Menu
'Mijn eerste Ajax - PSV was heel bijzonder'

'Mijn eerste Ajax - PSV was heel bijzonder'

In aanloop naar de kraker PSV - Ajax blikken we op Ajax.nl in een drieluik vooruit op de topper tussen de nummers 1 en 2 van de Eredivisie. Drie betrokkenen met een verleden in Amsterdam en Eindhoven vertellen over hun tijd bij Ajax en PSV. In aflevering 3: Dennis Rommedahl.

Vermoedelijk zal er nergens de komende dagen zoveel verdeeldheid zijn als in huize Rommedahl. Zijn ene zoon van elf is voor PSV en die van zeven draagt Ajax een warm hart toe. ,,De oudste speelt in een team waarin veel jongetjes voor PSV zijn”, verklaart Rommedahl (37). ,,De jongste is geboren toen ik in Amsterdam speelde en is fan van Ajax."

Om het nog complexer te maken. Zelf is Rommedahl neutraal en heeft hij geen voorkeur. Hij kan en wil zijn periodes in Amsterdam en Eindhoven ook niet met elkaar vergelijken. ,,PSV heeft me als jonge speler opgevangen en de kans gegeven. Ik heb er acht jaar gespeeld. Dan is het gevoel anders dan bij een club waar ik drie jaar heb gezeten. Dat wil niet zeggen dat ik me minder of geen Ajacied voel. Sterker nog, ik ga vaker een wedstrijdje bij Ajax kijken dan bij PSV, dat bij mij om de hoek ligt.” Rommedahl woont met zijn gezin in Eindhoven, nabij de Herdgang.

Gunfactor Schöne
,,Het gaat mij vooral om de mensen, hoe ze je naar je kijken en de waardering die ze uitspreken”, vervolgt de Deense vleugelflitser. ,,Dat telt voor mij meer dan hoe lang je ergens hebt gespeeld. Ik heb bij beide clubs nog warme contacten en mensen wie ik zondag een goed resultaat gun. Lasse Schöne is zo’n iemand. We hebben samen gespeeld bij NEC en ik heb hem meegemaakt bij het Deense nationale elftal."

Rommedahl heeft vele clashes tussen de twee Nederlandse grootmachten meegemaakt. Zijn eerste in Amsterdamse dienst is blijven hangen. ,,Mijn eerste wedstrijd met Ajax tegen PSV was heel bijzonder. Ik speelde in een team waar ik graag onderdeel van uit wilde maken en tegen de club die zoveel voor mij had betekend en gedaan.”

Een onderonsje van Rommedahl met Marko Pantelic
Een onderonsje van Rommedahl met Marko Pantelic

Rommedahl is nog iets anders bijgebleven. ,,Ik speelde bijna altijd goed in de ArenA, ongeacht voor wie ik speelde”, grijnst hij. ,,Maar het was eigenlijk iedere keer weer bijzonder om met Ajax tegen PSV te spelen en andersom.”

Volgens Rommedahl zijn er wel degelijk verschillen tussen Ajax en PSV, al moeten die volgens hem ook weer niet overdreven worden. ,,Ajax is de grootste club, heeft de geschiedenis en de meeste fans. Bij PSV is er minder druk. Het is er meer ontspannen en er heerst een Brabantse gemoedelijkheid. Aan de andere kant: veel omstandigheden en de doelstellingen zijn hetzelfde. Ajax en PSV zijn qua budget, spelers en grootte min of meer gelijk.”

Rommedahl blijkt nog prima op de hoogte van het Nederlandse voetbal. ,,Ik volg het nog zeker”, vertelt hij. ,,Ik vind PSV en Ajax na de winterstop heel stabiel. Ze steken met kop en schouders boven de rest uit. Het is lastig om te zeggen wie er gaat winnen. Ik schat de kansen 50/50. En PSV heeft stiekem het thuisvoordeel." De zware uitwedstrijd van PSV bij Atletico Madrid, inclusief verlenging, gaat volgens Rommedahl geen rol spelen. ,,Nee, PSV heeft vier dagen hersteltijd. Dat is genoeg."

Mentaal tikje
,,De insteek van de wedstrijd zal zijn om niet te verliezen”, vervolgt Rommedahl. ,,Iedereen roept wel dat de titelstrijd in deze pot beslist wordt, maar ik zie dat anders. Er zijn hierna nog genoeg wedstrijden. De winnaar zal de verliezer hooguit een tikje in mentaal opzicht geven.”

Rommedahl is zelf door slepend blessureleed voetballer af. Zijn voornaamste prioriteit is helemaal gezond worden. ,,Mijn doel is te genezen van de achillespeesproblemen, waarmee ik de laatste drie jaar kamp. Medici kunnen niets ontdekken en volgens hen ziet alles er goed uit, maar ik heb gewoon heel veel last. Binnenkort ga ik waarschijnlijk weer onder het mes en daarna hoop ik volledig te herstellen. Wellicht dat ik dan ga proberen mijn trainersdiploma’s te halen.”

Een ding is zeker: uit Nederland zal het gezin Rommedahl niet vertrekken. ,,Dat is ook de reden dat ik drie jaar geleden bij RKC tekende. Mijn thuis is hier in Nederland. We wonen leuk in Eindhoven en mijn kinderen zijn echte Nederlanders.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst