Menu
Mijn Klassieker: Richard Witschge

Mijn Klassieker: Richard Witschge

Dit weekend wordt in de Amsterdam ArenA de 59e editie van Ajax - Feyenoord gespeeld. In aanloop naar de ontmoeting tussen de aartsrivalen vertellen spelers uit heden en verleden hun verhaal over de Klassieker. Vandaag: Richard Witschge.

Wie de naam van Witschge aan de Klassieker linkt, zal ongetwijfeld terugdenken aan 26 oktober 1997. In een wedstrijd die uiteindelijk met een 4-0 eindstand eindigt, zorgt een actie van de middenvelder van Ajax voor de meeste gesprekstof na afloop van het duel. In de slotminuten krijgt Witschge de bal op artistieke wijze aangespeeld door Shota Arveladze, waarna hij de bal al hooghoudend (liefst negen keer) de zee van ruimte aan de linkerkant van het veld mee inneemt.
Een legendarisch Klassieker-moment is geboren.

Ruim zeventien jaar later wordt de jongere broer van Rob nog geregeld herinnerd aan zijn circusact. ,,Terwijl het voor mij gewoon een voetbalmoment was”, zei de inmiddels 45-jarige techniektrainer van Ajax twee jaar geleden op deze website. ,,Ik was er vooraf niet mee bezig en deed zoals wel vaker iets dat in me opkwam. Ik wilde altijd iets doen voor het publiek en niet alleen ‘tikkies’ breed geven.”

Dat het voetbalmoment van Witschge niet overal gewaardeerd wordt blijkt enige tijd later als hij met Ajax De Kuip betreedt voor de volgende Klassieker. ,,Ik zag toen ineens een spandoek hangen van tachtig meter lang met mijn mobiele nummer erop”, blikt de voormalig international terug. ,,Gelukkig wonnen we wel. Toen ik vervolgens de bus instapte voor de terugreis naar Amsterdam had ik vierduizend berichten ontvangen op mijn telefoon.”

Richard Witschge in duel met Joseph Kiprich. Ajax wint op 9 december 1990 met 0-4 in de Kuip. Richard Witschge in duel met Joseph Kiprich. Ajax wint op 9 december 1990 met 0-4 in de Kuip.

Zijn broer Rob speelde ruim vijf seizoenen speelde voor de rivaal uit Rotterdam. Richard kan zich de keuze van zijn broer wel voorstellen, ondanks de controverse die met een dergelijke overstap gepaard gaat. ,,Mijn broer speelde in het buitenland en kon terug naar Nederland. Het was voor hem dus een uitgelezen kans naar Feyenoord te gaan.” Op de vraag of het ook zijn keuze zou zijn geweest, antwoordt de jongste Witschge echter: ,,Ik denk het niet, maar ik ben ook nooit in die omstandigheid geweest.”

Ondanks de vele jaren die de broers voor beide clubs speelden, stonden ze slechts eenmaal tegenover elkaar in een Klassieker. Richard was in het seizoen 1990/91 met 2-0 te sterk voor de bezoekers uit Rotterdam. Aron Winter en John van ’t Schip scoorden die middag in het Olympisch Stadion de doelpunten.

Ajax staat momenteel tweede met acht punten voorsprong op nummer drie Feyenoord. Witschge rekent niet alleen vanwege deze ruime voorsprong op een overwinning van zijn club:,,Thuis moeten ze altijd winnen.” Tevens geeft de stilist van weleer hoog op van zijn voormalige ploeggenoot Frank de Boer. ,,Frank is Frank en trekt zijn eigen plan. Hij doet geen gekke dingen. Bovendien was hij altijd al een leider in het veld met een echte winnaarsmentaliteit.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl