Menu
Mido leidt bekerzege Ajax in

Mido leidt bekerzege Ajax in

Ajax heeft zich donderdagavond geplaatst voor de achtste finale van de KNVB beker. In de Amsterdam ArenA werd BV Veendam met 3-0 verslagen. De nummer twaalf uit de Jupiler League hield een uur lang de nul, maar na een doelpunt van Mido was het verzet gebroken. Ook Suarez kwam na 575 minuten zonder doelpunt eindelijk weer tot scoren.

Net als kampioen FC Twente had ook bekerhouder Ajax lange tijd een lastige avond tegen een club uit de Eerste divisie. Een uur lang koesterde Veendam in Amsterdam de 0-0 op het scorebord, totdat Mido met een rake kopbal de ban brak. Na de nederlagen tegen Auxerre en ADO verzuimde Ajax om er voor zichzelf een makkelijke avond van te maken. En dat was jammer, zeker met het oog op de loodzware weken - met duels tegen Real Madrid, PSV en AC Milan - die Ajax tot aan de jaarwisseling wachten.

Anita nam bij afwezigheid van de geblesseerde Van der Wiel de rechtsbackpositie over. Ook Alderweireld, op de uitwedstrijd tegen Auxerre na voornamelijk bankzitter de laatste tijd, mocht tegen Veendam vanaf het begin starten. Vanwege de enkelblessure van El Hamdaoui kreeg Suarez voorin gezelschap van Sulejmani en de aanvallend ingestelde Eriksen.

Tegenstander Veendam werd eerder dit jaar nog failliet verklaard, maar vocht die beslissing succesvol aan bij de rechter. Zo kon het gebeuren dat de kleine club uit het zuidoosten van de provincie Groningen (begroting 1,7 miljoen) donderdag een hoogtijdag beleefde in de ArenA. Gesteund door enkele honderden meegereisde supporters verruilde Veendam voor een avond het zwakke schijnsel van de eerste divisie voor de schijnwerpers van het met 22.559 toeschouwers gevulde stadion van Ajax.

Mido maakte het eerste doelpunt. Mido maakte het eerste doelpunt.

Het bezoek uit Veendam, met trouwe clubspelers als keeper Van der Vlag en spits Kolder, hield voor rust goed stand in de ArenA. Zo nu en dan moest de doelman van de bezoekers in actie komen, maar handenvol werk leverde de eerste driekwartier hem zeker niet op. In de 42e minuut was Ajax nog het dichtst bij de 1-0 toen Suarez een vrije trap via de onderkant van de lat uit de doelmond zag verdwijnen.

In de tweede helft, met invaller Mido voor De Zeeuw, trad er aanvankelijk weinig verbetering op. In het eerste kwartier na rust kwam alleen Sulejmani tot een kansrijke run richting het doel, maar de ijverige Serviër strandde in het zicht van de haven. Kort daarna was het eindelijk wél raak. Mido maakte zijn rol als ‘breekijzer’ waar door Ajax in de 61e minuut op voorsprong te zetten. Uit een voorzet van Emanuelson kopte de lange Egyptenaar zijn eerste goal sinds zijn terugkeer bij Ajax binnen: 1-0.

Na de openingstreffer kwam er eindelijk wat meer gevaar van de bekerhouder. Aan de kant van het volle VAK 410 kwam er voorzichtig wat meer pit in het spel. Een schot van Sulejmani en een halve omhaal van Suarez (na een goede pass van Mido) hadden Ajax kort na de 1-0 naar een comfortabeler voorsprong moeten brengen. Het duurde uiteindelijk tot de 76e minuut voordat Ajax de wedstrijd definitief besliste. Op aangeven van Sulejmani schoot Suarez de bevrijdende 2-0 binnen. Tot opluchting van Ajax én de aanvoerder zelf was Suarez na weken van droogte eindelijk weer trefzeker. Na vijf duels op rij zonder doelpunt brak de Uruguayaan de negatieve reeks. Drie minuten voor tijd bepaalde Eriksen (assist Mido) de eindstand op 3-0.

Waar Veendam-trainer Joop Gall na afloop vooral in termen van ‘trots’, ‘mogen spelen’ en ‘het grote Ajax’ sprak, was Jol vooral opgelucht met de winst. ,,Voor rust brachten we gewoon te weinig, mede omdat we een aanspeelpunt voorin misten. Met het inbrengen van Mido kregen we er in de tweede een echte spits bij, waardoor ook Eriksen en Sulejmani beter gingen spelen. We kregen een betere veldbezetting waardoor het vanaf dat moment allemaal wat makkelijker ging.”

Bekijk de samenvatting en reacties later op Ajax TV


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

De Zeeuw loopt af op Van der Vlag. De Zeeuw loopt af op Van der Vlag.
Michael Jansen probeert Anita bij te houden. Michael Jansen probeert Anita bij te houden.
Sulejmani gaf de voorzet voor de 2-0. Sulejmani gaf de voorzet voor de 2-0.
Alderweireld schiet weg. Alderweireld schiet weg.
De lange aanvaller kopte meerdere malen richting doel. De lange aanvaller kopte meerdere malen richting doel.
Een fraaie omhaal van Suarez. Een fraaie omhaal van Suarez.
De Jong was dichtbij een treffer. De Jong was dichtbij een treffer.
Enoh en Cijntje in een duel om de bal. Enoh en Cijntje in een duel om de bal.
Stekelenburg hoefde niet veel reddingen te verrichten. Stekelenburg hoefde niet veel reddingen te verrichten.
Eriksen maakt de 3-0 en laat de Veendam-doelman teleurgesteld achter. Eriksen maakt de 3-0 en laat de Veendam-doelman teleurgesteld achter.