Menu

Mido wil nog veel beter worden

Na de wedstrijd op Cyprus tegen Apollon Limassol was maar een vraag van belang, vindt onder andere de heer of mevrouw Landwehr uit Landwehr. Hoe gaat het met Mido? We kunnen opgelucht ademhalen, want het gaat goed met hem. De jonge Egyptische spits herstelt goed en snel van zijn hoofdblessure en zal zaterdag hoogstwaarschijnlijk met Jong Ajax tegen FC Twente spelen. Daarom konden we deze week met hem gaan zitten en hem aan een spervuur van vragen onderwerpen. Bijna zeshonderd vragen kwamen binnen voor de nu al populaire Ajacied. ,,Echt waar? Zoveel?", verbaasde Mido zich. Hij ging er goed voor zitten en beantwoordde de vragen uitvoerig.

Bij welke clubs heb je in het verleden gespeeld?
Daan (14, Dokkum)
In Egypte heb ik bij Zamalek gespeeld, die heeft al vijf keer de Afrikaanse Champions League gewonnen. En daarna heb ik bij AA Gent gespeeld in België.

Wat was de reden dat je ging voetballen?
Marc (16, Arnhem)
Mijn hele leven wilde ik voetballen. Ik wil iets doen waar ik goed in ben, en dat is voetbal.

Wie is je voorbeeld geweest voor je succes. En wie is jouw idool?
Rick (13, Raalte)
Ik houd van de stijl van spitsen als Kluivert, Van Basten en Vieira. Ook Batistuta vind ik erg goed.

Waarom Ajax?
Rick van der Leest (15, Veghel)
Ajax is een grote club en erg beroemd in Egypte en de rest van de wereld. Het is de beste club voor mij, omdat ik hier een grote kans op succes heb. Ik doe alles stap voor stap en dan is het niet goed om ineens met de grote sterren te spelen. Iemand die te snel vooruit wil, kan ver terugvallen.Waarom noem je jezelf Mido?
Vincent Vagevuur (18, Almere)
Iedereen in Egypte noemt mij Mido. Zo kennen ze mij daar. De eerste die mij zo noemde was de trainer van Zamalek. Zijn zoon heet Mido. Hij vond dat ik op hem leek en daarom noemde hij mij zo.

Hoe bevalt het je hier in Nederland? Zijn de mensen anders?
Chantal en Willeke (Amsterdam)
Het bevalt me hier beter dan in België. België is te rustig voor mij. Ik kom uit Cairo, een van de drukste steden in de wereld. Amsterdam lijkt daar meer op. Maar de mensen in België en Nederland zijn ongeveer hetzelfde. De mensen in Egypte zijn wel heel anders. Ze denken anders. In Egypte zijn de mensen veel closer met elkaar, zeker families.

Ken jij al een beetje Nederlands?
Jeffrey Willems (17, Hellevoetsluis)
Mijn Nederlands is nog niet goed genoeg. Bij AA Gent was Frans de voertaal, omdat we twaalf Fransen in het team hadden. Maar dat sprak ik al. Goed Nederlands moet ik dus nog leren.

Heb jij een vriendin?
Jorrit Klein Braskamp (11, Gelselaar) en vele anderen
Nee

Wat is hetgene dat je het meest mist nu je in Nederland bent?
Tara van der Wel (15, Nieuw Vennep)
Ik mis mijn familie en vrienden in Egypte. Mijn vader woont voor een jaar in België, hij komt af en toe naar Amsterdam. Soms komt mijn moeder vanuit Egypte een tijdje voor me zorgen. Ze blijft steeds een week of twee en gaat dan weer terug.


Met welke voetballer zou je willen ruilen en waarom?
Yuri (15, Hoogkarspel)
Ik wil met niemand ruilen, omdat ik eerst zelf beter wil worden. Ik kan niet zeggen dat ik iemand anders zou willen zijn.

Op welke positie speel je het liefst?
Bart Peene (11, Westkapelle)
Het liefst speel ik in de spits. De coach heeft tegen me gezegd dat ik als linksbuiten zou beginnen en later als spits zou spelen. Dat is goed voor mij. Ik heb trouwens nog nooit op een andere positie, zoals op het middenveld bijvoorbeeld, gespeeld. Als de trainer me dat zou vragen zou ik het doen, maar mijn positie is spits.

Nu je bij Ajax voetbalt, is alles naar je verwachtingen of had je wat anders verwacht? Staat de club je aan en kan je goed met de andere spelers opschieten?
Angelique (17, Bruchem)
Tot nu toe heb ik alleen tegen Sparta de hele wedstrijd in de spits gespeeld. De overige wedstrijden speelde ik 20, 25 minuten. Dat is jammer. Maar nu ben ik helaas geblesseerd en moet ik hard trainen om beter te worden. Met de spelers onderling is het perfect. Iedereen is jong en dat is goed, want zo helpen we elkaar. We denken allemaal hetzelfde. Bij de club is iedereen professioneel en dat is heel fijn.

Waarom word jij in sommige tijdschriften als een kwajongen betiteld?
Jelle te Stroete (13, Zevenaar)
Ik ben moeilijk omdat ik altijd in discussie ga. In Egypte is dat normaal, het zit ook in mijn karakter. Ik wil van alles het hoe en waarom weten.

Welke andere sporten vind je leuk?
Robin van de Wetering (16, Woudenberg)
Ik kijk graag naar tennis en handbal. Het Egyptisch handbalteam is erg goed, op het laatste WK waren ze derde geworden. Ik tennis, biljart en bowl zelf wel eens met vrienden. En ik ben erg goed in dobbelen.

Wonen je ouders ook hier? Heb je broers of zussen?
Stefanie Boltong (15, Landgraaf)
Mijn vader woont voor een jaar in België, mijn moeder woont in Egypte. Ik heb een broer van 29 en een zus van 22. Zij wonen ook in Egypte.

Toen jij vorig jaar met AA Gent tegen Ajax speelde, had jij toen niet de gedachte :'' Ooit wil ik bij deze club spelen''?
Niels Janssen (21, Tegelen)
Jazeker, want Ajax is een grote club. In die twee wedstrijden tegen Ajax heb ik geen bal geraakt. Nou, drie, geloof ik.


Wat was jouw sportieve hoogtepunt?
Bart Vrisekoop (15, Alphen ad Rijn)
Mijn doelpunt tegen Senegal in de kwalificatie voor het WK, we wonnen met 1-0. En mijn doelpunt met AA Gent tegen Anderlecht. In de laatste minuut scoorde ik 2-1.

Denk je dat Ajax Nederlands kampioen kan worden en UEFA Cup finalist?
Wassim Baatout (29, Brussel)
We moeten heel hard werken, maar ik denk dat we een goede kans hebben op de eerste plaats. Vanaf het begin van het seizoen kunnen we het kampioenschap al ruiken. In de UEFA-Cup is het moeilijk om de finale te halen, omdat je niet weet wie je volgende tegenstander is.

Wat vind je van het Nederlands voetbal tot nu toe?
Daniel (16, Scheveningen)
Het niveau van de competitie is niet zo hoog als ik had verwacht. Veel clubs blijven achter bij het niveau wat wij nu hebben. Er zijn veel goede spelers, maar niemand brengt wat speciaals.

Wat is het verschil tussen de het voetbal in Belgie en Nederland?
Gustaaf Wenselaar (54, Hoboken-Belgie)
Er is weinig verschil. Een Nederlandse middenmoter is waarschijnlijk wel goed opgewassen tegen een Belgische club. Sommige Belgische clubs zouden in deze competitie echter niet mee kunnen komen, want in Nederland wordt toch iets beter gespeeld.

Wat voelde je door je heen gaan toen je je eerste doelpunt maakte voor Ajax ?
Sander Verbrugge (20, Mijdrecht)
Ik was erg blij. Het eerste doelpunt is altijd moeilijk om te scoren. Als dat eerste doelpunt eenmaal is gemaakt, gaat de volgende makkelijker. Het geeft vertrouwen.

Ga je je voetbalschoenen bewaren waarmee je de eerste doelpunten voor Ajax scoorde?
Paul Cuijpers (15, Helenaveen)
Nee, ik speel alweer op andere schoenen. Ik heb verschillende schoenen met verschillende noppen: op het ene veld heb je korte noppen nodig en op het andere veld lange.

Hoeveel doelpunten denk je dat je dit seizoen zal maken?
Bram Vivijs (15, Lier)
Het hangt ervan af hoe goed ik ga worden. Voor het seizoen had ik tegen mezelf gezegd dat ik twintig keer wilde scoren. Nu heb ik al een paar wedstrijden niet gespeeld omdat ik geblesseerd ben, dus dat aantal zal lastig te halen zijn.

Hoe heb je de uitschakeling van Egypte ervaren?
Younes (18, Amsterdam)
Het is heel jammer, want het is voor elke voetballer belangrijk een WK te spelen. We hadden een erg moeilijke kwalificatiegroep met Senegal en Marokko. Het ontbrak ons aan geluk. Ik heb wel goed gespeeld: ik scoorde vier goals in zes wedstrijden, dat is niet slecht.