Menu
Michels' Ajax gaf goede voorbeeld

Michels' Ajax gaf goede voorbeeld

Ajax moet met minstens een doelpunt verschil van AZ winnen om de voorronde van de Champions League te bereiken. Het Ajax van trainer Rinus Michels gaf op 15 december 1968 ruimschoots het goede voorbeeld, door AZ ’67 met 4-0 te verslaan.

De Amsterdamse thuisploeg en de opponent uit Alkmaar speelden kort voor de winterstop van het seizoen 1968-1969 een ijzig koude editie van Ajax - AZ ’67. Sommige Ajacieden wapenden zich in een maillot en met handschoenen tegen de koude. Het besneeuwde veld van het oude Ajax-stadion de Meer bleek bovendien ongeschikt voor ‘normaal’ voetbalschoeisel. De spelers probeerden zich ‘noploos’ staande te houden op de bevroren voetbalgrond; ouderwetse gympies boden wat dat betreft uitkomst.

De op de foto zichtbare Johan Cruijff en Henk Groot waren dat seizoen voorname aanvallende pionnen in de ploeg van Michels. Clubtopscorer Cruijff tekende in het voetbaljaar 1968-1969 voor in totaal 34 treffers. In competitieverband sloeg de maestro uit Betondorp 24 keer toe. In de beker was Cruijff drie keer trefzeker, in het Europa Cuptoernooi voor landskampioenen maakte hij er zes. Cruijff trof eenmaal doel in de Internationale Zomercompetitie. Achter de clubtopscorer droegen ook Inge Danielsson, Sjaak Swart, Klaas Nuninga en Piet Keizer regelmatig hun goaltjes bij aan een zege.

Ajax kon de doelpunten dat jaar goed gebruiken in de titelstrijd met de klassieke vijand Feyenoord. De Amsterdammers wonnen dat seizoen tweemaal van het eenjarige AZ ’67 (medio 1967 fuseerden Alkmaar en FC Zaanstreek tot AZ ’67). In de Meer won Ajax met vier doelpunten verschil. In Alkmaar bedroeg het verschil drie treffers: 0-3. Alle doelpunten en het aanvallende totaalvoetbal-in-ontwikkeling ten spijt, kon Ajax niet voorkomen dat de titel naar Feyenoord ging. De Rotterdammers veroverden drie punten meer, in de winterstop waren dat er nog negen, en voorkwamen een vierde kampioenschap van Ajax op rij.

AZ ’67 hield dat jaar slechts drie ploegen onder zich. De Alkmaarders speelden beslissingswedstrijden om lijfsbehoud tegen de collega-laagvliegers DOS en Volendam. De Alkmaarders bleven in die prehistorische play-offs uiteindelijk behouden voor de eredivisie. Hekkensluiter Fortuna SC degradeerde direct naar de eerste divisie. Volendam volgde. Ajax verloor de titel weliswaar aan Feyenoord; de club bereikte - voor het eerst in de clubgeschiedenis - wel een Europese finale. In het imposante Estadio Santiago Bernabeu in Madrid verloren de Amsterdammers met duidelijke cijfers van AC Milan: 1-4. Europees succes volgde twee seizoenen later pas.

Ajax - AZ, de laatste vijf keer (in de reguliere Eredivisie):

2006-2007: 2-2
2005-2006: 1-0
2004-2005: 4-2
2003-2004: 3-2
2002-2003: 6-2