Menu

Mido leidt Ajax naar overwinning

Mido startte in de basis als spits tegen Heerenveen en liet zien dat die positie hem op het lijf is geschreven. Na een half uur spelen zette hij met een prachtige kopbal Ajax op voorsprong. In de tweede helft scoorde Mido het tweede en tevens laatste Ajax-doelpunt. Dit keer omspeelde hij fraai een aantal Friese verdedigers en schoot met buitenkant links langs keeper Hans Vonk. Heerenveen kreeg de hele wedstrijd slechts enkele kansen, maar wist die niet te verzilveren. Met goed spel liet Ajax zien serieus aanspraak op de titel te maken.

Zowel Machlas als Zlatan moesten vanaf de bank toekijken. Het middenveld bestond uit Maxwell en Pienaar, bijgestaan door Van Halst die rechts in het midden speelde. Pienaar nam de nummer ´10´ positie in. In de verdediging was geen wijziging ten opzichte van de laatste wedstrijden. O´Brien, Bergdølmo, Chivu en Trabelsi moesten het Friese gevaar beperken.


Andy van der Meyde, die afgelopen vrijdag zijn contract verlengde, op snelheid


Beide ploegen schoten fel uit de startblokken. Na vijf minuten moest Grim voor de eerste keer redding brengen. Selakovic schoot na een een-tweetje geplaatst op doel, maar de Ajax-doelman redde met zijn linkerhand. Krap twee minuten later was het Mido die aan de andere kant gevaarlijk was. De spits kopte een voorzet van Van der Meyde hard in. Ditmaal was het Vonk die met zijn vingertoppen redding bracht.

In de eerste twintig minuten was het wederom Mido die gevaar stichtte. Met twee krachtige kopballen was het Ajax die het meest aanspraak maakte op de openingstreffer.

Na een klein half uur kreeg Ajax weer een grote kans. O´Brien gaf van links de voorzet. Mido kon hem zelf niet inkoppen, maar verlengde slim op Van der Meyde. Deze nam de bal in een keer op de slof, maar de harde volley werd gepareerd door Vonk.

Ajax had de defensie goed op orde. De kansen die Heerenveen creëerde, werden goed door de Amsterdammers afgeslagen. Verder dan een paar halve kansen kwamen de Friezen niet.

Mido juicht na de 1-0
Mido juicht na de 1-0

In de 35e minuut was het eindelijk raak. Mido legde de bal op het middenveld breed op Van der Meyde. De rechtsbuiten maakte een actie op rechts en gaf de bal voor. Wat de eerste drie keer net mislukte, lukte nu wel. Mido kopte hard in de verre hoek: 1-0.

Ajax verloor de laatste tien minuten de grip op de wedstrijd, waardoor Heerenveen vlak voor rust heel dicht bij de gelijkmaker kwam. Allbåck kopte, na een voozet van Selakovic, op de paal.

Maxwell in actie


Na rust kwamen beide teams ongewijzigd uit de kleedkamers. Al na twee minuten kwam Pienaar alleen voor het doel. De Zuidafrikaan kreeg de bal echter wat ongelukkig op zijn schoen, zodat zijn schot mislukte.

Tien minuten na de rust kwam Van der Meyde met de bal aan zijn voet het zestienmetergebied in. De rechterspits werd hard onderuit gehaald, maar scheidsrechter Braamhaar zag er geen overtreding in.

Ajax bleef druk zetten. Een voorzet vanaf rechts vloog over iedereen heen en kwam uiteindelijk bij Wamberto terecht. De Braziliaan probeerde met een hakje Mido te bereiken, maar hij tikte te zacht tegen de bal. Heerenveen kon makkelijk uitverdedigen.

Tsjech ontfrutselde gelijk de bal op het middenveld van Vayrynen, maar de voorzet was te hard voor Mido.

Enkele minuten later kreeg Ajax een goede kans de voorsprong te verdubbelen. Een corner van rechts kwam terecht op het hoofd van Mido. Zijn inzet werd echter van de lijn gehaald. De bal kwam weer voor de voeten van de Egyptenaar, maar zijn schot ging naast.

Na 68 minuten was het weer raak voor Ajax. Van Halst passte op Mido. De spits ging er van door, omspeelde een Friese verdediger en verschalkte met buitenkant links keeper Vonk.

Na tien minuten kreeg Ajax een vrije trap aan de rechterkant van het strafschopgebied. Chivu schoot hard in, maar Vonk kon Heerenveen behoeden voor een grotere achterstand. Een minuut later kreeg Mido zijn verdiende publiekswissel, begeleid door een groot applaus van het publiek maakte hij plaats voor Machlas. Ikedia werd gewisseld voor Van der Meyde.

Allbåck en Chivu tijdens een doodspelmoment


Ondertussen liet Chivu merken last te hebben van zijn pink. Hij liep naar de zijlijn, maar hoefde niet behandeld of gewisseld te worden. De aanvoerder beging kort daarop een overtreding, waardoor Nurmela de vrije trap namens Heerenveen kon nemen. Deze belandde in de muur en werd verwerkt tot corner. Het leverde de Friezen niets op.

Grim moest in de slotfase nog een keer in actie komen en deed dat met succes. Het schot van Allbåck stompte hij over het doel.

Ajax liet een prima wedstrijd zien en en nam revanche op de 5-1 nedeerlaag in de uitwedstrijd voor de winterstop. Heerenveen is door de nederlaag zo goed als zeker uitgeschakeld in de race om de titelstrijd.

Van der Meyde op snelheid
Van der Meyde op snelheid