Menu
Mido is blij met minuten en wil meer

Mido is blij met minuten en wil meer

Sinds zijn terugkeer in Amsterdam heeft Ahmed ‘Mido’ Hossam inmiddels vier duels achter zijn naam staan. De balans: 102 minuten, een doelpunt en een assist. Als het aan de Egyptenaar ligt, worden die aantallen snel opgevoerd. Hopelijk al tegen PSV. Aan Ajax’ komende tegenstander bewaart hij goede herinneringen uit zijn eerste periode in Amsterdam.

Als een van de weinige spelers heeft Mido een zo volledig mogelijke trainingsweek kunnen afwerken in aanloop naar de topper tegen PSV. De lange spits werd niet gehinderd door een interland of verplichtingen bij Jong Ajax, maar kon zijn trainingsarbeid met de selectie uitvoeren. Het is een patroon waar de 27-jarige aanvaller zich prettig bij voelt. ,,Ik voel me steeds beter. Gelukkig kan ik steeds meer minuten spelen. Door veel trainen word ik steeds fitter.”

Vanachter een kop koffie met melk haalt Mido herinneringen op aan eerdere ontmoetingen met PSV. Hij heeft er tussen 2001 en 2003 vijf gespeeld. Vier keer trof hij PSV met Ajax in de ArenA, één keer kwam hij in Eindhoven in actie. De cijfers zijn in balans. Twee overwinningen, twee nederlagen en een gelijkspel. De beste herinneringen bewaart Mido zonder twijfel aan de halve finale van de KNVB beker in april 2002. ,,Dat was misschien wel mijn beste wedstrijd voor Ajax. We wonnen met 3-0 en hoewel ik niet scoorde was ik die dag erg blij met mijn spel. Ik werd zelfs uitgeroepen tot man of the match. Ook de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal in augustus 2002 kan hij zich nog goed voor de geest halen. Met een doelpunt vlak na rust had de Egyptenaar destijds een aandeel in de 3-1 zege op PSV.

Mido: ,,Ik voel me steeds beter. Gelukkig kan ik steeds meer minuten spelen." Mido: ,,Ik voel me steeds beter. Gelukkig kan ik steeds meer minuten spelen."

Sinds zijn terugkeer bij Ajax heeft Mido weinig verschillen ervaren tussen toen en nu. ,,Ajax is een winning club. Dat was acht jaar geleden zo en dat is niet veranderd. Door die zelfverzekerdheid is Ajax ook zo’n geweldige club. Winnen wordt hier als normaal gezien. Het is mooi om daar deel van uit te maken.”

Mido heeft vertrouwen in de cruciale ontmoeting met PSV. Wil Ajax het gat van zes punten achterstand op de koploper verkleinen, dan moet het zaterdag een goed resultaat neerzetten in eigen huis. ,,We moeten winnen. Dat weten we. Om dat te bereiken zullen we er alles aan doen.” Dat de wedstrijd ook bij de supporters leeft, werd vrijdagochtend rondom de training duidelijk. Met gezang, spandoeken en fakkels werden de Ajacieden aangevuurd. ,,Ze laten zien dat ze ons voor de volle honderd procent steunen”, zegt Mido over de fans. ,,Ze tonen commitment, dat is mooi. Omgekeerd moeten wij dat zaterdag tegen PSV ook laten zien.”

Of hij zaterdag een beslissende rol tegen de club uit Eindhoven kan spelen, zal moeten blijken. ,,Ik ben klaar om een hele wedstrijd te spelen”, zegt Mido zelfverzekerd. ,,Het is echter niet aan mij om dat te bepalen. De trainer zal uiteindelijk beslissen hoe lang hij me wil inzetten. Ik ben blij met mijn rol tot nu toe. Juist omdat Suarez en El Hamdaoui een ander type spits zijn, kan mijn inbreng het team wat extra’s geven. Ik kan iets forceren in een wedstrijd, waardoor we de tegenstander kunnen verrassen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Mido in 2002 naast een jonge Stekelenburg na het winnen van de Johan Cruijff Schaal tegen PSV. Mido in 2002 naast een jonge Stekelenburg na het winnen van de Johan Cruijff Schaal tegen PSV.