Menu
'Mijn jaar begint nu pas écht'

'Mijn jaar begint nu pas écht'

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek ‘Bericht uit Kaapstad’ komt elke twee maanden Stanley Menzo, hoofd jeugdopleiding aldaar, aan het woord over het Afrikaanse Ajax. In deze aflevering praat hij onder andere over de voorbereidingen op het nieuwe voetbalseizoen in Zuid-Afrika.

Hoewel ik nu alweer een half jaar in Kaapstad bij Ajax Cape Town werk, begint mijn jaar nu pas echt. Deze eerste zes maanden heb ik gebruikt om mij goed te oriënteren. Het jeugdseizoen was al in volle gang toen ik in april kwam en de selecties van alle elftallen waren natuurlijk al samengesteld. Daar heb ik dus geen invloed op gehad. Vorige maand eindigde het seizoen en vanaf dat moment zijn we ons gaan bezighouden met het samenstellen van de nieuwe teams. Daar staat geen druk op, want het nieuwe seizoen start pas eind januari. Wel is er een moeilijkheid, want er is geen O17-team meer. Dat is een O18 geworden. We moeten een nieuwe O16 creëren met jongens uit de O14 en O15. Dat is een hele puzzel.

 ‘Meer gericht kijken naar spelers van buitenaf’

Je moet namelijk naar vele aspecten kijken. Om een paar voorbeelden te noemen, de groeispurt en de geboortemaand. Is iemand in de eerste maand van het jaar geboren of in de laatste? Dat scheelt zo bijna een jaar. Ook moeten we gaan kijken welke jongens van buitenaf hier eventueel zouden passen. De scouting brengt dan jongens aan. Die hebben we bij hun club al bekeken en daar staken ze er met kop en schouders bovenuit. Dan laten we ze vervolgens bij Ajax Cape Town meetrainen en vallen ze ineens niet meer op. Hier spelen ze met allemaal betere voetballers dan bij hun eigen club en blijken ze toch niet goed te zijn als we dachten. Maar nu ik een lange aanloop heb naar het nieuwe seizoen kunnen we meer gericht kijken naar de spelers die op proef zijn, en of er spelers zijn die eventueel in aanmerking komen voor een stage in Amsterdam. 

School gaat even voor
Hoewel het seizoen dus vorige maand was afgelopen, trainen de jeugdspelers gewoon door. Wel gaat in deze periode school voor. In november hebben ze namelijk hun eindexamens en dat is ook heel belangrijk. We willen dat ze evengoed minimaal een keer per week komen trainen. Deze maanden moeten ze zich ook bewijzen bij de club. We hebben nog geen afscheid genomen van sommige jeugdspelers. De jeugdcompetities starten pas weer in april, dus gaan we ze nu nog niet bedanken. Daar is het te vroeg voor. De komende maanden kunnen ze laten zien dat ze wel degelijk in onze jeugdopleiding thuishoren.

Ander niveau O19
Overigens is het hoogste jeugdteam, de O19, wel net aan hun seizoen begonnen. Zij spelen nu op een ander niveau, in de seniorencompetitie. Je kan het een beetje vergelijken met Jong Ajax dat in de Jupiler League tegen allemaal volwassenen speelt. Ze zijn nu vijf wedstrijden bezig en ze houden zich best goed staande. Het is allemaal heel fysiek en ze moeten veel lopen. Wij kunnen voetballend het verschil maken, maar dan moet je wel eerst meegaan in het gevecht. Dat is een interessant leerproces voor deze jongens.