Menu
Milik hoopt op mooi cadeau

Milik hoopt op mooi cadeau

Arek Milik is met Ajax terug in zijn vaderland. En dat zal hij weten ook. De Poolse international kreeg bij aankomst op de luchthaven van Warschau een warm onthaal van zijn landgenoten. Tijdens de persconferentie stond hij opnieuw in de schijnwerpers. Waar doorgaans de hoofdrol voor Frank de Boer is weggelegd, waren deze keer vrijwel alle Poolse vragen voor Milik bestemd.

Op weg naar het stadion had Arek Milik zijn landgenoten al duidelijk gemaakt dat hij ervan baalt dat ze hem donderdagavond niet live in actie kunnen zien. Via Twitter had hij in een Poolstalige boodschap laten weten dat voetbal voor supporters hoort te worden gespeeld. Vanwege ongeregeldheden met Poolse supporters tijdens het uitduel met Lokeren mogen er geen fans bij Legia - Ajax aanwezig zijn. ,,Ik vind het echt jammer dat we in een leeg stadion spelen. Het is een nadeel voor zowel Legia als Ajax. Als jonge ploeg hadden we tijdens een wedstrijd met fanatiek publiek veel ervaring kunnen opdoen. Spelen onder een dergelijke druk zou heel waardevol voor onze ontwikkeling zijn geweest. Helaas mag het niet zo zijn.”

De spits van Ajax is in korte tijd uitgegroeid tot een sensatie in zijn vaderland. Sinds hij vier maanden geleden als spits van het Pools elftal de openingstreffer tegen Duitsland maakte, kan hij niet meer stuk. De 2-0-zege op de Duitsers was een historische overwinning. Voor het eerst in de geschiedenis versloeg Polen de aartsrivaal tijdens een interland. En ook nog eens een heel belangrijke omdat het drie kostbare punten in de kwalificatiereeks richting het EK 2016 opleverde.

Op zo’n tien kilometer afstand van het stadion waarin hij met Polen de historische voetbalavond beleefde wil hij donderdagavond met Ajax een geslaagde avond beleven. Onder de rook van het immense Nationaal Stadion (Naradowy) ligt de thuishaven van Legia Warschau. Daar moet Ajax een plaats bij de laatste zestien in de UEFA Europa League zien veilig te stellen. ,,Dankzij de duels met de nationale ploeg bewaar ik goede herinneringen aan Warschau. Een wedstrijd tegen een Poolse club in Warschau is natuurlijk totaal iets anders, maar toch wil ik juist morgen een goede indruk maken in mijn geboorteland.”

Milik: ,,Ik vind het echt jammer dat we in een leeg stadion spelen." Milik: ,,Ik vind het echt jammer dat we in een leeg stadion spelen."

De man uit Tychy, een plaats in het zuiden van Polen, wil in de hoofdstad van zijn vaderland zijn goal in Amsterdam verzilveren. Dankzij de treffer van Milik tegen Legia en het clean sheet van doelman Jasper Cillessen heeft Ajax aan een punt genoeg om de volgende ronde te bereiken. Het zou een nieuwe mijlpaal in zijn nog jonge loopbaan betekenen. Sinds hij Polen in 2013 verliet voor een avontuur bij Bayer Leverkusen belandde hij via een verhuurperiode bij Augsburg vorige zomer op huurbasis bij Ajax. En daar lijkt alles voor hem op zijn plaats te vallen. Een paar extra wedstrijden in Europa zouden zijn seizoen – waarin titelprolongatie voor Ajax erg ver weg is – alsnog een bonus geven.

Bovendien zou het zijn 21ste verjaardag aanstaande zaterdag een stukje extra opfleuren. ,,Het zou inderdaad een leuk cadeau zijn als we zowel van Legia als zondag van PSV winnen. Er staan voor ons twee heel belangrijke duels voor de deur. Tijd om mijn verjaardag uitgebreid met mijn teamgenoten van Ajax te vieren is er dus niet.”

Een Poolse journalist wreef Milik tot slot nog een statistiek onder zijn neus. Tijdens drie ontmoetingen met Legia in de Poolse Ekstraklasa slaagde de voormalig aanvaller van Rozwój Katowice en Górnik Zabrze er niet in te scoren. Dat lukte vorige week dus voor het eerst in dienst van Ajax. Is hij daardoor extra gemotiveerd om nu voor het eerst in Polen tegen de 10-voudig kampioen te scoren? ,,Die duels in de Poolse competitie zijn al lang geleden. Ik denk er niet over na. Inmiddels is Legia totaal anders. Daarnaast heb ik mezelf verder ontwikkeld. Een doelpunt maken zou leuk zijn, maar het is niet mijn hoofddoel. Het doel is doorgaan naar de volgende ronde.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Arek Milik is even terug in zijn geboorteland. Arek Milik is even terug in zijn geboorteland.
Sinds zijn goal tegen Duitsland eind 2014 is Milik een held in Polen. Sinds zijn goal tegen Duitsland eind 2014 is Milik een held in Polen.
Lasse Schöne en Arek Milik hebben lol tijdens de afsluitende training voor de return tegen Legia Warschau. Lasse Schöne en Arek Milik hebben lol tijdens de afsluitende training voor de return tegen Legia Warschau.
Arek Milik heeft op Pools grondgebied nog niet gescoord tegen Legia. Een mooie uitdaging voor donderdagavond... Arek Milik heeft op Pools grondgebied nog niet gescoord tegen Legia. Een mooie uitdaging voor donderdagavond...
Lacht Milik donderdagavond als laatst, na het beslisssende duel met zijn landgenoten? Lacht Milik donderdagavond als laatst, na het beslisssende duel met zijn landgenoten?