Menu

Mido in de spits tegen AZ

Trainer Ronald Koeman moet voor de wedstrijd van morgen tegen AZ wederom een beroep doen op andere dan zijn vaste krachten. Zo staat Mido in de spits en wordt Zlatan aan de kant gehouden.

Ronald Koeman wil Zlatan sparen voor het Champions-Leagueduel tegen Rosenborg van aanstaande dinsdag. Dan verwacht de Ajax-coach ook weer een beroep te kunnen doen op Wamberto. Maar niet alleen in de spits moet de trainer wijzigingen doorvoeren. De kans is ook aanwezig dat hij voor de linksbackpositie moet improviseren. Jelle van Damme kreeg op de training een behoorlijke tik tegen zijn kuit, en het is nog niet zeker of hij kan spelen. Mocht hij niet in staat zijn te spelen, dan is Koeman door zijn linksbacks heen. ,,Dan moet Ruud Krol daar maar spelen", lachte de ontspannen Koeman de pers toe om er serieuzer aan toe te voegen dat Bergdølmo in dat geval naar links zou doorschuiven.

De blessures van Maxwell en O'Brien duren langer dan verwacht. ,,Maar dat is nou eenmaal zo. Met Van der Vaart gaat het de goede kant op. Hij mag nu oefeningen doen, waarin hij van looprichting verandert. Wanneer hij terugkeert, houdt me niet bezig. Ik hoor steeds geluiden dat hij tegen Inter weer speelt, maar wil je in die wedstrijd meedoen, dan moet je toch eerst nog een andere spelen."

Jari Litmanen is weer fit. De Fin speelde deze week twee keer negentig minuten met het Finse elftal. ,,De klachten die hij had, zijn weg", aldus Koeman. ,,Jari is nu fitter dan toen hij wegging voor de interlands. "

Ook Sikora en Van der Meyde zijn er weer klaar voor. ,,Zij hebben op zaterdag getraind terwijl de anderen vrij waren", zei Koeman. ,,Omdat ze niet honderd procent fit waren. Nu zijn ook zij beter dan toen."

De niet-internationals kregen enkele dagen vrijaf. ,,Vier dagen vrij vind ik absurd", aldus Koeman in reactie op de vrije dagen van spelers van andere clubs . ,,In zo'n week als deze kunnen zij die minder hebben gespeeld fit worden en de training die ze nodig hebben, ondergaan."

Aanvoerder Cristian Chivu zal weer spelen. ,,Hij is speelklaar. In de training ging hij de duels weer aan en dat ging goed." Doordat Van Damme nog een twijfelgeval is, zal de selectie van Ajax bestaan uit 19 spelers. Stefano Seedorf, die de hele week al meetrainde, is door Koeman aan de groep toegevoegd.

Met acht man is de blessurelijst van Koeman lang. ,,Acht is veel. Maar als ik ga praten over een blessuregolf dan is het of de rest van de ploeg niets voorstelt. Ik heb nog achttien man over", aldus de nuchtere Koeman.

Pas vanaf vrijdag had de trainer zijn hele selectie beschikbaar. ,,Iedereen komt van ver weer naar hier en beseft tijdens de training dat er morgen al een wedstrijd is. Net als de wedstrijd tegen NAC er één was die gewonnen moest worden (maar het werd 2-2, red.) is die van AZ er ook zo één. "