Menu
Milik loodst Ajax voorbij Heracles

Milik loodst Ajax voorbij Heracles

Ajax deed wat het moest doen in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. Na twee nederlagen slaagden de Amsterdammers er eindelijk weer in te winnen: 2-1. Arek Milik was met zijn twee doelpunten de gevierde man in de Amsterdam ArenA.

Het motto van de vijftiende editie van Ajax – Heracles was vooraf bekend. ,,Het is voor ons geen optie om drie keer op rij te verliezen’’, omschreef Frank de Boer de missie daags voor Ajax’ vijfde duel in de Eredivisie. De opeenvolgende verliespartijen tegen PSV en FC Groningen hadden hun sporen nagelaten. De interlandperiode bood daardoor een welkome tijd voor bezinning. Na een kleine twee weken zonder competitieverplichtingen was het interessant te zien hoe de Ajacieden de twee dompers hadden verwerkt.

Nummer laatst Heracles leek op voorhand dé gewenste opponent. De Almeloërs beleefden met vier verliespartijen in de eerste vier competitieduels een ronduit dramatische competitiestart. De ‘nul uit vier’ kostte trainer Jan de Jonge zelfs zijn baan als trainer van de Almeloërs. Opvolger John Stegeman - een oude en goede bekende van Ajax-directeur Marc Overmars - debuteerde zodoende in de ArenA.

Stegeman zal zich zijn debuut qua resultaat anders hebben voorgesteld. Andersom geredeneerd konden de Amsterdammers zich zaterdagavond geen betere start wensen tegen de hekkensluiter. Ajax bemachtigde al na 58 seconden een voorsprong. De wijze waarop die treffer tot stand kwam was fraai. Na een dieptepass(je) van Lasse Schöne schudde spits Arek Milik zijn cipier Bart Schenkeveld af, waarna de Pool met links ijskoud en kiezelhard afrondde: 1-0. Het bracht de thuisploeg al vroeg in een luxueuze zetel.

Dat was een prettige omstandigheid, bij de eerste halte van het loodzware programma dat de Ajacieden de komende weken wacht. Woensdag opent de landskampioen het seizoen in de UEFA Champions League. De oud-Ajacieden Zlatan Ibrahimovic, Maxwell en Gregory van der Wiel zijn midweeks met Paris Saint-Germain opnieuw te bewonderen in de ArenA. De zondag erop wacht een immer beladen treffen met Feyenoord in de Kuip. De komende weken wacht de Ajacieden sowieso een programma met drie duels per week. Het zijn drukke, maar mooie voetbaltijden. Maar alleen wel als goede resultaten worden behaald.

Arek Milik viert zijn eerste Ajax-goal. Arek Milik viert zijn eerste Ajax-goal.

Uit oogpunt van resultaat koos De Boer zaterdag ook voor Milik als startende spits. Kolbeinn Sigthórsson scoorde afgelopen week weliswaar in EK-kwalificatieverband voor IJsland; juist met het oog op de komende drukke tijden bekeek de spits de aftrap als wisselspeler. Sigthórsson begroette twee nieuwbakken Ajacieden. Middenvelder Niki Zimling en keeper Diederik Boer werden tijdens de laatste transferwindow aangetrokken en debuteerden in de wedstrijdselectie. Routinier Zimling maakte als vervanger van Nicolai Boilesen na een uur spelen zijn officiële Ajax-debuut.

Het leek na de ultrasnelle openingstreffer alsof de wet van de remmende voorsprong zowaar vat kreeg op het Ajax-spel. De tweede Ajax-treffer liet relatief lang op zich wachten. Aan het grote aantal Ajax-kansen lag het niet. Het was vooral de afronding die bijna 44 minuten lang haperde. Zo mikte Milik de bal op aangeven van Davy Klaassen iets te woest over het doel van Dennis Telgenkamp. In de tussenliggende tijd zagen de bezoekers hun eerste kans in de kiem gesmoord na succesvol ingrijpen van aanvoerder Niklas Moisander. In het vervolg beproefde opportunistisch voetballend Heracles zijn geluk vooral van (grote) afstand. Mark-Jan Fledderus stelde Jasper Cillessen met een afstandsschot op de proef. De Ajacied verwerkte de inzet uitstekend. Lasse Schöne was na twintig minuten dicht bij de 2-0. De Deen kogelde zijn inzet op de paal. Ook Klaassen en Anwar El Ghazi kregen de bal niet voorbij Telgenkamp.

Milik gaf op slag van rust nogmaals het goede voorbeeld. Na oogstrelend voorwerk van El Ghazi, zijn misleidende schijn- en voetbewegingen waren drie Heraclieden te machtig, ontving de Ajax-spits de bal net buiten de zestien. Milik sneed naar binnen, om opnieuw met links glaszuiver uit te halen. Zo sloeg Ajax via zijn Poolse spits in de eerste en (vrijwel) laatste speelminuut van de eerste helft. De Ajacieden hadden daarmee bij de uitslag van afgelopen seizoen bijna geëvenaard. Ajax versloeg Heracles in 2013-2014 met 3-0. Op het Almelose kunstgras werd later datzelfde voetbaljaar de 33e landstitel veiliggesteld. Een derde Ajax-treffer viel uiteindelijk niet te bejubelen in de met 47.408 supporters gevulde ArenA. Het kwam de Ajacieden nog bijna duur te staan ook.

Vlak voordat Schöne werd gewisseld voor de jarige Lucas Andersen presteerde multifunctionele Deen wat hem voor de pauze ook al lukte; hij zag zijn inzet opnieuw afketsen op de paal. Cillessen voorkwam hoogstpersoonlijk dat Heracles dichterbij kwam. De goalie reageerde alert op de vrije schietkans die Thomas Bruns blijkbaar werd gegund. De middenvelder mocht van niet al te grote afstand vrij uithalen.

De Amsterdamse zege dreigde zowaar in de slotminuten – totaal onnodig – nog in gevaar te komen. Het Almelose offensief werd succesvol ingezet toen Wout Weghorst de gasten kort voor tijd koppend aan de 2-1 hielp. De dapper strijdende Almeloërs gingen va banque spelen en kregen ook opmerkelijk genoeg ook tijd en ruimte om te blijven voetballen, maar produceerden gelukkig genoeg geen gelijkmaker.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Arek Milik schiet zijn eerste goal voor Ajax binnen. Arek Milik schiet zijn eerste goal voor Ajax binnen.
Vreugde na het eerste doelpunt van Arek Milik. Vreugde na het eerste doelpunt van Arek Milik.
Anwar El Ghazi komt net een teentje te kort voor een doelpunt. Anwar El Ghazi komt net een teentje te kort voor een doelpunt.
Arek Milik was met twee goals de grote man bij Ajax. Arek Milik was met twee goals de grote man bij Ajax.
Niki Zimling maakte in de tweede helft zijn debuut voor Ajax. Niki Zimling maakte in de tweede helft zijn debuut voor Ajax.
Davy Klaassen was in de tweede helft dicht bij de 3-0, maar vond de Heracles-doelman op zijn weg. Davy Klaassen was in de tweede helft dicht bij de 3-0, maar vond de Heracles-doelman op zijn weg.
Lucas Andersen viel de tweede helft in voor Lasse Schöne. Lucas Andersen viel de tweede helft in voor Lasse Schöne.
Niki Zimling: zijn eerste officiële speelminuten als Ajacied. Niki Zimling: zijn eerste officiële speelminuten als Ajacied.