Menu

Mido''s Egypte historisch sterkste op Afrikaans kampioenschap

Terwijl hun collega's nog ergens in de zon of in de sneeuw zitten, bereiden de Ajacieden Mido en Trabelsi zich momenteel voor op het Afrikaans kampioenschap voor landenteams. Dat wordt van 19 januari tot en met 10 februari in Mali gehouden. De Ajacieden, Mido linksbuiten en Trabelsi rechtsachter, treffen elkaar 25 januari in een rechtstreeks duel. Ook de aan GBA verhuurde Aaron Mokoena - Zuid-Afrika - en de aan Vitesse verhuurde Babangida - Nigeria - spelen op het toernooi.

Egypte is statistisch gezien de sterkste deelnemer. Van de 65 wedstrijden over zeventien toernooien - de meeste van alle deelnemers - die het Noordafrikaanse land speelde in de 'Cup of Nations' won het land er 35. Het vaderland van Mido boekte vier eerste, een tweede en drie derde plaatsen.

Tunesië kwam een stuk minder vaak in actie op het toernooi om de Natie Cup, 33 keer verdeeld over negen edities namelijk. Daarvan werd eenderde deel gewonnen, 15 keer verloren en 7 keer gelijk gespeeld. Tot een kampioenschap kwam het land van Trabelsi nooit. Twee keer een tweede plaats, in 1965 en 1996, waren de beste prestaties van Tunesië.

Nigeria is met 51 Cup-duels in elf toernooien een goede derde in de ranglijst aller tijden. Zuid-Afrika speelde tot nu toe pas achttien wedstrijden. Daarvan won Bafana Bafana er liefst 12 en verloor de ploeg van sterspeler en oud-Ajacied Benni Mc Carthy er slechts drie.

Mc Carthy staat hoog op de ranglijst van spelers die de meeste doelpunten tijdens een toernooi maakten. Hij scoorde tijdens het toernooi in Burkina Faso in 1998 zeven keer. Daarmee moet hij alleen Mulamba N'Daya van DR Congo (9 goals in Egypte 1974) en Laurent Pokou van Ivoorkust (8 goals in Soedan 1970) voor laten gaan.

Mido weet dus wat hem te doen staat om zich tot topscorer laten kronen. Hij heeft wel zijn naam mee om een goed toernooi af te werken. Het zou voor de historische Egyptische lijsten een mooi rijtje opleveren: Mido (Ahmed Hossam) zal bij een mooi toernooi misschien de opvolger zijn van zijn landgenoten Hossam Hassan en Hassan El Chazli.

Egypte is overigens samen met Ghana recordwinnaar van de Cup of Nations. Beide landen wonnen de gouden beker vier keer. Kameroen deed het met drie eindzeges uit elf toernooien ook uitstekend. Nigeria zette van de elf participaties er twee om in een titel en Zuid-Afrika won van drie keer eenmaal, zes jaar geleden in eigen land, klopte Zuid-Afrika Tunesië met 2-0.

De eerste winnaar van het toernooi was Egypte in Soedan 1957, de laatste Kameroen in 2000. Een keer won een Nederlander de Cup of Nation. In Tunesië 1994 klopte Clemence Westerhof als coach van Nigeria in de finale Zambia. De laatste Afrikaanse coach die het toernooi met zijn ploeg won was de Egytenaar Mahmoud El Gohary in 1998, die overigens ook als speler de Cup al eens won. Daardoor is hij de enige die zowel als spelers als coach de Cup in de hoogte hield.

De wedstrijden die de Ajacieden afwerken zijn:

Mido: Egypte - Senegal (20 januari) Egypte - Tunesië (25 januari) Egypte - Zambia (31 januari)

Trabelsi: Zambia - Tunesië (21 januari) Egypte - Tunesië (25 januari) Senegal - Tunesië (31 januari)

Mokoena: Zuid Afrika - Burkina Faso (20 januari) Zuid Afrika - Ghana (24 januari) Zuid Afrika - Marokko (29 januari)

Babangida: Algerije-Nigeria (21 januari) Mali-Nigeria (24 januari) Liberia-Nigeria (28 januari)