Menu
'Mijn hart ligt bij dit werk'

'Mijn hart ligt bij dit werk'

ABN AMRO is als partner van de Toekomst nauw betrokken bij de Ajax-jeugdteams, Ajax Vrouwen en de amateurtak van Ajax. Iedere maand bieden betrokkenen uit deze teams een blik achter de schermen. In aflevering 2 het verhaal van Dennis de Haan (38), die bijna de helft van zijn leven werkzaam is bij Ajax. ,,Mijn hart ligt bij het beter maken van kinderen.”

Als er iemand kan vertellen over het reilen en zeilen op de Toekomst, dan is het Dennis de Haan wel. Al achttien seizoenen is hij als jeugdtrainer aan de jeugdopleiding van Ajax verbonden. Talent ontwikkelen én trainen zit in zijn DNA. ,,Ik eet, drink en slaap voetbal. Ik zie het ook niet als werk. Het is een schitterend voorrecht om elke dag talenten beter te mogen maken.”

Het leeuwendeel van zijn verblijf op de Toekomst trainde De Haan de F-pupillen, de jongste leeftijdscategorie. Inmiddels heeft hij een kleine (carrière)switch gemaakt naar de U11 en U12, de E1 en D2 van Ajax. Door het roulatiesysteem, dat na een succesvolle pilot definitief is ingevoerd, wisselen teams ongeveer om de twee maanden van trainer. De Haan is in de eerste fase van het seizoen trainer van de D2. Ook heeft hij als mentor een groep van veertien spelers onder zijn hoede: zeven van de E1 en zeven van de D2.

,,Ik heb jarenlang de F1 gedaan, en daar is techniek de basis. Spelplezier staat centraal en tactiek komt nog niet aan bod. Spelers van de D2 zitten in hun vijfde en laatste jaar van de onderbouw, en moeten worden klaargestoomd voor de middenbouw. Dat vraagt om een iets andere benadering.”

Innovatief
Volgens De Haan staat Ajax’ jeugdopleiding voor vernieuwing. ,,We zijn altijd met innovatieve dingen bezig, ook om andere BVO’s voor te blijven. Het mentorsysteem is bijvoorbeeld echt een verandering. Daardoor zijn er veel meer contactmomenten ingebouwd en gaan we ook op huisbezoek. Er ontstaat zodoende een veel vertrouwelijkere band.”

Jeugdtrainer Dennis de Haan is al achttien seizoenen actief in de jeugdopleiding van Ajax.
Jeugdtrainer Dennis de Haan is al achttien seizoenen actief in de jeugdopleiding van Ajax.

,,Maar ook de Twin Games zijn echt een openbaring”, vervolgt De Haan. Dat is een door Ajax bedacht speltype, waarbij met kleinere aantallen op kleinere veldjes wordt gespeeld. Doel is om de jonge voetballertjes zoveel mogelijk balcontacten te laten hebben. Ook wordt er continu van positie gewisseld om de spelers zoveel mogelijk (nieuwe) prikkels te geven. ,,Voor een linksbuiten is het goed om ook eens achterin te staan. Een verdediger moet op zijn beurt ook kunnen ervaren hoe het is om een doelpunt te maken. We willen spelers uit hun comfortzone halen.”

Het uiteindelijke doel is om de jeugdspelers zo’n ‘veelzijdig mogelijke’ opleiding te geven. De Haan: ,,We willen een zo fijn mogelijke techniek creëren. Daarom trainen we ook op verschillende ondergronden: op het veld, in de (squash)zaal en op de parkeerplaats van Borchland. Dat alles is bedoeld om de diversiteit te vergroten. We willen dat het straatvoetbal terugkomt. Vroeger, toen ik jong was, hadden we weinig tot geen spelcomputers. We waren altijd op het dichtstbijzijnde pleintje te vinden, en moesten echt van de straat afgesleept worden. Dat is tegenwoordig minder en dat merk je in de techniek van sommige spelers. Er moet soms veel aan worden gesleuteld.”

CIOS
Zelf was De Haan in de jeugdopleiding van Ajax actief. In de A-junioren zette hij het ideaalbeeld om profvoetballer te worden uit zijn hoofd, en koos hij voor zekerheid: een goede studie. De Haan rondde het CIOS af. ,,Als ik mijn been had gebroken, had ik in ieder geval iets om op terug te vallen.” De Haan voetbalde vervolgens voor de zaterdagamateurs, maar besloot zich vooral te focussen op zijn trainersloopbaan. En met succes. De Haan is opgegaan voor zijn achttiende seizoen bij Ajax.

Hoewel hij in zijn begintijd ook nog even de C-tjes trainde, is De Haan vrijwel altijd de jongste leeftijdscategorieën van de jeugdopleiding trouw gebleven. ,,Mijn hart ligt bij de onderbouw”, vertelt hij. ,,Ik ben 38 jaar en heb natuurlijk ambities. Maar dat betekent niet dat ik perse hogerop wil. Ik kijk vooral goed in de spiegel. Ik ben een kindervriend en haal veel voldoening uit dit werk. Bij die jonkies zit heel erg veel liefde en passie. Ze zijn heel leergierig en je moet ze eerder afremmen dan stimuleren. Je moet wel geduldig zijn, maar dat ben ik wel. Daarnaast denk ik dat ik een goed voorbeeld voor de jongens ben, omdat ik weet van de hoed en de rand.”

In de jeugdopleiding staat de individuele ontwikkeling voorop. Iedere speler vraagt bovendien om een aparte benadering, weet De Haan uit ervaring. Naast voetbaltrainer is hij eigenlijk ook mental coach. ,,Je ziet soms veelbelovende jongens afhaken. Dat kan verschillende redenen hebben. Het technische of mentale vlak kan een rol spelen, maar ook de thuissituatie. Hetzelfde geldt als jongens bij Ajax binnenkomen. De een past zich binnen twee weken aan, en iemand anders kan drie tot vier maanden nodig hebben. Dat zijn dingen waarmee je rekening moet houden. Net als teleurstellingen. Jongens zijn gewend bij hun amateurclub de beste te zijn en worden dan bij Ajax opeens nummertje acht of negen. Hoe gaan ze daar mee om?”

Vergrootglas
De laatste maanden is de Toekomst zeker geen baken van rust. De Haan probeert zich er niet door af te laten leiden. ,,Ajax ligt altijd onder een vergrootglas, maar we moeten ons niet laten beïnvloeden door de buitenwacht. We moeten altijd dichtbij onszelf blijven en de rode draad van de opleiding bewaken. Authenticiteit is onze kracht. In alle elftallen loopt ontzettend veel talent.” Uiteindelijk hebben alle trainers hetzelfde doel: toptalenten afleveren voor de hoofdmacht. Of zoals De Haan het noemt: ,,zorgen dat het rugzakje met bagage zo vol mogelijk zit.”

,,Als spelers hun debuut in Ajax 1 maken, is dat de kroon op ons werk. We dragen allemaal ons steentje bij.” In al die jaren heeft De Haan de nodige (inmiddels) grote namen voorbij zien komen. Met een grote glimlach: ,,Uit onderzoek is gebleken dat van de jongens die debuteren het percentage dat al in de onderbouw begonnen is, het grootst is.” De Haan wijst op de laatste exponenten: Kenny Tete en Davy Klaassen.

Feit is dat De Haan op zijn plek zit op de Toekomst. ,,Het is iedere dag één groot feest. Ik haal veel voldoening uit dit werk, en heb enorm veel plezier.”

Tekst en foto's: Ajax.nl/Gerben Oostdam