Menu
Michels legt het fundament met Vasovic en Hulshoff

Michels legt het fundament met Vasovic en Hulshoff

Deze week gaan we terug naar 12 maart 1967, wanneer Ajax in Utrecht de kater van Praag van zich af speelt.

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.


Tegen de journalisten die hem vragen waarom Frits Soetekouw en Ton Pronk niet in het hart van de Ajax-verdediging stonden, zegt Rinus Michels na de makkelijke uitzege tegen DOS (0-4) dat hij 'de ongelukkigen van Praag' een weekje rust wilde geven. 'Omdat zulks psychologisch gewenst is.’

Beide centrumverdedigers zaten er nogal doorheen
In de kwartfinale van de Europa Cup was Ajax 4 dagen eerder ongelukkig onderuitgegaan bij Dukla, waar Pronk een strafschop veroorzaakte en Soetekouw in eigen doel schoot. Vandaar dat beide centrumverdedigers er nogal doorheen zaten, aldus Michels, die het daarom verstandig vond om ze even buiten de ploeg te laten.

Vasovic en Hulshoff worden de mannen van stavast

Maar deze tijdelijke ingreep zal een blijvende maatregel blijken. Vrije verdediger Soetekouw en stopper Pronk worden simpelweg aan de kant geschoven. Michels is genadeloos en oordeelt na het echec in Praag dat Ajax een nieuw centraal verdedigingsduo nodig heeft om veldslagen in de Europa Cup te kunnen winnen.

De doorgewinterde Velibor Vasovic, halverwege het seizoen overgekomen van Partizan Belgrado, en de boomlange Barry Hulshoff, uit de eigen gelederen, worden de mannen van stavast.

Van DOS heeft het nog niet ingewerkte verdedigingskoppel vrijwel niets te vrezen. De Utrechtse aanval heeft weinig om het lijf en voor de ontmoeting met Ajax wordt zelfs afscheid genomen van de beste voorhoedespeler, oudgediende Tonny van der Linden.

De afzwaaiende Tonny van der Linden wordt omringd door, vanaf links, de Ajax-spelers Barry Hulshoff, Wim Suurbier, Velibor Vasovic, Piet Keizer, Klaas Nuninga, Theo van Duivenbode, Bennie Muller, Henk Groot, Sjaak Swart en Gert Bals. Bron: Ron Kroon, Nationaal Archief/Anefo, 920-1545
De afzwaaiende Tonny van der Linden wordt omringd door, vanaf links, de Ajax-spelers Barry Hulshoff, Wim Suurbier, Velibor Vasovic, Piet Keizer, Klaas Nuninga, Theo van Duivenbode, Bennie Muller, Henk Groot, Sjaak Swart en Gert Bals. Bron: Ron Kroon, Nationaal Archief/Anefo, 920-1545

De 24-voudige international, landskampioen met DOS in 1958, wordt afgedankt door zijn club omdat hij met gezondheidsproblemen kampt. Van der Linden, een sierlijke voetballer met een prachtig schot, hyperventileert zo af en toe en er wordt gevreesd dat hij iets mankeert aan zijn hart.

Van der Linden wordt in een Amerikaanse slee gezet en maakt een ererondje door de Galgenwaard

Tonny is 34 jaar en plots is zijn DOS-carrière voorbij. Hij wordt in een Amerikaanse slee gezet en maakt een ererondje door de Galgenwaard, begeleid door de spelers van Ajax die hij vervolgens 4 keer ziet scoren. Daardoor loopt het doelpuntentotaal van de Eredivisie-koploper, met nog 8 competitiewedstrijden voor de boeg, op tot 98 treffers.

Vasovic 'zoekt geen compromis'
De maandagkranten zullen oordelen dat Vasovic en Hulshoff geconcentreerd en oerdegelijk verdedigden. Dagblad De Tijd constateert daarbij een opvallend verschil tussen Vasovic en Soetekouw. De Zuidslavische libero zou bij het onderscheppen van de bal 'geen compromis zoeken en zich weinig om de opbouw bekommeren'. Met andere woorden: Velibor ramt de bal blind het strafschopgebied uit.

Rinus Michels overleed vandaag 14 jaar geleden. Voor altijd in ons hart. �� pic.twitter.com/5Q71YWcY7X

— AFC Ajax (@AFCAjax) 3 maart 2019

Dat is opmerkelijk, want Vasco, zoals zijn koosnaam in Amsterdam al snel luidt, zal juist als startpunt van de aanvalsopbouw een grote reputatie gaan verwerven. Hij is een zorgvuldige passer die niet zelden voorgaat in de aanval, maar die het opstomen ook vaak genoeg aan Hulshoff laat.

Eendrachtig samenwerkend zullen Vasco en Barry 4,5 seizoen lang het fundament vormen waarop Ajax zijn toren bouwt die tot de Europese top zal reiken.

Fotobijschrift (boven):Rinus Michels houdt Frits Soetekouw (links) en Tonnie Pronk naast zich op de bank.
Bron: Ron Kroon, Nationaal Archief/Anefo, 920-1543

Ajax Jaarboek