Menu
Mijlpaal lonkt voor Heitinga

Mijlpaal lonkt voor Heitinga

John Heitinga, Urby Emanuelson, Wesley Sneijder en Ryan Babel hebben zich deze week ongetwijfeld goedgeluimd bij Oranje gemeld. Door een zwaarbevochten zege op FC Utrecht werd Ajax vorig weekeinde koploper in de Eredivisie.

Johnny Heitinga bij zijn debuut als A-international tegen de Verenigde Staten. Johnny Heitinga bij zijn debuut als A-international tegen de Verenigde Staten.

Wellicht kan bondscoach Marco van Basten in de EK-kwalificatieinterlands tegen Bulgarije en Albanië zijn voordeel doen met het zelfvertrouwen van de Ajacieden. Zaterdag treft Oranje in Sofia de Bulgaren. Volgende week woensdag wacht in de Amsterdam ArenA het treffen met Albanië. Nederland is de kwalificatiereeks goed gestart. Met de overwinningen op Luxemburg (een 'magere' 0-1) en Wit-Rusland (3-0) ligt Oranje op een uitstekende EK-koers. Het Europese titeltoernooi wordt in 2008 gezamenlijk georganiseerd door Zwitserland en Oostenrijk. In 2000 hadden Nederland en België al de primeur van het allereerste, door twee landen georganiseerde EK.

Voor John Heitinga krijgt de ontmoeting met Bulgarije mogelijk zelfs een feestelijk tintje. Als de Ajacied speelminuten krijgt toebedeeld in de Bulgaarse hoofdstad, speelt de verdediger zijn vijfentwintigste duel in het shirt van Oranje. Heitinga maakte op 18 februari 2004 zijn debuut in het 'grote' Oranje in een vriendschappelijk duel tegen de Verenigde Staten. De rechtsback debuteerde in stijl: met een basisplaats en een zege (1-0). In de Amsterdam ArenA was Arjen Robben matchwinnaar. Afgelopen weekend scoorde Heitinga zelf nog tegen FC Utrecht. De rechtsback was er als de kippen bij om te profiteren van een keepersfout van Michel Vorm. Ajax verliet de Galgenwaard uiteindelijk met een 2-3 zege. Gouden invaller Kenneth Perez scoorde vlak voor tijd de winnende treffer.

De laatste keer dat Nederland en Bulgarije elkaar troffen was op 24 mei 1988 in Rotterdam (1-2). Jan Wouters nam de enige Oranje-treffer die avond voor zijn rekening. De Ajacied opende de score. Na de treffers van Iliev en Penev stapten de Bulgaren alsnog als winnaars van het veld. Naast Wouters kwamen ook de Ajacieden Arnold Mühren, John van 't Schip, John Bosman en (invaller) Aron Winter in actie. De tot nu toe laatste ontmoeting met Bulgarije stond geheel in het teken van het naderende EK. De oefennederlaag bleek een allesbehalve slecht voorteken. De selectie van bondscoach Rinus Michels werd enkele weken later in West-Duitsland gekroond tot Europees kampioen.

De allereerste ontmoeting tussen Bulgarije en Nederland dateert van 13 mei 1959. In Sofia verloor Oranje die wedstrijd met 3-2. Piet van der Kuil was de enige Ajacied in de selectie van bondscoach Elek Schwartz. Tot nu toe stonden de Nederlanders en Bulgaren zeven keer tegenover elkaar. Slechts een keer eindigde een onderling duel in een gelijkspel (22 oktober 1969: 1-1). Van de resterende zes ontmoetingen wonnen beide landen er drie.