Menu
Mijn Klassieker: Eddy Pieters Graafland

Mijn Klassieker: Eddy Pieters Graafland

Dit weekend wordt in de Amsterdam ArenA de 59e editie van Ajax - Feyenoord gespeeld. In aanloop naar de ontmoeting tussen de aartsrivalen vertellen spelers uit heden en verleden hun verhaal over de Klassieker. Vandaag: Eddy Pieters Graafland, oud-doelman aan zowel Amsterdamse als Rotterdamse zijde.

Pieters Graafland begon zijn carrière in Amsterdam. Totdat een conflict met het toenmalige Ajax-bestuur een einde maakte aan zijn dienstverband keepte hij 162 duels voor de club en veroverde in 1957 het landskampioenschap. Feyenoord verwelkomde hem vervolgens met open armen. Twaalf jaar later en vier landskampioenschappen, twee bekers en één Europa Cup rijker, beëindigde hij uiteindelijk zijn succesvolle carrière. Een loopbaan waarin slechts twee ploegen centraal stonden: Ajax en Feyenoord.

De rivaliteit tussen beide teams is er al zo lang de oudste voetbalsupporters van Nederland zich kunnen herinneren: ,,Dat is altijd al zo geweest. Amsterdam tegen Rotterdam. De spelers en het publiek keken en kijken altijd ver van tevoren uit naar deze ontmoeting. Dat is heel speciaal’’, aldus Pieters Graafland.

De inmiddels 81-jarige doelman weet wat het inhoudt om een Klassieker te spelen. Hoewel hij aan Amsterdamse zijde mooie partijen speelde, waren er toch twee ‘wedstrijden van het jaar’ die voor hem extra speciaal zijn: de 9-5 en 9-4 zeges in De Kuip op zijn oude werkgever: ,,Dat waren twee schitterende partijen met buitengewoon voetbal.’’ Ik weet nog dat Klaas Nuninga na afloop naar me toe kwam en zei: ,,Het had net zo goed andersom kunnen zijn. En dat was ook zo. Iedereen had er plezier aan. De 9-4, gespeeld op 29 november 1964, is ook om andere redenen historisch. Niet alleen is het de grootste nederlaag van Ajax tegen Feyenoord. Het is tevens de wedstrijd waarin de zeventienjarige Johan Cruijff zijn Klassieker-debuut maakte.

Eddy PG: ,,Ik verwacht dat Ajax het Feyenoord heel moeilijk gaat maken.'' Eddy PG: ,,Ik verwacht dat Ajax het Feyenoord heel moeilijk gaat maken.''

De meeste Klassiekers speelde Pieters Graafland in De Kuip. Het stadion van Feyenoord heeft het imago dat de thuisploeg elke wedstrijd met een 1-0 voorsprong begint. Dit wordt ook door de geboren Amsterdammer nog maar eens bevestigd: ,,De tegenstanders is vaak geïmponeerd. Het publiek zit dicht op het veld. In mijn tijd sprak ik zelfs met die mensen en kon ik ze bijna aanraken. Soms werd er iets teveel gezegd. Dan zei ik ‘houd je nou rustig’ en dan waren ze weer stil.’’

De Ajacieden lijken echter minder problemen te hebben met De Kuip dan de Feyenoorders met de ArenA. De Ajacieden wonnen 21 van de 59 competitiewedstrijden in Stadion Feyenoord. De Rotterdammers wonnen er minder: 18. Voor de thuisbasis van Ajax geldt dat de thuisploeg 32 maal aan het langste eind trok. Feyenoord slaagde er elf keer in de volle buit mee naar Rotterdam-Zuid te nemen. Van de laatste 11 Klassiekers in Amsterdam werden er tien gewonnen door Ajax. Eenmaal werd het gelijk. Van de Amsterdam ArenA kan dus met recht gezegd worden dat het Ajax minstens zoveel steun geeft als de Kuip dat bij Feyenoord doet.

Zondag verwacht Pieters Graafland een spannend duel: ,,Ik verwacht dat Feyenoord het Ajax heel moeilijk gaat maken. Eerder dit seizoen hadden ze ook moeten winnen. Sowieso geeft een zo’n wedstrijd veel druk. Althans, voor de meeste spelers wel. Het is dé wedstrijd van het seizoen. Ik moet zeggen dat er ook altijd een hoog niveau gehaald wordt.’’

Tekst: Ajax.nl/Lars van IJzendoorn
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees