Menu
Milik: 'PSV - Ajax is een finale'

Milik: 'PSV - Ajax is een finale'

Arek Milik moet er zelf ook wel om lachen. In de opportunistische voetbalwereld kan het tij snel keren. ,,Vier weken geleden had iedereen het over een nieuwe spits en zat ik twee wedstrijden op de bank.” Inmiddels is de Pool de gevierde man. ,,Daarom moet ik zorgen dat ik 25 tot 30 wedstrijden goed speel. Dan hoor je niemand meer.”

Halverwege het vraaggesprek recht Arek Milik zijn rug en verheft hij licht zijn stem. Hij wil even iets duidelijk maken. Het stoort hem dat er wordt gezegd dat hij enkel tegen de kleintjes presteert. ,,Journalisten schreven over mij dat ik niet goed presteerde in de topwedstrijden, maar ik speelde niet eens. Misschien één wedstrijd, meer niet. Ik wil belangrijk zijn voor het team en mezelf laten zien, maar ik moet dan wel spelen.”

Wie uit het bovenstaande denkt te kunnen concluderen dat Milik niet lekker in zijn vel zit, heeft het mis. ,,Ik voel me erg goed", vertelt hij. ,,Natuurlijk was het puntenverlies tegen NEC doodzonde, maar individueel gaat het prima. Ik ben in vorm. Het doel is om zondag te winnen van PSV en hopelijk kan ik bijdragen met mijn volgende goal. Maar het team en de drie punten zijn het belangrijkste. De wedstrijd is een beetje een finale voor ons. Als we verliezen wordt het moeilijk om kampioen te worden. Daarom moeten we volledig geconcenteerd zijn.”

Vorm van de dag
Frank de Boer zei vrijdag op de persconferentie dat Ajax in ieder geval niet moet verliezen in Eindhoven. Voor Milik telt enkel een driepunter. ,,De mindset van de club en het team is om altijd te winnen. Dat is ook het doel voor zondag.”

Volgens Milik heeft Ajax meer in huis dan PSV. Al geeft dat volgens de Pool geen enkele garantie. ,,Wij hebben veel kwaliteit, maar het hangt ook af van de vorm van de dag. Hoeveel spelers zijn in goeden doen? We kunnen hierover vooraf praten, maar we moeten het vooral op het veld laten zien.”

,,We moeten vooral waakzaam zijn voor de counters van PSV"
,,We moeten vooral waakzaam zijn voor de counters van PSV"

PSV was midweeks dichtbij het uitschakelen van Atletico Madrid in de Champions League, maar moest uiteindelijk na strafschoppen het onderspit delven. Milik toonde zich onder de indruk van de Eindhovenaren. Tegelijkertijd is het volgens de spits lastig om iets uit die wedstrijd richting zondag te halen. ,,De Champions League valt niet te vergelijken met de Eredivisie. Ik vond wel dat PSV heel goed speelde.”

,,Zondag moeten we vooral waakzaam zijn voor de counter”, vervolgt Milik. ,,Dat is een sterk punt van PSV. Ze hebben snelle buitenspelers. We moeten zorgen dat we goed en compact staan als we de bal verliezen.”

Wie het spel van Ajax onder de loep neemt, kan zien dat Milik een klik heeft met aanvoerder Davy Klaassen. Zelf ervaart de aanvalsleider dat ook zo. ,,Davy is een echte nummer 10, die houdt van mooi voetbal en scoren. Dat is, denk ik, de reden dat we elkaar goed begrijpen. Ik zei een paar weken geleden ook tegen Davy dat het zonder hem moeilijk voor mij is om een doelpunt te maken. Maar als hij speelt, scoor ik bijna altijd.”

Prettig spelen
Volgens Milik rendeert hij vanwege Klaassens natuurlijke drang naar voren. ,,Davy probeert iedere bal naar voren te spelen, naar de spits of de buitenspelers. En hij komt vaak in het zestienmetergebied. Daardoor trekt hij tegenstanders weg en krijg ik ook meer ruimte. In het begin van het seizoen stond ik vaak alleen. Je kunt onze samenwerking niet vergelijken met die van Robert Lewandowski en mij bij het Poolse nationale team, maar feit blijft dat het mij helpt als er meer spelers in de box van de tegenstander zijn. Ik vind het erg prettig om met Davy te spelen.”

Milik is gebrand om zich in het Philips Stadion te laten zien, al benadert hij het treffen niet anders dan een gemiddeld duel. ,,Ik wil elke wedstrijd goed spelen, niet alleen tegen PSV en Feenoord. Ongeacht wie de tegenstander is, zelfs al staan ze laatste, moet ik volledig gefocust zijn.”

Inmiddels staat Milik op vijtien goals. Over zijn persoonlijke ambities houdt hij zich op de vlakte. ,,Ik had doelen voor het seizoen, maar wil er niet over praten. Dat is iets voor mij als persoon en niet bedoeld voor de pers. Het belangrijkste doel is kampioen worden. Deze wedstrijd kan daarin heel bepalend en belangrijk zijn."

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst