Menu
Milik bezorgt Ajax zege op Legia

Milik bezorgt Ajax zege op Legia

Ajax heeft zijn eerste wedstrijd in de zestiende finales van de UEFA Europa League tegen Legia Warschau gewonnen: 1-0. In de Amsterdam ArenA was Ajax-Pool Arek Milik donderdag de matchwinnaar. Naast het spitseninstinct van de Ajax-Pool bleek de onverstoorbaarheid en keepersklasse van Jasper Cillessen minstens zo waardevol.

Met de kleine, maar goede overwinning op de landskampioen van Polen kan Ajax de return in Warschau met enig vertrouwen tegemoet zien. Legia is komende week gastheer voor de Amsterdammers. Na drie verloren Europa League-duels (tweemaal FC Salzburg in 2014 en een nederlaag tegen Steaua Boekarest in 2013) wist Ajax weer een duel te winnen in het tweede Europese clubtoernooi. Voor Ajax volstaat komende week een gelijkspel voor een plek in de achtste finales. Dat de Ajacieden daarvoor waarschijnlijk nog diep moeten gaan, bleek wel uit het wonderlijke wedstrijdverloop.

Ajax - Legia Warschau ontpopte zich donderdag tot een tactische clash tussen de trainers Frank de Boer en Henning Berg. Het was offensief en creatief versus defensief en (vooral) gericht op tegenhouden. De voormalige topspelers deelden ooit de kleedkamer bij Glasgow Rangers.

Milik velde zijn landgenoten van Legia. Milik velde zijn landgenoten van Legia.

Daarmee hielden de overeenkomsten tussen Berg en De Boer ook wel op. Gelukkig voor de ruim 46.000 toeschouwers in de ArenA liet Berg zijn defensieve tactiek na rust gedeeltelijk varen.
De 100-voudig Noors international schroomde voor rust niet een verdedigingsmuur van vijf man op te trekken. Aan de Ajacieden de schone taak die verdedigingswal te slechten. De opkomende vleugelbacks Nicolai Boilesen en Ricardo van Rhijn (vooraf een vraagteken, maar spelend met pijnstillers) leverden hun aandeel in het druk zetten. Net als tegen FC Twente waren ook de flankaanvallers Anwar El Ghazi en Ricardo Kishna bij vlagen bedrijvig en gevaarlijk. Arek Milik nam het stokje in de spits over van Lasse Schöne.

De Deen was afgelopen weekend tegen de Tukkers nog Ajax’ startende spits. Schöne vond zichzelf donderdagavond, toch wel verrassend, terug op de bank. Ook Niklas Moisander behoorde niet tot de startende elf van De Boer. Omdat het Europa League-treffen te vroeg kwam voor de geblesseerde Joël Veltman (hamstring), vormden Mike van der Hoorn en Nick Viergever het Amsterdamse verdedigingshart. Thulani Serero keerde na blessureleed terug als controlerende middenvelder.

Milik betaalde het vertrouwen van De Boer na 35 minuten glansrijk uit. De Pool mikte zijn geplaatste indraaiende bal loepzuiver in de hoek, buiten bereik van de grabbelende Dusan Kuciak. Ajax kreeg daarmee de beloning die het - zeker de eerste helft - verdiende; het waren de Amsterdammers die er een wedstrijd van wilden maken. In het eerste half uur scheerde een schot van youngster Riechedly Bazoer maar net langs de verkeerde kant van de paal. De tiener speelde met de flair, power en voetbalintelligentie van een routinier. Legia liet voor rust weinig meer noteren dan een schot(je) van Michal Zyro. De inzet bleek een makkelijke prooi voor Jasper Cillessen.

Gedwongen door de achterstand toonde Legia na de rust een ander gezicht. Berg schoof een defensieve pion richting middenveld. Bovendien vond spits Orlando Sá zijn kompanen Zyro en Michal Kucharczyk frequenter in zijn nabijheid als voor rust het geval was. De aanvallender strijdwijze leek zich al snel uit te betalen. Zeven minuten na rust dook eerst Sá op voor Cillessen.
De doelman keerde de inzet en bracht een tel later direct ook redding op een schietkans (van heel dichtbij) van Guilherme. Zyro voltooide het Poolse drieluik met een wild schot over het Ajax-doel.
Cillessen bleef de reddende engel voor de thuisploeg. De Groesbeker redde opnieuw met een knappe reflex op een inzet van Sá. Weer vijf minuten verderop in het EL-duel lag Cillessen opnnieuw dwars bij een uithaal van de fysiek stevige Sá. De veldverhoudingen lagen die fase duidelijk anders als voor rust het geval was. Tussen de reddingen van Cillessen door (de doelman werd terecht verkozen tot Ajacied van de Wedstrijd) ontnam ook Serero de Polen een scoringskans. De Zuid-Afrikaan leverde succesvol blokwerk bij een schot van Maslowski.

Ajax stelde er na rust lange tijd een sporadische kans van Davy Klaassen tegenover. El Ghazi zag zijn scherp aangesneden voorzet paniekerig over het Poolse doel worden gewerkt door Lukasz Broz. Met de invallers Jairo Riedewald (voor Serero), Schöne (Kishna) en Sinkgraven (Klaassen) hoopte De Boer zijn ploeg een nieuwe impuls te geven. Met het oog op de return, komende week in Warschau, moest de voorsprong stand houden. Een extra treffer zou de trip naar Polen vooraf nóg prettiger en comfortabeler hebben gemaakt.

Zo ver kwam het helaas niet. Ajax wankelde na rust bij tijd en wijle vervaarlijk, maar boog niet voor de koploper van de Ekstraklasa. De Ajacieden hebben een verlenging in de UEFA Europa League volgende week in eigen hand. Gerust op een goede afloop kunnen de Amsterdammers nog niet zijn. ‘Het wordt nog een hels karwei’, waarschuwde De Boer kort na de zege op Legia.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Diverse wijzigingen in de basis van Ajax ten opzichte van het duel met Twente. Diverse wijzigingen in de basis van Ajax ten opzichte van het duel met Twente.
Ricardo van Rhijn stond aan de aftrap van zijn 25e Europese duel. Ricardo van Rhijn stond aan de aftrap van zijn 25e Europese duel.
Met fantastische ingrepen bezwoer Mike van der Hoorn menig Pools gevaar. Met fantastische ingrepen bezwoer Mike van der Hoorn menig Pools gevaar.

Nick Viergever nam de positie over van aanvoerder Niklas Moisander. Nick Viergever nam de positie over van aanvoerder Niklas Moisander.
Frank de Boer was niet altijd tevreden met wat hij zag. Frank de Boer was niet altijd tevreden met wat hij zag.
De Pool in Ajax-dienst zette in de 35e minuut zijn landgenoten op achterstand. De Pool in Ajax-dienst zette in de 35e minuut zijn landgenoten op achterstand.
Ajax vierde de voorsprong met z'n allen. Ajax vierde de voorsprong met z'n allen.
Anwar El Ghazi was een paar keer dicht bij een kans. Anwar El Ghazi was een paar keer dicht bij een kans.
Riechedly Bazoer speelde wederom een puike wedstrijd. Riechedly Bazoer speelde wederom een puike wedstrijd.
Met magnifieke reddingen hield Jasper Cillessen Ajax in de race. Met magnifieke reddingen hield Jasper Cillessen Ajax in de race.
Anwar El Ghazi maakte het de Poolse defensie soms lastig. Anwar El Ghazi maakte het de Poolse defensie soms lastig.
Lasse Schöne moest genoegen nemen met een invalbeurt. Lasse Schöne moest genoegen nemen met een invalbeurt.
Daley Sinkgraven maakte zijn Europese Ajax-debuut. Daley Sinkgraven maakte zijn Europese Ajax-debuut.