Menu
Michel Kreek benijdt Van Basten niet

Michel Kreek benijdt Van Basten niet

Michel Kreek is komend seizoen opgenomen in de technische staf van de jeugdopleiding van Ajax. De oud-speler van onder andere Ajax, Padova, Vitesse en Willem II zet op de Toekomst als trainer van de E1 zijn eerste stappen als oefenmeester. Maar tot die tijd volgt hij het WK op de voet. ,,Ik ben wel blij dat ik niet in de schoenen van Van Basten sta. De keuzes die hij steeds moet maken, lijken mij heel lastig”, aldus de eenvoudig international.

Af en toe gaat Kreek op verzoek wel even op de stoel van een bondscoach zitten. Bijvoorbeeld als wij hem vragen wat hij zou doen als hij het Nederlands elftal voor het duel tegen Argentinië mocht samenstellen. ,,Ik hoorde Marco van Basten gisteren zeggen dat het niet uitmaakt tegen welke tegenstander hij in de volgende ronde komt te spelen. Wil je per se winnen van Argentinië dan zal ik , ondanks het grote aantal spelers die op scherp staan, mijn sterkste opstelling inzetten. Het is natuurlijk een hele mooie wedstrijd, maar het belang is minder groot omdat Oranje en Argentinië al zijn geplaatst. Hoe graag je eerste wilt worden in de poule, zal de opstelling wel bepalen. En aan de andere kant hebben we zo’n gelijkwaardige selectie, dat als je de spelers die nu al een gele kaart hebben niet opstelt, dat het nog mogelijk moet zijn van Argentinië te winnen. Ik ben blij dat ik niet in de schoenen van Van Basten sta, want het is moeilijk om echt keuzes te maken. Tot nu toe heeft hij steeds de juiste gemaakt, dus dat zal hij nu ook weer doen.”

Om van Argentinië te kunnen winnen, lijkt een klein mirakel nodig, want Kreek heeft na de indrukwekkende prestaties van de blauwwitte Zuid-Amerikanen in poule C zijn favoriet voor de wereldtitel veranderd. Gaf hij eerst Brazilië de beste kansen, nu schat de aankomende jeugdtrainer Argentinië als beste ploeg op de mondiale in. ,,Eigenlijk is Argentinië het enige land dat in beide wedstrijden de verwachtingen volledig heeft waargemaakt. Brazilië heeft nog niet kunnen schitteren. Maar dat komt wel goed, denk ik. Daar reken ik op omdat ze zoveel kwaliteit hebben. Of ik bondscoach Parreira had begrepen als hij Ronaldo na zo’n slechte eerste wedstrijd niet had opgesteld? Ja en nee. Ja, omdat hij in de eerste wedstrijd niet goed speelde. En nee, omdat hij bijna altijd scoort. Maakt ie die goals niet, dan gaat de discussie opeens over zijn lijf. Toch is Ronaldo iemand die altijd kan toeslaan, hoe dik-ie eventueel ook is.”

Het toernooi tot nog toe, is voor Kreek onder de noemer ‘wisselvallig’ samen te vatten. ,,Er zijn teams die verrassen en teams die teleurstellen. Daarvan is Frankrijk wel de grootste teleurstelling, maar ook Engeland heeft nog niet laten zien dat zij wel eens de nieuwe wereldkampioen kunnen worden. Tsjechië had ik na de eerste ronde onder de favoriete landen geschaard, maar dan verliezen ze weer van Ghana met 2-0. De Afrikaanse landen zorgen voor onberekenbaarheid. Ze spelen frivool, verliezen veel en dan is het toch leuk om te zien dat Ghana ook kan winnen.”

De meeste wedstrijden heeft Kreek thuis voor de buis gezien. Alleen Nederland - Servië & Montenegro keek hij met een grote groep omdat hij op een verjaardag was en Nederland - Ivoorkust zag hij in de studio van sport 1. ,,Ik vind het ongelooflijk knap dat Nederland na twee wedstrijden de tweede ronde al heeft bereikt. Ik had er een hard hoofd in en ik had ook niet het idee dat ze van Ivoorkust zouden winnen. Dat het toch is gelukt, is toch knap. In de wedstrijd zelf werd in de tweede helft de druk van Ivoorkust zo groot, dat ik dacht dat de gelijkmaker zou vallen. Maar achteraf heeft de verdediging heel weinig weggegeven.”

Met een mogelijke ontmoeting tussen Nederland en Portugal moet er bij de echte kenner een belletje gaan rinkelen. In 1995 speelde Kreek zijn eerste en enige interland. Tegenstander was toen Portugal. ,,We verloren met 1-0. Nederland was ook behoorlijk verzwakt omdat de Ajacieden die wedstrijd boycotten. Daardoor konden spelers met weinig of geen interlands, zoals ik, meedoen. Ik ben achteraf die Ajacieden wel een beetje dankbaar dat ze niet wilden spelen, want het is toch leuk als je een interland achter je naam hebt.”

Met dat gegeven en het feit dat Kreek door zijn lange carrière een bekend voetballer is geworden, wordt hij regelmatig uitgenodigd voor media-optredens. Vorige week zat hij bijvoorbeeld bij het populaire radioprogramma van 538 ‘Evers staat op’. ,,Het was leuk om daar eens bij te zijn. De Titisee is een bejaardendorp, daar valt niets te beleven, maar om eens te zien hoe zo’n radioshow in zijn werk gaat is leuk. Ik kon me er vooraf geen voorstelling van maken.”
Behalve een radio-optreden zijn er ook optredens voor televisie, bij Sport 1. ,,Of er tijdens het WK nog meer komt, weet ik nog niet. Dat kan zomaar beslist worden.”

Wat hij na het WK gaat doen, staat wel vast. Kreek wordt trainer van Ajax E1. ,,Daar kijk ik vol verwachting naar uit. Het is een nieuw avontuur en ik heb er veel zin in. De meeste jongens met wie ik ga werken heb ik ondertussen al leren kennen en ik heb ook een aantal meegelopen om de werkwijze te zien. Ik ben in het bezit van het diploma tc 2 en als ik het trainen zo leuk vindt als ik denk dat ik het ga vinden, dan ga ik waarschijnlijk tc 1 ook halen. Met dat diploma mag je tot en met assistent-trainer coach betaald voetbal fungeren.”

Nog even terug naar het WK. Hoe ver komt Nederland? ,,Het kan zomaar gebeuren dat Oranje heel ver komt. Dat hangt van een groot aantal factoren af. Een bal op de paal, of een foutje van de scheidsrechter; het geluk zal meespelen. Dat kan in het voordeel of nadeel zijn van Oranje. Ik hoop in elk geval wel dat ze ver komen."