Menu

Michel Platini overhandigt FIFA-certificaat kunstgras

Michel Platini heeft maandag aan Ajax-directeur Arie van Eijden en Amsterdam Arena-directeur Henk Markerink het offciële FIFA-certificaat voor het kunstgrasproject overhandigd. Na afloop van de persconferentie wisselden Platini, Danny Blind en Marco van Basten hun ervaringen met het kunstgras uit.

De vorderingen in het kunstgrasproject zijn de afgelopen maanden snel gegaan. Met de komst van een verbeterde soort rubber, dat het zand tussen het gras vervangt, is enige tijd geleden een technologische doorbraak bewerkstelligd. Het kustgrasveld op de Toekomst benadert inmiddels de voetbaltechnische eigenschappen van een gewoon natuurveld. De FIFA wil de vorderingen in het project door middel van het certificaat stimuleren.

Platini gaf bij het begin van de persconferentie humoristisch aan niks te willen zeggen over de wedstrijd Ajax - Internazionale. ,,Ik ben tenslotte Fransman en dus voor Lyon.” Wel ging hij, in zijn hoedigheid als lid van het Executive Committee van zowel de FIFA als de UEFA, uitgebreid in op de ontwikkelingen van het kunstgras. ,,Ik vind de ontwikkelingen erg interessant. Ik ben naar Amsterdam gekomen om naast de overhandiging van het certificaat ook met Danny Blind te praten. Met hem wil ik het hebben over de specifieke voetbaltechnische aspecten.”

Het kunstgrasveld op de Toekomst is niet het enige veld in de wereld. In Nigeria en Saoedi-Arabië worden soortgelijke velden gebruikt. De hete weersomstandigheden maken het gebruik van gewoon gras daar moeilijk. Platini: ,,Dit is een van de redenen waarom dit project voor de FIFA zo interessant is. Vooral voor het voetbal in ontwikkelingslanden kan dit een enorme stap vooruit zijn. Voor de FIFA is het wel belangrijk dat het voetbal zelf niet verandert. Vanuit de technische commissie is het één van mijn verantwoordelijkheden om dit te bewaken.”

De volgende fase in het project zal de verfijning van het veld zijn. Arena-directeur Henk Markerink ziet in deze laatste fase een belangrijke rol voor de spelers en trainers weggelegd. ,,De nadruk zal vanaf nu liggen op de ervaringen van de profs. Aan de hand van deze ervaringen kunnen we het veld nog beter maken en ervoor zorgen dat de omstandigheden hetzelfde zullen zijn als op gewoon gras.”

Dit laatste is ook voor Ajax een belangrijk punt. Ajax-drecteur Arie van Eijden: ,,Ajax is blij met dit FIFA-certificaat, maar we zullen pas overgaan als het kunstgras dezelfde voetbalspecifieke eigenschappen in zich herbergt als een gewoon grasveld.”