Menu
Milik scoort snel, Cruijff blijft snelste

Milik scoort snel, Cruijff blijft snelste

Arek Milik sloeg al na 58 seconden doeltreffend toe in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo: 2-1. De Poolse spits speelde met zijn twee doelpunten een hoofdrol in het thuisduel met de Almeloërs. De snelst scorende Ajacied is Milik niet. Die titel is al bijna 43 jaar in handen van Johan Cruijff.

Cruijff sloeg op 21 november 1971 al na negen seconden toe in de thuiswedstrijd tegen Telstar. Ajax werd daarmee al vroeg op een winnend spoor geholpen. De Noord-Hollandse derby in de Meer leverde de thuisclub uiteindelijk een 5-2-overwinning op. De bekendste Ajacied uit de clubhistorie droeg die middag drie treffers bij aan de zege.

Piet Keizer is knap tweede op de ranglijst van snelst scorende Ajacieden. De fameuze linksbuiten had op 24 september 1961 slechts twaalf tellen nodig voor een doelpunt in de thuisontmoeting met FC Volendam. De doelpuntenteller stopte die dag uiteindelijk bij 9-1. Keizer kwam na zijn openingstreffer nog een keer tot scoren.

Ook Europees mag een Ajacied zich vanzelfsprekend titelhouder noemen. Op 24 november 1992 bracht Edgar Davids Ajax ultravroeg op een winnend spoor in de UEFA Cup-thuiswedstrijd tegen 1. FC Kaiserslautern. De Ajacied sloeg al na 36 seconden toe en verbeterde daarmee het Europese Ajax-record dat Stefan Pettersson een jaar eerder vestigde toen hij tegen Genoa ‘pas’ na 42 seconden toesloeg. UEFA Cup-houder Ajax versloeg de Duitsers die avond in het Olympisch Stadion uiteindelijk met 2-0.

Als Milik woensdag mogelijk in actie komt tegen Paris Saint-Germain (UEFA Champions League) wacht hem de schone taak dat record aan te scherpen.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst