Menu
Milik bezorgt Ajax play-offzege op Jablonec

Milik bezorgt Ajax play-offzege op Jablonec

Ajax is de strijd om een plek in de groepsfase van de UEFA Europa League goed begonnen. De eerste play-offwedstrijd tegen FK Jablonec leverde donderdag in de ArenA een kleine, maar gewenste overwinning op: 1-0. Arek Milik besliste de heenwedstrijd vanaf de strafschopstip.

Ajax had de teleurstelling over het mislopen van de UEFA Champions League verwerkt en de nieuwe realiteit – ook noodgedwongen – geaccepteerd. Trainer Frank de Boer hamerde daags voor de eerste play-offontmoeting met FK Jablonec desondanks nog eens extra op het belang van deelname aan de poulefase van de Europa League. Europees voetbal is een must voor iedere Ajacied. Niet alleen sportief maar ook in financieel opzicht. In de eerste ontmoeting ooit met het Tsjechische Jablonec lonkten sportief eerherstel en sportieve verplichting. In het tweeluik met Jablonec moest een nieuwe Europese misstap, koste wat kost, worden voorkomen.

Basisploeg
De Ajax-trainer besloot zijn basisploeg ongewijzigd te laten vergeleken met de 3-0-thuisoverwinning op Willem II. De 17-jarige Ajax-Tsjech maakte zijn officiële debuut tegen de Tricolores. Met een plek in de wedstrijdselectie voor de heenwedstrijd tegen Jablonec - Tsjechisch voor appelboom – maakte Cerny zowaar in een week tijd ook kans op een Europees debuut. Het talent betrad uiteindelijk in de 85ste minuut het veld tegen zijn landgenoten.

Ajax vond donderdag de tegenstander tegenover zich die het vooraf had verwacht. Of beter gezegd: waarop vooral Ajax-scout Tonnie Bruins Slot de Ajacieden had voorbereid. Het spelletje van Jablonec was qua intentie niet wezenlijk anders als dat van Rapid Wien. Ook de Tsjechen trokken zich massaal terug voor de eigen doelman Vlastimil Hrubý. Spits Tomás Wágner vertolkte de rol van eenzame frontsoldaat. Jablonec speelde reactievoetbal; loeren op een foutje bij de tegenstander en vervolgens counteren. Het was uiteraard net zo goed aan de Ajacieden om scherp te zijn op fouten van de Tsjechen. De ruimte die al werd weggegeven door Jablonec moest, bij beperkte speelruimte, optimaal worden benut.

Vreugde na de 1-0 van Milik.
Vreugde na de 1-0 van Milik.

Waarschuwing
Jablonec gaf na tien minuten een eerste waarschuwing af. Ján Gregus schoot vanuit de draai over. Klaassen antwoordde door Arek Milik in stelling te brengen. Het was jammer dat de Poolse spits de bal óp in plaats van tegen het hoofd kreeg. Gregus ontpopte zich tot een van de gevaarlijkste Tsjechen. De middenvelder strafte een flipperkastmoment in de Amsterdamse zestien – Ajax kreeg de bal maar niet uit het eigen strafschopgebied – bijna af. Gregus mikte zijn inzet ditmaal naast. In de slotfase voor de rust zag Riechedly Bazoer zijn schot geblokt door Vít Benes.

Anwar El Ghazi besloot de eerste helft met een weliswaar fraaie, maar desondanks evenmin doeltreffende actie. De aanvaller werd op maat bediend door Daley Sinkgraven. El Ghazi mikte zijn inzet recht in de handen van doelman Hrubý. Het veelzeggende verschil in balbezit bij rust (72% voor Ajax, 28% voor de gasten) was veel- maar niet alleszeggend. Qua kansen en doelgevaar ontliepen de Amsterdammers en Tsjechen elkaar maar weinig.

Support
In de matig bezette ArenA was de support van (vooral) VAK410 donderdagavond wel een pluspunt. De harde kern liet zich zoals vrijwel altijd luid, duidelijk, maar vooral gepassioneerd horen. In de relatief rustigere stadionomgeving galmden de strijdliederen extra lang na.
De Tsjechen, die in de derde voorrondes FC Kopenhagen elimineerden, bogen tien minuten na rust alsnog voor de thuisploeg. De 1-0 van Arek Milik leek het advies te volgen dat De Boer zijn ploeg een dag eerder meegaf: ,,Het hoeft niet altijd mooi.’’ De spits kon aanleggen nadat Klaassen door Benes tegen het gras was gewerkt. Scheidsrechter Tony Chapron kon weinig anders dan de thuisploeg een strafschop toekennen. Milik wist wel raad met het buitenkansje. Er zijn mooiere manieren denkbaar om te scoren. De spits rondde koel en zakelijk af. De heenwedstrijd moést met een positief resultaat worden afgesloten. Ook dát was een advies van De Boer. Of eigenlijk: een eis.

Ajax had het zich met het oog van de return nog makkelijker kunnen maken. El Ghazi (voorlangs), invaller Lasse Schöne (vrije trap op dak doel) en Klaassen (kopbal over) scoorden niet. Aan de overkant van het speelveld verzuimden net zo goed Nermin Crnkic (schot in handen Cillessen) en invaller Martin Dolezal toe te slaan. Het bleek uiteindelijk voor de thuisploeg genoeg voor een kleine, maar gewenste overwinning. Dat Jablonec geen uitdoelpunt maakte, lijkt op voorhand een extra winstpunt voor de return. De beslissende wedstrijd in Tsjechië kan niettemin nog alle kanten op. Er is nog niets beslist. Helaas.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De basis van Ajax tegen Jablonec was hetzelfde als afgelopen weekend tegen Willem II.
De basis van Ajax tegen Jablonec was hetzelfde als afgelopen weekend tegen Willem II.
Daley Sinkgraven in duel met Vyacheslav Karavaev.
Daley Sinkgraven in duel met Vyacheslav Karavaev.
Davy Klaassen kan zijn hoofd niet lekker achter de bal krijgen.
Davy Klaassen kan zijn hoofd niet lekker achter de bal krijgen.
Riechedly Bazoer houdt Martin Pospisil van het lijf.
Riechedly Bazoer houdt Martin Pospisil van het lijf.
Nemanja Guldelj is spits Tomás Wágner koppend de baas.
Nemanja Guldelj is spits Tomás Wágner koppend de baas.
Milik schiet Ajax vanaf de stip naar 1-0.
Milik schiet Ajax vanaf de stip naar 1-0.
Klaassen kreeg de strafschop, Milik benutte hem.
Klaassen kreeg de strafschop, Milik benutte hem.
Lasse Schöne viel in voor Daley Sinkgraven.
Lasse Schöne viel in voor Daley Sinkgraven.
Vaclav Cerny beleeft een geweldige week. Eredivisie- en Europees debuut!
Vaclav Cerny beleeft een geweldige week. Eredivisie- en Europees debuut!