen voor (met name) PSV en Feyenoord (of zelfs het buitenland). Het lijkt erop dat de aantrekkingskracht van Ajax een stuk is afgenomen ten opzichte van een jaar of 5 geleden. Wat kan hieraan ten grondslag liggen?

Rob Stok (39) Den Haag
Ik weet niet wat daar aan ten grondslag kan liggen. Ik kan me voorstellen dat als je als Brabander graag bij PSV voetbalt, er zijn echter ook heel veel voetballers die het fantastisch vinden bij Ajax te voetballen. Als gevestigde grootheden als Laudrup en Winter graag naar Ajax komen, dan laat ik mij niet aanpraten dat er bij Ajax iets mis is. Ik denk ook dat men dondersgoed door heeft dat de concurrentie groot is, en dat de verwachtingen hoog gespannen zijn. Misschien zijn er spelers bij die dat niet aankunnen.


Kunt u de Arena niet kopen? Dan bent u op lange termijn veel goedkoper uit, en dan kunt u er een Ajax-stadion van maken.

Willem (19) Den Helder
Precies, ik zou er groot voorstander van zijn als dat een keer ging gebeuren. Dan ben je baas in eigen huis en kunnen we er nog meer een Ajax-stadion van maken. Het is destijds toch als een te neutraal stadion opgezet, waarbij we natuurlijk al een heleboel gedaan hebben om er een Ajax-stadion van te maken. Ik hoop dat er een tijd komt dat Ajax zich dat veroorloven. Ik denk alleen niet meer dat dat in mijn voorzittersperiode zal plaatsvinden, maar mocht het wel aan de orde zijn, zal ik daar absoluut steun aan geven.


Hoe schat u de kansen voor Ajax volgend seizoen in?

Sjoerd Smale (17)Apeldoorn
Ik geef geen voorspelling. Vorige keer dacht ik ook dat het hartstikke goed zal gaan. Alle maatregelen neem je omdat je wilt dat het beter gaat. Maar ik wil wel in herinnering brengen dat als we van Utrecht hadden gewonnen, dat we voorronde Champions League hadden gespeeld, zo dicht lag het bij elkaar. Dus we moeten het ook weer niet overdrijven.
We spelen wel Europees voetbal hoor. We zijn niet in de middenmoot geeindigd en we zijn ook niet de onderste. Dus we moeten het niet overdrijven. Ajax is aan zijn stand verplicht minimaal tweede te worden.Staat Ajax nog hoog aangeschreven in Europa? Wat merkt u daarvan?

Marc Bootsman (18) Nieuw Vennep
Ja. In het buitenland weten ze ook wel dat een club niet jaren achterelkaar aan de top mee kan draaien, kijk maar wat er bij Juventus is gebeurd. Zij zijn ook vijf jaar weg geweest. AC Milaan heeft twee jaar niet eens Europees voetbal gespeeld en gooit nu weer hoge ogen. Manchester heeft er ook jaren aan gedaan om voor het eerst een keer een Europa Cup te winnen.
Ik vind dat we bij Ajax nog niet mogen klagen, maar velen leven met 1995 in het hoofd. Dat is voorbij. En sinds het Bosman-arrest spelen de Nederlandse topvoetballers allemaal in Zuid-Europa en niet in Nederland. Dus de totale Nederlandse competitie zakt wat af. Dus ik denk dat we onze verwachtingen een beetje moeten bijstellen.Als ik eens kijk welke jeugdspelers de afgelopen jaren zijn verkocht, die volgens de kenners niet het gewenste niveau van het eerste halen en ik kijk naar de kosten van de eigen opleiding, accommodatie personeel etc. Heeft opleiden dan nog wel toekomst voor de grote clubs ?

Frans Krabbenbosch (38) Purmerend
Ja wel degelijk, want er is wel een fiks aantal spelers die wel het eerste bij Ajax hebben gehaald, een behoorlijk aantal zelfs. Het heeft dus wel degelijk zin en is zelfs noodzaak omdat wij het geld niet hebben om topspelers vanuit het buitenland te kopen. Wij hebben geen vijftig miljoen voor een speler over en wij kunnen niet vier miljoen netto salaris per jaar betalen. We zullen het dus echt van onze eigen jeugd spelers moeten hebben. Zolang Ajax bestaat, zijn we nooit verder gekomen dan anderhalve speler per jaar, die klaar gestoomd wordt voor het eerste elftal. Daarom ben ik het niet eens met de critici. Wat denk je van Tim de Cler, van Knopper, van Van der Meyde die weer terugkomt. We verwachten dingen van bijvoorbeeld De Cler die je niet mag verwachten, doordat er nog niet iemand naast staat. Vroeger brak een talent door in een draaiend team met zeer ervaren spelers. De gevestigde orde is in een tijdsbestek van twee drie jaar verdwenen, waardoor je in een gat valt. Dan zal je het op een andere manier moeten doen en dat kost tijd.


Waar ziet U Ajax over 10 jaar?

Tom Rehwinkel (25) Leiden
Ik denk dat Ajax over tien jaar meedraait in een Europese competitie. Ik denk dat die er tussen nu en tien jaar gewoon is. Dan speelt Milaan ook niet meer tegen Italiaanse clubs. Europa wordt één en dat is een onomkeerbaar proces. Dan zal je zien dat er in de sport ook een situatie komt waarin je een grote competitie heb, die zich over heel Europa uitspreidt. De salarisspiraal waarin we zitten is dusdanig dat je spelers straks alleen nog die salarissen kan betalen als je in zo'n competitie speelt. Omdat je dan via mediagelden geld binnen krijgt. Als je naar Amerika kijkt zijn er 52 staten, maar spelen de basketballers en de honkballers ook in een competitie. Als dat daar al zo is waarom zal dat in Europa niet komen? Dat komt gewoon. Dat is logisch. Ajax is er klaar voor. Qua structuur, qua stadion en ook financieel.


Waar ligt volgend seizoen bij de voetbalclub Ajax de hoogste prioriteit?

Jeroen Deijnum (27) Lelystad
Voor mij bij het kampioenschap, of laat ik het zo zeggen, bij het halen van de Champions League. Ik denk dat als wij weer aansprekend voetbal spelen, dat we ook weer in staat zijn om het Ajax-gevoel te krijgen. Maar dan moeten de mensen ook meewerken. We hebben een keer de hele betonnen rand met Ajax-doeken vol gehangen. Dan praat je toch over een immens hoeveelheid geld en immens hoeveelheid werk. En als het dan een beetje slecht gaat, zie je op de tweede ring dat mensen het doek beginnen los te rukken zodat het in de gracht terecht komt. Zolang er bij ons in de ArenA nog dat soort dingen gebeuren, ga ik het bestuur niet voorstellen twintigduizend gulden te investeren in dat soort materiaal.

'Ik wil zelf ook best binnen de vereniging ter discussie stellen, het oude logo terug te halen.' Wanneer een overgroot deel van de seizoenkaarthouders van mening is dat het oude embleem moet terugkomen, is dat dan mogelijk?

Max Simonis (24) Leiden
Het is zo dat een voorstel van een Ajax-lid om het logo te moderniseren is aangenomen. Het bestuur was daar ook voor. Als de supporters van Ajax vinden dat het een verkeerde beslissing is geweest, zou ik voorstellen om binnen de leden van Ajax te proberen mensen te vinden die dat opnieuw ter discussie willen stellen. Ik wil het zelf ook best binnen de vereniging ter discussie stellen om het oude logo terug te halen. Ik vind het persoonlijk mooier. Ik vind het huidige logo te modern. Het staat wat kaal en kil tussen die van andere clubs. Dat vind ik. De beweegredenen om destijds het logo te veranderen, die heb ik ondersteund en die gelden nog steeds. Maar als je me eerlijk vraagt wat ik nu mooier vind, vind ik dat oude mooier.


Waarom is er nog steeds geen supportershome?

Andrew Schmits (31) Amstelveen
Dat is een moeilijk geval om zo via internet even uit te leggen. Ajax is nog steeds bereid om een supportershome te maken. Graag. Maar de groep initiatiefnemers is een beetje uiteengevallen. We hebben nog steeds een plek gereserveerd voor het supportershome. Er zijn echter nu weer groepen die vragen waarom het niet in de Arena kan.
Momenteel wordt er bestudeerd om te verhuizen met een deel van de faciliteiten van de ArenA naar een nieuw te bouwen centrum op De Toekomst. Waarbij misschien ook de mogelijkheden zijn om het eerste elftal daar te laten trainen. Het is een aanbeveling van de commissie 2000 om de hele boel bij elkaar te krijgen. In dat geval zou dat betekenen dat het supportershome ook die kant op gaat. Nu staat dat even in de wacht om eerst alle plannen goed op papier te krijgen.Waarom wordt er zo kwistig met stadionverboden omgegaan?

Henk Verweij (23) Amsterdam
Er is duidelijk gemaakt welk gedrag onacceptabel is. Niet alleen Ajax geeft stadionverboden, maar MVV bijvoorbeeld ook. We zijn niet kwistiger, misschien onderscheiden onze supporters zich wel meer van de anderen op dat gebied.


Wat vond U van het chatten, en is het mogelijk dat dit vaker gebeurt ? Hoe kan het eigenlijk dat een Supportersite dit voor elkaar krijgt?

A. Vogel (Amsterdam)
Ik vind chatten fantastisch al heb je maar een klein bereik. Ik blijf het doen. De supporterssites hadden mij gevraagd. Het bestuur en de directie van Ajax hebben ondertussen de naam gekregen dat we niet bereikbaar zijn, maar dit logenstraft het wel. Ik ga binnenkort weer chatten. Elke site die mij vraagt krijgt in principe het antwoord ja.