Menu

Michels: 'Vasovic speelde cruciale rol in ontwikkeling Ajax naar Europese top'

Velibor Vasovic is niet meer. De roemruchte aanvoerder van het Ajax dat in 1971 voor het eerst de Europa Cup I won, overleed maandag aan de gevolgen van een hartstilstand. De Joegoslaaf kwam in 1966 naar Ajax. Gehaald door Rinus Michels. ,,Vasovic was de eerste grote aankoop van Ajax, een rechtschapen, eerlijke man die een cruciale rol speelde in de ontwikkeling van Ajax naar de Europese top", aldus de toenmalige trainer.

,,Het contracteren van Vasovic was een samenloop van omstandigheden", herinnert Rinus Michels zich. ,,In die tijd kwamen er geen buitenlanders naar Nederland, zeker geen vooraanstaande spelers. Nederland betaalde niet zo goed en was niet aantrekkelijk. Vasovic was de eerste grote aankoop. Normaal zou het niet gelukt zijn om hem naar Ajax te krijgen."

,,Maar ik had hem in Brussel zien spelen in de Europa-Cupfinale van Partizan Belgrado tegen Real Madrid. Omdat ik in die tijd de sportbladen veel las, kwam ik ook te weten dat hij had geweigerd ergens een proefwedstrijd te spelen. Via vrienden, van wie de vrouw Joegoslavische was, begreep ik dat hij weg wilde uit Joegoslavië. Hij had zich vrijgekocht en was aan een contract toe."

,,Vasovic was een vedette, maar hier kende niemand hem. De groep, die voornamelijk uit Amsterdammers bestond, ving hem goed op. Ze kenden hem niet, maar na een of twee keer had iedereen wel door dat het een groot voetballer was. Hij was een sterke persoonlijkheid, een leidende figuur. Hij paste zich snel aan. Een van de dingen waaraan hij zich had aangepast was zijn liefde voor een broodje met veel boter en hagelslag. En in de zomer zette dat behoorlijk aan. Dan had hij de eerste weken van het nieuwe seizoen heel veel moeite om weer op gewicht te komen."

Na twee jaar was hij aanvoerder van Ajax. Michels: ,,In zijn positie als vrije man speelde hij een cruciale rol in de ontwikkeling van Ajax naar de Europese top. Het was een serieuze, ernstige jongen, maar had geen moeite zich te bewegen in de groep. Hij was rechtschapen, eerlijk. Hij was een verlengstuk van mij in het veld, maar vooral sterk in de organisatie van de defensie en in de opbouw."

,,Ik herinner hem, net als alle andere Ajacieden en de fans, dat hij in een wedstrijd waar het echt om ging, groeide. Dat zag je ook aan hem. Hij kreeg, net als een kat, een hoge rug en dan hoorde je het stadion al loeien: Daar kwam Vasovic uit zijn kooi. Ja, hij was een markante figuur."
In 1971 nam Vasovic afscheid van Ajax. ,,Ik heb daarna geen contact meer met hem gehad. Er waren in Joegoslavië politiek moeilijke tijden. Maar bij de reünie in de Arena (bij de replay van de Europa-Cupfinale tegen Panathinaikos) heb ik hem weer gezien. Dat is altijd leuk. Ik had moeite om hem te herkennen, maar we hoefden niet opnieuw aan elkaar te worden voorgesteld. Ik had het gauw genoeg in de gaten. Dat was de laatste ontmoeting. Als ik Vasovic met een woord zou moeten beschrijven, dan is dat karakter."