Menu
Mijn Klassieker: Ricardo Kishna

Mijn Klassieker: Ricardo Kishna

Dit weekend wordt in de Amsterdam ArenA de 59ste editie van Ajax - Feyenoord gespeeld. In aanloop naar de ontmoeting tussen de aartsrivalen vertellen spelers uit heden en verleden hun verhaal over de Klassieker. Vandaag in de laatste aflevering: Ricardo Kishna.

Het is 2 maart 2014. Plaats van handeling de Rotterdamse Kuip. De Klassieker nadert de rust als Kishna net buiten het strafschopgebied van Feyenoord de bal krijgt. De vleugelaanvaller schudt met een lichaamsbeweging eerst Jordy Clasie af en geeft vervolgens Bruno Martins Indi op snelheid het nakijken. Met een afgemeten voorzet besluit Kishna zijn stijlvolle actie. Luttele seconden later tikt Kolbeinn Sigthórsson de gelijkmaker binnen. De IJslander valt de aangever meteen in de armen. Kishna heeft bij zijn debuut in de basis meteen zijn visitekaartje afgegeven.
Het moment is Kishna bijgebleven, maar ook niet meer dan dat. ,,Ik heb niet zozeer het idee dat het grote publiek die dag kennis met mij maakte. Daar is wel iets langer voor nodig. Het was pas mijn tweede wedstrijd in de Eredivisie en de eerste in de basis.”

Ajax kreeg door de winnende goal van Joël Veltman de Kuip letterlijk en figuurlijk stil, weet Kishna. Het is voor de Hagenaar zijn favoriete Klassieker-moment. ,,Als je zag hoe we daar aankwamen en uitgescholden werden voor alles en nog wat, was dat best pittig. Na het laatste fluitsignaal keek ik om me heen en zag ik dat iedereen stil was, het hele stadion. Op dat moment realiseerde ik me wat we voor elkaar hadden gekregen. Dat gaf een lekker gevoel en was een grote voldoening.”

Kishna weet dat de rivaliteit erbij hoort. Het maakt de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord ook zo bijzonder en intens. ,,Gezonde rivaliteit is goed. Zolang het niet doorslaat, heeft het wel wat. Wij weten dat het voor de supporters heel erg belangrijk is. Als spelers kijken wij er ook naar uit. Het zijn toch de leukere wedstrijden in het seizoen. Iedereen is gemotiveerd. We hebben geen peper in onze reet nodig.”

Ricardo Kishna maakte vorige week vrijdag de openingstreffer tegen FC Groningen. Scoort hij zondag tegen Feyenoord opnieuw? Ricardo Kishna maakte vorige week vrijdag de openingstreffer tegen FC Groningen. Scoort hij zondag tegen Feyenoord opnieuw?

De 20-jarige Kishna verruilde op zijn vijftiende de jeugdopleiding van ADO Den Haag voor die van Ajax. Hij speelde dus al de nodige Klassiekers, met succes overigens. ,,Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik een keer van Feyenoord heb verloren. Het is de bedoeling dat in stand te houden.”

De liefde voor Ajax hoefde er bij Kishna niet kunstmatig ingebracht te worden. Die was er altijd al. ,,Ik speelde lang voor ADO en je groeit ook met zo’n club mee. Maar je weet natuurlijk ook dat Ajax dé club van Nederland is. Ik keek altijd al naar de wedstrijden van Ajax. Sinds ik hier speel is mijn gevoel alleen maar sterker geworden.”

Kishna ondervond als jeugdspeler van Ajax al de intensiteit van de Klassieker. ,,In de B1 was er een Super Cup-wedstrijd tegen Feyenoord die niet gespeeld kon worden en naar een andere locatie verplaatst moest worden. Toen merkte je de rivaliteit al echt. Al is het verschil met die wedstrijden en die van het eerste tegen Feyenoord nog heel groot.”

Kishna was in september voor de tweede keer met Ajax te sterk voor Feyenoord in de Kuip. Het spel was echter niet des-Ajax, stelt de aanvaller. ,,Ik hoop natuurlijk op een heel andere wedstrijd. Destijds waren zij veel sterker en werden we afgetroefd. Nu spelen wij thuis en hebben wij het publiek achter ons. Ik denk ook dat we gegroeid zijn ten opzichte van het begin van het seizoen.”

In ieder geval wenst Kishna een veerkrachtig Ajax te zien. ,,Natuurlijk willen we mooi voetbal laten zien. Maar als dat niet gaat, zullen we strijd moeten leveren. Het resultaat staat voorop. We weten dat we Feyenoord een dreun kunnen uitdelen en definitief kunnen uitschakelen voor de titel. Dan gaat het tussen PSV en Ajax. Die stap willen we graag zetten. We motiveren elkaar heel erg, in hoeverre dat nodig is.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) en Louis van de Vuurst