Menu
Mijn Klassieker: Zakaria El Azzouzi

Mijn Klassieker: Zakaria El Azzouzi

Dit weekend wordt in de Amsterdam ArenA de 59e editie van Ajax - Feyenoord gespeeld. In aanloop naar de ontmoeting tussen de aartsrivalen vertellen spelers uit heden en verleden hun verhaal over de Klassieker. Vandaag: Zakaria El Azzouzi, topscorer van de A1.

El Azzouzi speelt sinds zijn dertiende in de opleiding van Ajax en maakte dus al de nodige Klassiekers mee. In de hoogste leeftijdscategorie begint de intensiteit toe te nemen, merkt El Azzouzi. Vooral omdat het grote publiek de mini-Klassieker ook weet te vinden.

Heerlijk vindt El Azzouzi het om op Varkenoord, het sportcomplex van Feyenoord, te spelen. ,,Er komt veel publiek op af. De mensen zijn tegen ons en joelen ons uit. De echte rivaliteit begin je nu, bij de A-junioren, te merken. In de lagere leeftijdscategorieën was dat veel minder.”

Onder de indruk van de vijandigheid zijn El Azzouzi en zijn teamgenoten nauwelijks. ,,Het pept ons alleen maar op”, vertelt hij. Eigenlijk vindt hij het juist mooi. ,,Dit zijn toch de wedstrijden waarvoor je het doet. Ze hebben iets speciaals. Iedereen is extra scherp en gemotiveerd. De trainer hoeft bij wijze van niet eens een wedstrijdbespreking te houden. We weten toch wel wat ons te wachten staat.”

Dat op zijn paspoort Rotterdam als geboorteplaats staat, zorgt bij El Azzouzi niet voor extra sentiment. ,,Ik heb er vier maanden gewoond en toen zijn we naar Amsterdam-West verhuisd. Ik ken ook geen jongens van Feyenoord.”

Zakaria El Azzouzi in actie tijdens de wedstrijd om de supercup tussen Ajax A1 en Feyenoord A1 in augustus 2014. Zakaria El Azzouzi in actie tijdens de wedstrijd om de supercup tussen Ajax A1 en Feyenoord A1 in augustus 2014.

In wedstrijden tegen Feyenoord is El Azzouzi vrijwel altijd trefzeker. Doorgaans weet de spits tegen de Rotterdammers heel gemakkelijk het net te vinden. In drie Klassiekers dit seizoen staat de teller al op vijf goals. De A1 trok overigens steeds aan het langste eind, waaronder afgelopen zaterdag nog. De Ajacieden wonnen op Varkenoord met 2-1.

In deze serie vragen we diverse betrokkenen naar hun favoriete Klassieker-moment. Desgevraagd hoeft El Azzouzi niet lang na te denken. Zijn gedachten gaan terug naar november. Met een 3-0 overwinning kreeg de A1 Rotterdam-Zuid stil. El Azzouzi eiste een hoofdrol op.

,,Ik scoorde tweemaal en gaf een assist”, weet de aanvaller nog. ,,Dat was prachtig, zeker omdat het een bekroning op een heel mooie week was. We wonnen eerst op zaterdag van AZ. Vier dagen later versloegen we PSG in de UEFA Youth League met 3-6. In dat duel scoorde ik vier keer. Het toetje volgde tegen Feyenoord.”

Haarfijn, haast tot in detail, kan El Azzouzi het wedstrijdverloop van die bewuste wedstrijd navertellen. ,,Wedstrijden tegen Feyenoord sla je onbewust op, zonder dat je dat kieskeurig bijhoudt. Bovendien vraag ik veel beelden op en kijk ik de wedstrijden terug.”

Bescheidenheid siert de mens. El Azzouzi weigert van de mooiste week uit zijn carrière te spreken. ,,Natuurlijk was het mooi en heb ik er van genoten. Maar ik wil het ook niet overdrijven. Ik ben jong en nog niet heel lang bezig. Daarnaast wil ik niet teveel terugkijken, maar mij vooral focussen op de toekomst.”

Net als alle andere jeugdspelers van Ajax droomt El Azzouzi ervan om ooit in de grote Klassieker te schitteren. ,,Ik doe mijn uiterste best en hoop zo snel mogelijk de stap te maken. Het kan snel gaan, dat bewijzen Ricardo Kishna en Anwar El Ghazi. Ricardo speelde in één seizoen in de A2, A1, Jong Ajax en Ajax 1.”

Zondag zit El Azzouzi ontspannen voor de buis. ,,Ik ben vrij relaxed. Zenuwen heb ik nooit, ook niet voor mijn eigen wedstrijden. Hooguit gezonde spanning. Het wordt zondag wel spannend, want Ajax mag in de strijd om de titel geen punten laten liggen.”

In de heenwedstrijd in De Kuip was Ajax het grootste deel van de wedstrijd de onderliggende partij, maar werd toch met 1-0 gewonnen. El Azzouzi ziet het mindere spel van Ajax van toen als een incident. ,,Zulk soort wedstrijden zitten er wel eens tussen. Natuurlijk wil je het liefst winnen met mooi voetbal en veel kansen, maar tijdens Klassiekers telt vooral het resultaat.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Pro Shots (boven) en Ajax.nl/Gerard van Hees