Menu
Milik durft groot te denken over EK

Milik durft groot te denken over EK

Voor Arek Milik start zondagavond het EK met een wedstrijd tegen Noord-Ierland. Polen kan direct een goede stap zetten richting het doel: het overleven van de groepsfase. ,,Maar we hopen zo lang mogelijk in Frankrijk te blijven", stelt Milik.

In totaal zijn er twee spelers uit de Eredivisie van de partij op het EK in Frankrijk: Willem ll-huurling Adam Nemec en Milik, de enige Ajacied dus op de Europese titelstrijd. Het is op voorhand moeilijk de kracht van Polen in te schatten, maar Milik durft groot te denken.

,,Wij hopen de verrassing van het toernooi te worden. Dat zou zomaar kunnen”, stelt Milik. ,,We hebben goede spelers. Van Robert Lewandowski tot de keepers. Onze kracht is het team en het collectief. Wij hebben veel spelers die zich met hun ziel en zaligheid inzetten en keihard vechten voor het team, vooral op het middenveld. Dat is natuurlijk ook lekker voor de aanvallers. Daardoor worden wij beter bediend en krijgen we meer ballen."

'Prima duo'
Lewandowski, aanvalsleider van Bayern München, is de absolute blikvanger van Polen. In zijn schaduw rendeert Milik ook in het nationale team bijzonder goed. Milik is daarover zeer te spreken. ,,Robert is een geweldige speler. We hebben laten zien een prima duo te zijn, al is hij natuurlijk veel verder in zijn ontwikkeling dan ik ben. We voelen elkaar goed aan en krijgen de vrijheid om te doen waar we goed in zijn. Het voordeel is dat wij altijd gefocust zijn op het doel van de tegenstander en teamgenoten daardoor altijd meerdere opties hebben.”

,,We willen het beter doen dan vier jaar geleden", aldus Milik.
,,We willen het beter doen dan vier jaar geleden", aldus Milik.

Milik meldde zich met een kater bij het Poolse nationale team. De aanvaller baalde enorm van het mislopen van de titel met Ajax op de laatste speeldag. Na een korte vakantie van iets minder dan een week ging vervolgens de focus op het EK, waarin Polen is ingedeeld in een poule met aartsrivaal Duitsland, Oekraïne (mede-gastheer van het EK 2012) en zoals gezegd Noord-Ierland.

Zware poule
Milik spreekt van een zware poule. ,,Over Duitsland wil ik niet teveel praten. Iedereen weet wat voor een geweldig team zij hebben en hoe het voor ons is om tegen ze spelen. Van Oekraïne hebben we in de kwalificatie voor het WK in Brazilië tweemaal verloren. Toen maakten ze een heel goede indruk. Het is een sterk team met goede vleugelaanvallers: Yarmalenko van Dynamo Kiev en Konoplyanka die bij Sevilla speelt. En ook Noord-Ierland is gevaarlijk. Ze hebben misschien niet de beste spelers, maar ze vormen een goed team. Dat is nog altijd het belangrijkste in voetbal. Noord-Ierland treffen we in de eerste wedstrijd. Het zou mooi zijn als we kunnen starten met een overwinning."

Milik debuteerde voor het nationale team in het najaar van 2012. Polen had toen net een dramatisch verlopen EK voor eigen publiek achter de rug. De gastheer stelde teleur door de eerste ronde niet te overleven. ,,We willen het beter doen dan vier jaar geleden", is Milik stellig. ,,Ondanks het thuisvoordeel werden we laatste in de groep. Het doel is om de eerste ronde te overleven en daarna kijken we wel verder.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots/Stanley Gontha