Menu
Milik in zijn nopjes bij Ajax

Milik in zijn nopjes bij Ajax

Voor Ajax was 2014 een heuglijk jaar. Voor het eerst in de historie acteren vier elftallen op het hoogste niveau. Om de balans op te maken blikken we met vier betrokkenen terug. In aflevering 3 is het de beurt aan Arek Milik, spits van Ajax 1. ,,De tweede helft van 2014 is perfect verlopen.”

Arek Milik (20) lijkt ijswater door zijn aderen te hebben lopen. De Poolse aanvaller is op zijn best in het zestienmetergebied van de tegenstander. Zeventien keer was hij voor de winterstop doeltreffend voor Ajax. Die scherpte bewaart hij meestal voor op het veld. Buiten de lijnen, in gesprekken met de media, maakt Milik doorgaans een rustige en soms zelfs timide indruk. Dat is op deze grauwe decemberdag niet anders, als we met Milik hebben afgesproken in de kantine van de Toekomst.

Het geven van interviews behoort niet tot zijn favoriete bezigheden, mede door de taalbarrière. Deze keer lijkt het anders. Met kleine signalen geeft Milik blijk er toch wel zin in te hebben. Hij maakt bij aankomst meteen een dolletje met de Poolse tolk, zelf ooit een verdienstelijk doelman, en moet een aantal keer lachen. Onder meer als hij wijst op het voor hem onduidelijke handschrift van de afnemer van het interview.

Arek Milik in duel met Gerard Pique van FC Barcelona. Arek Milik in duel met Gerard Pique van FC Barcelona.

Tegelijkertijd geeft hij scherpe en gevatte antwoorden, een teken dat hij goed in zijn vel zit. Dat blijkt als hem gevraagd wordt met welk rapportcijfer hij 2014 zou beoordelen. Milik hoeft er niet lang over na te denken. ,,Het eerste deel van 2014 geef ik een 8”, vertelt hij. ,,En het tweede deel, bij Ajax, een 10.”

Een korte stilte valt. Een 10? Beter kan dus niet? ,,Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering”, zegt Milik. ,,Maar als ik terugkijk op het afgelopen halfjaar bij Ajax en de Poolse nationale ploeg ben ik zeer tevreden. Eigenlijk is het perfect gelopen.”

Goedbeschouwd kende Milik het afgelopen halfjaar zijn doorbraak bij het grote publiek. Toen hij zich in de zomer meldde bij Ajax was hij een anonieme huurspeler van Bayer Leverkusen. Inmiddels is Milik de spits van Ajax en een vaste waarde bij de Poolse nationale ploeg. Milik wil er twee momenten uitlichten. ,,Als eerste mijn twee goals tegen Heracles, half september. Het waren mijn eerste doelpunten voor Ajax. Daar kreeg ik zelfvertrouwen van, ik was een drempel over. Vanaf dat moment is het eigenlijk alleen maar beter gegaan.”

Het tweede hoogtepunt was zijn openingstreffer een kleine maand later in de 2-0 zege van zijn vaderland op rivaal Duitsland. Het was de eerste overwinning ooit van Polen op de regerend wereldkampioen. ,,Een droom is overdreven, maar het was wel een bijzonder moment. Het was een historische overwinning, die veel losmaakte in Polen. Er heerst veel rivaliteit tussen beide landen. Bovendien had ik in mijn tijd bij Duitsland weinig gescoord, dus dit was extra lekker.” Milik werd vorig seizoen uitgeleend aan FC Augsburg en maakte in achttien duels slechts twee goals.

Een ongeschreven voetbalregel is dat nieuwkomers hun plek moeten afdwingen. Dat gold ook zeker voor Milik. Hij had tijd nodig om zich de speelstijl van Ajax eigen te maken. ,,In Duitsland was ik gewend om op de counter te spelen. In de voorbereiding trainden we daar ook veel zonder bal. Ik vind het lekker om bij Ajax veel balcontacten te hebben. Naast mijn goals wil ik ook onderdeel van het samenspel zijn, in balbezit mijn waarde hebben. Dat gaat steeds beter. Nu ik de laatste tijd bijna iedere wedstrijd heb gespeeld, merk ik dat ik stappen maak.”

Onder de indruk is Milik van trainer Frank de Boer. ,,Het is heel belangrijk dat hij zelf op hoog niveau heeft gespeeld. Als hij de kleedkamer binnenkomt, stapt er echt een persoonlijkheid binnen. Daarnaast geeft hij veel vertrouwen aan jonge spelers. De samenwerking met Dennis Bergkamp is essentieel. Frank kan mij leren hoe verdedigers mij bestrijden. Van Dennis kan ik aanvallende adviezen krijgen.”

Na een halfjaar heeft Milik de verhoudingen in Nederland al aardig op zijn netvlies. ,,Er zijn een paar clubs die er bovenuit steken, zoals PSV en Feyenoord. Het grootste probleem zijn de uitwedstrijden. Teams spelen vaak defensief en met de supporters erachter zijn het vaak lastige wedstrijden. Bovendien spelen we uit vaak op kunstgras. Dat vind ik raar. Het is duidelijk dat ik gewoon gras prefereer. Ik had op mijn tiende voor het laatst op kunstgras gespeeld.”

Van een spits van Ajax wordt altijd iets extra’s verwacht. Milik is op de hoogte van zijn illustere voorgangers, maar waakt voor te hoge verwachtingen ,,Natuurlijk zijn Suarez en Ibrahimovic geweldige spelers, maar het heeft geen zin om ons te vergelijken. We zijn andere type spelers. Ik ben Arek Milik en ik hoop de fans met mijn spel tevreden te stellen.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Pro Shots