Menu

Mido onderwerp van gesprek op persdag

De persconferentie voor de wedstrijd Utrecht - Ajax van komende zondag stond vooral in het teken van Mido. De Egyptische spits maakt sinds donderdagochtend geen deel meer uit van de selectie van Ronald Koeman. ,,Het is een disciplinaire straf'', zei Koeman ten overstaan van de Nederlandse voetbaljournalisten. ,,Mido is de regels van de club niet nagekomen. Het is een aaneenschakeling van disciplinaire fouten."

Het is geen definitieve verwijdering voor Mido, aldus Koeman: ,,Ik heb nog geen afscheid van hem genomen, maar ik vind dat hij zich moet verbeteren. Als hij zich goed en normaal opstelt, dan is er altijd een moment dat hij kan terugkomen. Ik vind dat wij als technische staf nu niets meer aan Mido kunnen doen. Nu moet hij het zelf doen.”

De positie van spits is door de terugzetting van Mido naar Jong Ajax erg mager bezet. Want als Zlatan geblesseerd raakt, is Koeman door zijn centrumaanvallers heen. ,,Dan maar zonder spits spelen”, stelt de trainer. ,,Zo’n situatie mag nooit ten koste gaan van de ideeën die ik heb. Als ik me zou laten leiden door het feit dat ik dan maar een spits heb, dan kan ik beter stoppen. Desnoods moet je dan maar met tien man spelen. Het is nooit een goed moment voor zo’n beslissing maar ik heb het idee dat de groep er wel achterstaat. Anders was er toch wel iemand naar mij toe gekomen?”

Wie ongetwijfeld deze dagen nog wel naar Koeman toe zal komen, is Tomas Galásek, maar dat heeft niets met Mido te maken. De Tsjechisch international kampt met een bovenbeenblessure aan het rechterbeen. ,,Ik weet niet precies hoe het komt”, zegt de evengoed opgewekte Galásek. ,,Misschien komt het hier door.” Vervolgens laat hij een beurse plek zien net boven zijn knie. ,,Bergkamp,” legt de middenvelder uit. Of hij komende zondag fit is, durft hij niet te zeggen. ,,Ik weet het niet meer met mijn lichaam. Sinds ik dertig ben geworden (15 januari jl. red), begrijp ik mijn lichaam niet meer”, grinnikt hij schalks. Galasek heeft dit seizoen al enorm veel wedstrijden gespeeld. Om precies te zijn 45 (19 competitie, 8 Champions League, 1 Amstel Cup, 1 Johan Cruijff Schaal, 2 Amsterdam Tournament, 9 vriendschappelijk en 5 interlands)! Galasek miste vanwege schorsingen een competitieduel en één Champions-Leaguewedstrijd. ,,En er komen nog veel meer wedstrijden aan. Daar kijk ik maar niet naar...”

De eerstvolgende is Utrecht. Koeman blikte kort vooruit: ,,Het is niet altijd makkelijk om je na een Europa-Cupwedstrijd te richten op de nationale competitie. Het ligt er ook aan wie de tegenstander is. Omdat Ajax het de laatste jaren altijd moeilijk heeft gehad in Utrecht, is het weer makkelijker om je op te richten dan dat iedereen verwacht dat je die tegenstander toch wel verslaat. We hebben genoeg rust gehad tussen dinsdag en zondag, dus ik denk dat we er wel klaar voor zijn.”

Wie nog niet klaar is voor Utrecht, is Rafael van der Vaart. Koeman: ,,Rafael heeft dinsdag voor de wedstrijd in Londen getraind, maar kreeg toch weer last. De komende dagen bepalen wat hij gaat doen. Hij krijgt de tijd. Er zit toch een beetje angst, want er is natuurlijk wel wat in dat hoofd omgegaan de laatste tijd.”

John O’Brien is verder. Afhankelijk van de training morgen bepaalt de technische staf of de Amerikaans linksback met de groep mee gaat naar Utrecht, de club waaraan hij een paar seizoenen geleden werd uitgeleend.